marți, 27 mai 2008

CÂT RĂU!

Un adevărat stăpân renunţă la rău.
El este senin.
Şi lasă totul în urma sa.
El nu se simte jignit
Şi nici nu jigneşte.
El nu răspunde niciodată răului cu rău.
Vai de omul care ridică mâna împotriva altuia,
Dar şi mai rău este de acela
Care răspunde în acelaşi mod.
Rezistă plăcerilor vieţii
Şi dorinţei de a răni
Până când durerea dispare.
Nu ofensa niciodată
Prin ce gândeşti, prin ce spui, prin ce faci.
Preţuieşte-l pe acela care este treaz
Şi îţi arată calea.
Cinsteşte focul sacrificiului său.
Nu părul împletit, nici familia şi nici casta
Nu-l fac pe om stăpân,
Ci adevărul şi bunătatea
Cu care este el binecuvântat.

Dhammapada - BUDDHA

18 comentarii:

Anonim spunea...

Niste sfaturi pe care ar trebui sa le luam in considerare.E cam greu pentru unii sa se abtina sa raspunda raului cu rau.Nici macar nu ar incerca.
Am si eu cateva texte frumoase,cred ca ar trebui sa le recitesc ca sa le inteleg mai bine.

Cristian spunea...

@gib2i3
Aşa este..Din păcate, exteriorul ne face să uităm aceste cuvinte înţelepte.Buddha a fost un maestru minunat care a lăsat omenirii multe comori.Indiferent că vorbim despre Iisus, Buddha, Mahavira, etc - adevărul este unul singur.O seară minunată suflet iubit!:)

Anonim spunea...

cuvinte care te fac sa meditezi la cum esti si cum trebuie sa te comporti de fapt pentru a fi impacat cu sufletul tau...

Anonim spunea...

reusesc destul de greu sa-mi las comentariile, acum cred ca am aflat de fapt cum sa o fac...
te salut, zi frumoasa iti doresc!

Cristian spunea...

@danielles
Este imposibil să nu poţi înţelege ce a vrut să spună Buddha..De aceea iubesc enorm toţi maeştrii care au existat pe pământ.Nu fac decât să ne trezească şi să ne spună mereu şi mereu că suntem direct răspunzători de toate acţiunile noastre.Culegem rodul a ceea ce semănăm..Oamenii plantează multe seminţe....
O zi minunată îţi doresc suflet bun.PA!:)

Cristian spunea...

@danielles
Am încercat să intru la tine pe blog şi nu-mi dă voie..Trebuie neapărat să îmi fac cont? Cum să fac să ajung mai aproape de inima ta?:)PA!

Anonim spunea...

Suntem ceea ce gandim. Tot ceea ce suntem ia nastere din gandurile noastre. Cu gandurile noastre construim lumea.
Buddha
.
În ultimul timp lumea este construită cam "rău", ca să zic aşa... Ce ne facem?

Cristian spunea...

@isabellelorelai
Ce ne facem? Privim! Tu nu poţi schimba lumea.Nimeni nu poate să facă acest lucru.Tot ceea ce trebuie să facem este să ne schimbăm pe noi înşine.Cine este receptiv, o să vadă schimbarea apărută în tine...Atunci, îţi va căuta compania, pentru că de fapt, eşti o oază de linişte...Atragi ca un magnet.Încearcă să scoţi din tine tot ce este mai bun.Nu ridica şi tu sabia!Au făcut acest lucru alţii înaintea ta.Să încercăm să ne vindecâm pe noi înşine, înainte de a da imboldul altora să se vindece... Orice om care ripostează, jigneşte, loveşte reprezintă un strigat de ajutor.De fapt, chiar asta îţi şi sugerează..Subtil îţi spune:"Nu lovi, ci încearcă să-mi cunoşti sufletul..."Pare absurd, însă acesta este adevărul.Însă, din păcate, noi nu întoarcem şi celălalt obraz şi uite aşa se produce haos în jurul nostru.Mă bucur că suntem prieteni şi putem comunica.Oricând îţi stau la dispoziţie pentru că în sinea mea te iubesc...Cei care îmi ating viaţa sunt parte din fiinţa mea..Pe curând!PA..:)

Anonim spunea...

cristi, am blogurile initiale protejate, insa accesand DanielleS poti intra in blogul in care postez acum.

Cristian spunea...

@danielles
Am încercat şi nu merge..Ce trebuie să fac? Tot nu-mi dă voie...

Anonim spunea...

nu stiu, nu ma pricep foarte mult, intra in pagina principala si cauta o postare "gindtrist"

Cristian spunea...

@danielles
Din păcate, cred că trebuie să îmi fac cont...Am intrat pe "gîndtrist" şi tot nu a mers....Oare de ce??

Anonim spunea...

pentru ca este unicul care mai este deschis acum, aici scriu acum si mi-ai facut comentarii deja. le-am inchis din cauza nebuniei de pe weblog pentru ca am comentat la james si deja eram luata in colimator.

Cristian spunea...

@danielles
Nu se poate intra..Aşa rău se prezintă situaţia acolo? Cum este posibil?:( Nu-mi vine să cred ce îmi spui..Sincer îmi pare rău....Cred că te-au închis definitiv...Tu poţi să-ţi vizualizezi blogul?

Anonim spunea...

Nu trebuie sa acceptam limitarile impuse de altii! Danielles, daca ti-au limitat accesul la blog, iar tu totusi simti ca ai ceva de spus, fa-ti altul, gaseste o solutie! Oamenii sensibili nu ar trebui sa se retraga, pur si simplu, ci sa "lupte" prin frumusete si durabilitate!

Cristi, poemul acesta imi place mult, ca tot ceea ce inseamna poezie strabatuta de idei atemporale! Buddha e un mare maestru, intr-adevar, si eu l-am admirat mult dupa ce i-am citit viata. Si el a spus cam aceleasi lucruri ca si Iisus, dar intr-o alta forma...Desigur, exista si o alta deosebire intre doctrine, dar nu vreau sa intru in discutii sterile. Importanta e Iubirea, dupa cum spui tu, pe care toti maestrii au adus-o!

Anonim spunea...

eu mi le-am inchis, ati inteles gresit.nu mai vreau sa comentez.

Cristian spunea...

@soul
Aşa este! Oamenii înţelepţi nu resping alte suflete iluminate..Mereu există conflicte între religii şi fiecare îşi apără maestrul.Toţi maeştrii sunt minunaţi..Fiecare aduce ceva nou, fiecare este unic în felul său..Din "păcate", mulţi dintre noi cunoaştem doar un singur maestru şi acesta este Iisus.....Pe curând.:)

Cristian spunea...

@danielles
Iţi respect decizia...Chiar dacă renunţi să-ţi mai faci blog, sunt convins că îţi vei face simţită prezenţa...Ai grijă de tine şi gândeşte-te că există oameni minunaţi pe pământ care te iubesc aşa cum eşti.Personal vorbind, mă bucur că exişti şi sunt convins că şi D-zeu este de aceiaşi părere...PA!:)