luni, 21 aprilie 2008

CÂNTECUL SUBLIM AL MIERLEI

În fiecare dimineaţă, încă de pe la ora 05,00 o fiinţă minusculă, îşi începe concertul de primăvară. Şi acum, când vă scriu aceste rânduri mierla cântă...
Nu există primăvară să nu o aud cântând...Poate, sunt mai multe, nu ştiu, însă nu aud mai multe glasuri deodată.Ideea este că, doar primăvara le pot auzi cântând..

Iarna, văd doar masculii prin zăpadă...Uneori, scot nişte sunete ascuţite..Ador aceste păsări, pentru că D-zeu le-a creat ca să ne încânte nouă simţurile..

Sunetele sunt efectiv superbe! Te relaxează dacă cumva te trezeşti de dimineaţă prost dispus, eventual cu vreo durere de cap. Am observat că, se urcă în vârful plopilor şi încep să cânte. Iată, acesta este "individul(a)" care mă trezeşte în fiecare dimineaţă.

Despre mierlă, am aflat că
are 27 (cm). Este foarte comună, frecventă mai ales în pădurile joase şi de deal, numeroasă în zăvoaiele apelor, tăieturi de păduri, grădini şi parcuri publice, dar şi în pădurile montane de foioase, pe văile râurilor. Masculul este negru, femela cafeniu-închis.

Cuibăreşte la mică înălţime de sol, în tufişuri, boschete; foloseşte şi lut la construcţia cuibului. Ponta completă se întâlneşte încă din luna aprilie, mai ales la populaţiile din parcurile oraşelor. Cele 4—5 ouă albăstrui-verzui, stropite cu brun, sunt clocite de femelă timp de 14—15 zile. Pe vară apar 2—3 rânduri de pui. La noi mierla neagră este sedentară, putând să ne viziteze iarna şi exemplare din regiunile muntoase carpatine ori mai nordice. Nord-estul Africii şi sud-vestul Asiei sînt cartierele lor de iernare.

Interesant! Am ataşat şi un material video înregistrat în această dimineaţă.
Ascultaţi şi voi...Ce părere aveţi?

20 de comentarii:

james crissilv spunea...

esti un norocos.
o zi minunata iti doresc

Cristian spunea...

Multumesc! Canta superb!Este ora 9 dimineata si canta...Superb!:)) Nu am cuvinte sa descriu ce simt cand ascult concertul primaverii..:)O zi minunata si tie..

Unknown spunea...

SUPERB!
Duminica am fost intr-un parc dendrologic.A fost o incantare sa vad totul verde si magnolii inflorite.Dar ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost cantatul pasarelelor.Le-am si vazut,foarte aproape.Sunt o puzderie in parc.
Esti un norocos sa ai in preajma casei aceste mici fiintuce aducatoare de frumos,bucurie si liniste sufleteasca!
O sapatamana cat mai buna iti doresc Cristi!

Cristian spunea...

@diana
Ma bucur ca ai vizitat parcul dendrologic.Magnoliile sunt superbe in aceasta perioada, iar parcurile, sunt pline de pasarele care incanta auzul trecatorilor.Este ora 18,19 cand iti scriu... Afara ploua cu galeata,fulgera si tuna, iar undeva ceva mai departe de data asta, ascult cum canta mierla..:)Sublim!Nici macar atunci cand ploua nu inceteaza sa ne impresioneze cu glasul ei..:)Multumesc de urari!Aceleasi ganduri de bine si din partea mea pentru tine..:)

Stefan Tapalaga spunea...

azi,de 1 aprilie 2009 ,am auzit si eu o mierla cantand in Baia Mare.

Cristian spunea...

@Ştefan Tapalagă
Drăguţ....:)Să fie o păcăleală de 1 aprilie? Sunt convins că nu!Spun acest lucru întrucât aceste păsări cântă în fiecare zi mai ales primăvara.Din păcate suntem de cele mai multe ori "surzi" pentru că suntem acaparaţi de exterior, gânduri.O zi bună Ştefan!:)

Anonim spunea...

