miercuri, 28 mai 2008

DE-ALE ÎNŢELEPCIUNII (XVIII)

"Rolul meu nu este să vă transmit adevărul, ci să ridic greaua povară care vă încovoiază spatele, să distrug toate lanţurile care fac din voi nişte sclavi, să-i ucid pe toţi cei care stau între voi şi sinele vostru."
HSUAN CHIEN - maestru Zen

"Rolul meu nu este să vă transmit adevărul, ci doar să iau minciunile în care vă complaceţi, pe care le-aţi acumulat secole la rând, să iau prejudecăţile voastre false, viziunile voastre absurde. Eu nu fac decât să iau ceva de la voi; nu vă dăruiesc nimic. Când nu veţi mai avea de ce să vă ataşaţi, când veţi rămâne goi, subit, veţi înţelege. Veţi descoperi adevărul, inclusiv faptul că acesta a fost dintotdeauna prezent. Singurul lucru necesar este ca cineva să vă ia năframa de pe ochi."

"Toate suferinţele din lume se nasc în minte. Mai întâi de toate, mintea nu trăieşte niciodată în prezent; ea ratează tot timpul clipa de faţă, deşi aceasta este singura care există! Mintea trăieşte necontenit în trecut, sau se proiectează non-stop în viitor. Din trecut sare direct în viitor, iar din viitor cade din nou în trecut. Este la fel ca pendulul unui ceas: trece de la o polaritate la cealaltă, dar nu se opreşte niciodată la mijloc."

"Zenul afirmă că până când nu vom renunţa la minte, nu ne vom putea pune niciodată de acord cu existenţa, nu vom putea vibra la unison cu universul. Dacă nu vom renunţa la minte, vom continua să trăim într-o lume personală, subiectivă. Nu vom trăi în lumea reală. "

OSHO - CALEA ZEN

2 comentarii:

Anonim spunea...

am si eu o carte in genul asta ...dar mi se pare foarte complicat tot ce spun maestri astia
...greu de realizat

Cristian spunea...

@stelelezboară
Ce drăguţă eşti!Nu este dificil!Aşa pare, pentru că îţi dă impresia că totul se duce de râpă...Tot ce trebuie să faci este să rămâi mereu atentă şi conştientă...Dacă eşti deschisă, iubeşti oamenii necondiţionat, nu judeci aspru pe cei din jur, deja eşti pe Cale...De noi depinde totul!IUBIREA este totul...Pupici..:)