sâmbătă, 24 mai 2008

DESPRE DA ŞI NU (Partea a II a)

De exemplu, putem lua cazul florilor…..Amândoi (eu şi tu) avem câte un trandafir în mână…Mă uit la trandafirul meu roşu, îl privesc….Dacă las mintea să intervină, aceasta va încerca să explice cât este de frumos….Poate să spună că este mult mai frumos decât trandafirul galben pe care îl ai tu în mână.

Mintea începe să facă comparaţii…. Voi afirma:"Din punctul meu de vedere, trandafirul meu roşu este mai frumos decât al tău" (imediat mintea mea caută argumente să te combată). Dacă priveşti şi tu trandafirul meu o să spui:”este frumos trandafirul tău roşu, dar al meu este şi mai frumos pentru că este galben, parfumat, este deschis…În schimb al tău este boboc şi nu are parfum.”

Iată cum mintea a intervenit şi a deformat realitatea. Ego-ul, în acest caz, începe să se fălească şi să se apere..…

Adevărul este la mijloc! Nici eu şi nici tu nu avem dreptate.. De fapt, am pierdut totul, pentru că nu am fost capabili să privim cu inima ceea ce avem în faţă.. În loc să simţim, să privim, fără să lăsăm mintea să intervină, noi nu am făcut decât să comparăm, chiar să fim invidioşi unul pe celălalt….

Iată strategia minţii care trăieşte numai prin comparaţii. De ce spun că adevărul este la mijloc? Simplu…

Nici trandafirul meu, nici al tău nu este frumos…Priveşte cu atenţie o floare şi nu încerca să o compari cu o altă floare. Pur şi simplu priveşte-o cu atenţie.. Vei vedea că nu poţi spune nimic. Cum ai putea spune ceva despre ea când pur şi simplu, fiecare floare este perfectă?

De multe ori, mama mă cheamă pe balcon să privesc florile şi îmi spune:”Ce zici Cristi, nu-i aşa că muşcata asta este superbă?”- are mai multe specii de muşcate…Mintea mamei, îmi pune această întrebarea pentru că are cu ce să o compare (în raport cu celelalte specii).

Privesc muşcata şi nu spun nimic…De multe ori îi spun că-i frumoasă ca să-i gâdil ego-ul…Începe să râda….Alte ori îi spun:”Toate florile sunt minunate, nu pot să zic că una este mai frumoasă decât alta. Privesc şi atât.”

Atunci când lăsăm mintea să intervină, am stricat totul…Floarea în sine este tăcere,…,iar noi pierdem esenţa…Mintea generează gânduri…..Mereu vrea explicaţii, vrea să iasă în evidenţă…

Prin urmare, dragii mei…."Da" şi "Nu" aparţin minţii….Sunt foarte utile să le folosim în societate însă, din păcate, aparţin ego-ului, minţii…Atât pentru astăzi….

7 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte frumos ai rezumat lucrurile!
Intr-adevar, dualitatea mintii, "cei doi trandafiri", sunt cauza durerilor si razboaielor omenirii - de la cele ideologice, la cele "reale"!
Daca am incerca macar sa vedem si frumusetea celuilalt trandafir! Insa, de obicei, oamenii nu fac asta...Le e mult mai usor sa il vada frumos pe "al lor"!:)Si, chiar se supara pe cei care il vad frumos pe celalalt!
Multumesc, ai lamurit multe lucruri!

Cristian spunea...

@soul
Sincer să fiu, nu ştiam despre ce să scriu astăzi.Pur şi simplu mi-a venit în gând să scriu despre acest subiect....Cuvintele au curs pur şi simplu...Încerc să explic oamenilor concret ce înseamnă ego-ul, prin exemple concrete din viaţa de zi cu zi.Nu pot să scriu despre ceva dacă nu am trăit anumite experienţe existenţiale..Adevărul trebuie spus indiferent că ne convine sau nu...Însă, de cele mai multe ori ego-ul este cel care respinge adevărul...Oamenilor nu le place să le fie tulburat somnul. Nici mie nu mi-a plăcut.Ego-ul mereu opune rezistenţă...Ai grijă de tine şi gândul meu de bine să te însoţească permanent..PA!:)

Anonim spunea...

Cristian, te bagi şi tu să o ajutăm pe fata asta? Te rog!
http://isabellelorelai.wordpress.com/2008/05/24/salvam-o-campioana

Cristian spunea...

@isabellelorelai
În măsura posibilităţilor o să încerc s-o ajut.Spune-mi te rog dacă contul acesta este bun - RON:68BRDE300SV;daca mă duc la BRD să nu am surpriza să nu fie acesta contul.Banii se depun în acest cont pe numele OPINCARIU ANESIA OANA aşa-i? Acum sincer să fiu, nu ştiu dacă o pot ajuta foarte tare pentru că suma de 5.000 de euro este mare.Însă gestul faţă de un alt suflet aflat în suferinţă contează cel mai tare.De fapt, când ajuţi un alt suflet l-ai ajutat pe D-zeu.Aştept veşti de la tine..PA!

Anonim spunea...

Cristian, mă gândeam să pui cazul pe blog, să vadă lumea. Oricum, eu l-am pus link-ul şi pe blogul Primăriei Ploieşti. Dacă 5000 de ploieşteni donează câte 1 euro, se rezolvă problema. Cam aşa ceva.
.
Acum 2 săptămâni am făcut un apel pentru o altă fată, Florentina, care mai avea nevoie de 4.000 Euro ca să plece în Germania, la operaţie.
Apelul a fost: donaţi 10 RON!
S-au strâns banii în 3 zile, pe cuvânt de onoare. Şi nu am trafic pe blog. Lumea fuge de necazuri. Dar am dus eu cazul pe alte bloguri.
Dacă vrei să postezi şi tu, spune oamenilor că pot dona la bancă DOAR câte 10 RON.
Mulţumesc mult. Te pup.

Anonim spunea...

Pentru bancă eu procedez în felul următor:
Scriu pe o hârtie datele:
Titular: Opincariu Anesia Oana
Banca: BRD
RON: RO 68 BRDE 300 SV 41 31 079 3000
EURO: RO 64 BRDE 300 SV 41 31 087 3000
Dau hârtia, buletinul (cartea de identitate) şi banii la ghişeu şi spun că este o donaţie pentru un caz umanitar. Şi gata.
Cine dă lei notează contul de RON, cine dă Euro notează contul de Euro.
Mulţumesc din nou.

Cristian spunea...

@isabellelorelai
O să fac cum ai procedat tu.În ceea ce priveşte promovarea diferitelor cazuri nu ştiu dacă este chiar indicat.Blog-ul nu are legătură cu cazurile umanitare.Lumea oricum este sceptică în legătura cu donările umanitare.Eu cred că atunci când cineva vrea cu adevărat să facă un bine este suficient să-i furnizezi site-ul, informaţiile necesare.De exemplu, cine vrea să o ajute pe Oana există deja informaţia postată aici,iar cine doreşte să afle mai multe informaţii poate să intre pe blogul tau.Mulţumesc pentru informaţii si mă bucur că putem ajuta şi pe alţii care sunt mai necăjiţi ca noi...O zi minunată...Pupici!