joi, 29 mai 2008

TAO

Tao reprezintă un mod de viaţă, nu un Dumnezeu şi nici o religie. Literal, înseamnă "cale" sau "cărare" - o poteca în care păşim prin viaţă şi care se conformează topografiei şi ritmurilor proprii naturi.

Istoria taoismului, deşi principiile taoiste au fost formulate pentru prima dată în cuvinte şi simboluri de înţelepţii Chinei antice cu aproximativ 5000 de ani în urmă, Tao datează de dinaintea formării civilizaţiei umane şi transcende toate limitele de spaţiu şi timp, rasă şi cultură, deoarece Tao este Calea universală şi trainică a Naturii.

Bazele taoismului au fost prezentate în poemul "Tao te qing", poem scris cu aproape 2500 de ani în urmă şi atribuit traditional lui Lao Tse, "Bătrânul Maestru". Huang Di şi Lao Tse au fost singurii înţelepţi antici care au lăsat documente ale gândirii taoiste. Aşadar, istoricii chinezi denumesc de multe ori taoismul "Huang Lao Tao", "Calea Împăratului Galben şi a Bătrânului maestru".

OSHO afirmă:"Taoiştii nu sunt interesaţi de oamenii curioşi. Ei afirmă că curiozitatea nu duce nicăieri, că este un fel de boală. Curiozitatea nu este tot una cu adevărata căutare. Căutarea adevărului însemnă să fii dispus să îţi dai chiar şi viaţa pentru aflarea adevărului.Tao nu depinde de o credinţă. Nu poţi crede în el. Tao nu reprezintă un sistem de convingeri.Nu cere nimănui să "creadă". Asta fac celelalte religii.Tao renunţă la orice sistem de convingeri.El crede într-un singur lucru: în viaţă."

4 comentarii:

Anonim spunea...

Si eu "ader" la tao, pentru ca inseamna, de fapt, ordinea fireasca a lucrurilor...E un indemn la simplitate si firesc!
Allan Watts intr-o carte despre taoism spunea cam asa: "Apa e cea mai puternica, intrucat nu opune rezistenta. Nici cutitul nu o taie, nici forta nu o invinge.
Apa se afla in cele mai umile locuri, si pe toate le hraneste, si astfel aproape-i de Dao."
Intelepciunea lumii are multe "pagini"...:)

Cristian spunea...

@soul
Eşti o scumpă...Eşti multidimensională! Mă aplec din nou, în faţa celui care se cunoaşte pe sine.....Cuvintele sunt inutile..Namaste!:)

Anonim spunea...

Eiii...Cristian, credeam ca e referitor la maestrii adevarati, ai trecutului! Dar tu confunzi un biet invatacel, cu multe lacune, cu un intelept!:)
"Lumina e in ochiul care priveste", inseamna ca tu ai multa lumina!

Sa ai un week-end frumos!

Cristian spunea...

@soul
Nu confund!:)Chiar mă aplec în faţa ta...Învăţăm constant unii de la alţii lucruri noi.Fiecare este un maestru care îşi deschide fiinţa.Însă, nu pot spune asta tuturor pentru că este posibil să am aceeaşi soartă ca Iisus. Acum, bineînţeles depinde de fiecare dintre noi.Niciodată nu m-am îndoit de mine că n-aş fi capabil să-mi aduc aportul la creşterea conştiinţei umanităţii..Îngerii, uneori vin pe pământ..:)Iarăşi nu pot să spun asta oamenilor, m-ar crede nebun..Aşa că mă abţin şi mă fac că nu am spus acest lucru niciodată.Important este să pui suflet în tot ceea ce faci..Când pui suflet,totul în jurul nostru se transformă.Toţi suntem lumină...Fiecare are responsabilitatea sacră de a lumina şi alte suflete.Mulţumesc pentru urare.Şi ţie îţi urez un week-end minunat în continuare.PA!:)