luni, 19 mai 2008

DE-ALE ÎNŢELEPCIUNII (XV)

"Mulţi oameni vin la mine şi îmi spun:"Am meditat timp de trei luni, dar nu s-a întâmplat nimic." Nici nu o să se întâmple nimic, căci ei se aşteaptă să se întâmple ceva. Realizarea nu poate fi aşteptată, căci această aşteptare presupune în sine un efort."

"Iisus nu înceta să repete discipolilor săi:"Treziţi-vă!" Oare dormeau tot timpul, chiar şi atunci când erau cu El? Buddha le repeta în fiecare zi adepţilor săi:"Treziţi-vă, deşi aceştia îl ascultau cu ochii larg deschişi. De ce? Discipolii îi ascultau pe cei doi, la fel de conştienţi cum mă ascultaţi voi pe mine, dar ei le repetau într-una:"Treziţi-vă!"De fapt, ei doreau să spună: "Nu mai visaţi. Fiţi prezenţi. Nu mai lăsaţi mintea să rătăcească pe coclauri". Atunci când mintea rătăceşte în viitor, în imaginaţia ei, omul visează de asemenea. Numai aici-acum este singurul moment în care mintea nu poate visa."

"Un maestru autentic arată întotdeauna ca un duşman. De fapt, chiar acesta este criteriul. Un maestru fals te ajută întotdeauna să visezi mai bine; el nu te deranjează niciodată atunci când visezi. Dimpotrivă, te consolează, oferindu-ţi astfel un tranchizant. Te mângâie, te leagănă în braţe, ca să dormi şi mai profund. Cu cât îl asculţi mai des, cu atât mai profund adormi."

"Un maestru autentic îţi distruge visele, iar acestea îţi sunt atât de aproape de inimă. De aceea, atunci când el îţi distruge visele, ai impresia că te distruge pe tine. Este aproape ca şi cum te-ar ucide."

OSHO - CARTEA DESPRE NIMIC

2 comentarii:

Anonim spunea...

Un maestru autentic iti distruge visele doar ca sa ti le reconstruiasca la modul optim! Aceasta e situatia cea mai fericita.
Exista si maestri care ti le distrug fara sa iti ofere nimic in schimb. Aceastia sunt doar maestri "negri", apologeti ai pieirii universale, si ai inutilitatii oricarui efort.
Iisus a distrus si el niste vise (legate de valoare absoluta a Legii), insa a oferit in schimb ceva mult mai pretios...
E o tema interesanta, multumim ca ne-ai oferit-o!

Cristian spunea...

@soul
Maeştrii autentici niciodată nu sprijină visele oamenilor..Ei doar spulberă visele..Însă, nouă nu ne place acest lucru pentru că adevărul întotdeauna doare.De fapt, ego-ul este cel care nu acceptă realitatea a ceea ce este..Mă bucur că ţi-a plăcut tema..:)