sâmbătă, 24 mai 2008

DESPRE DA ŞI NU (Partea I)

Toată lumea spune DA şi NU…. Să vedem, în ce condiţii putem spune “da” şi ”nu”… Există o regulă? Ei bine, tot ce pot să spun, este faptul că ambele aparţin ego-ului. Mintea jonglează cu da şi nu.

Există situaţii în care ego-ul intervine şi spune “nu” şi situaţii când spune „da”,….,după cum îi convine bineînţeles…

Ambele afirmaţii vor avantaja ego-ul. Acesta, niciodată nu doreşte să piardă. După cum vedeţi şi acest articol se referă la ego. De fapt, toate articolele prezentate pe acest blog scot în evidenţă ego-ul…

Atât "DA" cât şi "NU" aparţin logicii, raţiunii….Cuvintele, sunt folosite bineînţeles în anumite situaţii, circumstanţe.

De multe ori, când suntem în pericol, o să spunem nu…De exemplu, dacă cineva spune să te arunci de pe bloc, tu nu o să faci asta.….O să spui, NU…Eventual, o să faci acest gest, doar dacă într-adevăr ai probleme psihice.

În general, cuvântului DA, aparţine inimii…Aceasta întotdeauna spune DA.. Este un cuvânt care are o semnificaţie profundă pentru fiecare dintre noi. Cuvântul, este încărcat pozitiv, nu opune rezistenţă….Fiecare dintre noi, în momentul în care spunem DA, ne simţim bine, nu există tensiune, furtună interioară. Iubirea întotdeauna este pentru DA…Iertarea la fel…

Din păcate, chiar dacă spunem DA, există posibilitatea ca ego-ul să fie cel care a intrat în acţiune. Poate să se deghizeze foarte uşor….Sunt atât de multe situaţii în care ego-ul spune DA.

În spatele acestui DA se pot ascunde multe….(De exemplu, de multe ori putem să spunem da, însă nu sincer. Facem acest lucru pentru ca să ieşim dintr-o situaţie neplăcută. Un alt exemplu: şeful ne spune să stăm peste program, însă nouă nu ne convine bineînţeles…Cu toate acestea, îl asigurăm că o să stăm peste program, fără să vrem cu adevărat acest lucru.) Exemplele pot continua…În orice caz, cuvântul DA nu este atât de dăunător….Nu produce atât de multe pagube în jur….

Dacă luăm cuvântul NU, acesta este negativ. Persoanele care folosesc des acest cuvânt sunt taciturne, închise în ele…Oamenii care au suferit din dragoste, au tendinţa să folosească des acest cuvânt…Se simt trădaţi, înşelaţi, nu mai au încredere în semeni şi atunci chiar dacă cineva vine la ei şi le propune ceva în sens pozitiv, vor spune NU. Cuvântul este negativ, distructiv….Am speranţa că cei care citiţi acest articol nu-l folosiţi des…

Aşa cum am amintit, ambele cuvinte aparţin minţii. Poţi să spui DA sau NU în funcţie de condiţionarea primită, de cultura pe care o ai, de statutul social pe care-l ai, etc. Ego-ul foloseşte des aceste cuvinte, atunci când nu vrea să piardă….

Pentru ca să transcendem mintea, trebuie să nu mai gândim dual (acest lucru este bun sau rău, corect - greşit, frumos - urât, etc.) Un om cu o percepţie clară asupra vieţii nu va gândi dual, în termeni de comparaţie….Transcende mintea…De data aceasta, mintea nu poate prelua controlul,…,este umilă…

Prin atenţie şi conştientizare, mintea tace, stă în banca ei…..Nu poate să afirme DA sau NU! Când mintea tace, există pură observare….Mintea întotdeauna deformează realitatea, mereu îşi bagă coadă, îşi dă cu părerea.

Niciun comentariu: