vineri, 30 mai 2008

MARIZA - Gente da minha terra (LIVE)

Fado în limba portugheză înseamnă soartă. Am aflat că este un gen muzical despre care se crede că a apărut în Lisabona în secolul XIX, dar pesemne are origini mult mai timpurii. Este caracterizat prin melodii melancolice şi versuri tânguitoare, foarte frecvent despre mare, despre trecutul maritim glorios sau despre viaţa săracilor. Muzica este de obicei alăturată cuvântului portughez saudade, care ar descrie o „tânjire după ceva” sau o „dorinţă puternică de ceva”.

Fado modern este popular în Portugalia şi a produs mulţi artişti renumiţi. Iar la ora actuală cea mai în vogă interpretă de fado este MARIZA.

Despre ea am aflat că este mozambicană, dar amprenta asupra evoluţiei sale şi-a pus-o locul în care a crescut – vechiul cartier lisabonez Mouraria. Acolo a ascultat pentru prima oară fado. Primul ei album – „Fado em Mim“ a apărut în 2001, a cucerit patru discuri de platină în Portugalia, a propulsat-o pe scena internaţională şi a determinat presa de specialitate să scrie că „s-a născut o stea“.

Un an mai târziu, la Quebec Summer Festival, a primit premiul pentru cel mai bun recital. La seria premiilor s-a adăugat, în 2003, titlul de cel mai bun artist european de muzică. Apariţia celui de-al doilea album, „Fado Curvo“ a confirmat aşteptările. Albumul a primit premiul criticilor germani de muzică, a atins locul 6 în topul Billboard, a cucerit, la fel ca şi primul, patru discuri de platină în Portugalia. Dar cea mai semnificativă cifră o reprezintă, probabil, cea dată de vânzări: Mariza a ajuns să vândă de şase ori mai multe discuri decât orice alt artist contemporan de fado.

Concertele ei de la Royal Festival Hall din Londra, Alte Oper din Frankfurt, Belém Cultural Centre din Lisabona şi Théâtre de La Ville din Paris s-au desfăşurat cu casa închisă. Asociaţia Jurnaliştilor Străini din Portugalia a votat-o ca personalitatea anului 2004.

În 2004 a primit premiul European Border Breakers Award şi a fost invitată să cânte o piesă pe albumul oficial al Jocurilor Olimpice – „A Thousand Years“ – împreună cu Sting.

Cel mai nou album al Marizei, “Transparente” (2005), a fost editat în peste 35 de ţări din Europa, America Latină şi Statele Unite. Albumul a fost „number 1“ în Portugalia, a cucerit poziţii fruntaşe în topurile din Finlanda, Islanda şi Olanda, iar tirajele din Portugalia, Franţa, Spania, Finlanda şi Marea Britanie au fost epuizate în timp record, producătorii fiind nevoiţi să reediteze albumul.

Primeşte marele premiu al Fundaţiei Amália Rodrigues şi este nominalizată ca ambasador naţional al UNICEF din partea Portugaliei. Primeşte, de asemenea, prestigioasa distincţie Comenda da Ordem do Infante D. Henrique, de la preşedintele Portugaliei.

La finele anului 2007, apar CD-ul şi DVD-ul „Concerto em Lisboa“, înregistrarea unui concert din 2005 de la Torre de Belém (Lisabona), concert susţinut în faţa a peste 30.000 de oameni. Mariza devine primul artist portughez din istorie nominalizat la cele mai importante premii muzicale din lume – Grammy.

Mă bucur că Mariza este un artist desăvârşit. De curând, am descoperit-o şi eu. Am văzut ieri la televizor un concert susţinut de ea în 2007. Artista mi-a intrat la suflet imediat. Am selectat o melodie cu ea interpretând live melodia "Gente da minha terra" ( Lisabona 2007). Sper să vă placă şi vouă....

4 comentarii:

Anonim spunea...

Inca un articol interesant, inca o melodie sensibila si vibranta.M-ai facut curioasa, o sa o caut si eu pe you tube, nu auzisem pana azi de ea si de muzica aceasta.

Cristian spunea...

@danielles
Mulţumesc....Încerc să vă surprind pe toţi cu articole interesante...Nici eu nu am auzit de ea.Când am văzut concertul ieri la televizor, am rămas plăcut surprins..Am fost şocat să constat că nu este o artistă începătoare.Ştie să se facă plăcută publicului. Stilul fado este cu adevărat interesant, sună bine..Pe curând sufleţel..:)

Anonim spunea...

Da, intr-adevar, stilul fado suna bine, vibrant, chiar am ascultat cateva melodii de-ale Marizei si mi-au placut.La revedere Cristi, prefer sa ne spunem pe nume mai bine.

Cristian spunea...

@danielles
Mă bucur că ţi-a plăcut Dana....:)Week-end minunat şi nu sta în casă..:)Astăzi mă duc la iarbă verde, pe dealuri şi câmpii,lângă umbra brazilor....PA!:)