Pentru cine este din Baia Mare, nu e o gluma de 1 aprilie, eu am mierlutza in fiecare dimineata, in fiecare seara, inaintea cesului (si a cafelei) dar asa cum sunea Cristi, doamne ce ma bine dispune si ma 'cert' cu ea ca nu ma mai lasa sa dorm!Sunt superbe, din ce in ce tot mai multe....pana la toamna!

Cristian spunea...

@Anonim
Mierlele sunt superbe!Tot timpul cântă.Cum să nu te scoli zâmbind când începe concertul primăverii? Când te uiţi la ele par nesemnificative. Negre şi cu ciocul galben trec neobservate. Nu ies foarte tare în evidenţă. Însă,când încep să-şi deschidă ciocul....Dumnezeu cântă şi se bucură prin intermediul acestor făpturi minunate.Mă bucur că îţi plac şi ţie mierlele.O zi minunată!:)

Delia spunea...

Salut! te rog frumos sa imi trimiti si mie acest filmulet pe mail. As avea nevoie de el pt ca am si eu grija de un pui de mierla si cred ca l-ar ajuta sa auda asaceva si poate ar si raspunde :D. d.delia.m@gmail.com este adresa mea.
Multumesc! O zi excelenta!

Cristian spunea...

@Delia
Ce drăguţă eşti...:)Nici nu mai ştiu dacă am păstrat acest material video.Însă promit că dacă mai aud cântând mierle, o sa înregistrez un material pentru tine şi o să ţi-l trimit pe mail.Am şters acest material din păcate...:(Însă poţi să rulezi clipul, stai cu păsărica prin preajmă şi ai rezolvat problema.O să audă sunetele prin boxe dacă ai la calculator.Succes cu puiul de mierlă.Ai grijă de el să se facă mare şi sănătos.Să-mi spui ce s-a mai întâmplat cu pasărea!Pe curând Delia!:)

Unknown spunea...

Vroiam sa il pun pe telefon ca sa fie langa el in cutie. i l-am pus la boxe si se relaxeaza si isi umfla penele de pe cap si motaie. ii ft nostim...:D Am sa te tin la curent... vb peste cateva zile. ceau!

Cristian spunea...

@Delia
Mmmm!Ce drăguţ...Înseamnă că puiul este receptiv la sunete.Ştie el ce ştie...Dacă mai şi moţăie este bine.Am văzut că mierlelor le plac râmele.Acum nu ştiu în ce măsură poate mânca aşa ceva însă încearcă.Abia aştept veşti de la tine Delia.PA!:)

Unknown spunea...

Am uitat sa te anunt...Am eliberat mierla Sambata. Zbura foarte bine si era ok. Acum sper doar sa se descurce cu mancarea dar sunt sigura ca se va descurca. Multumesc pt cantec }{. ciao!

Cristian spunea...

@Delia
Mă bucur foarte tare că mierla şi-a revenit.Credeam că nu o să supravieţuiască în casă.Acum se poate bucura din nou de libertate.Ai făcut o faptă bună.O zi minunată Delia.PA!:)

Heckthor spunea...

Fain de tot :D . Si mie chiar ieri noaptea (intre 31 martie - 1 aprilie) mi-a cantat o mierla la geam :D . Cred ca era 4 jumate dimineata, inca intuneric. Foarte fain momentul!! Am simtit o usurare (desi separat visul de noapte a fost unul mai tulbure) :)

Cristian spunea...

@Heckthor
Mie îmi spui? Cu un asemenea glas uiți de toate relele de pe pământ.Mierla a apărut la geamul tău? Grozav! Ai văzut-o în toată splendoarea....Cu siguranță că ți-a transmis un mesaj de origine divină. În orice caz, sunt foarte matinale.Să ai o săptămână minunată și sărbători fericite!:)

Anonim spunea...

Este minunata aceasta pasare. Vocea ei puternica, increderea si frumusetea din cantecul ei sunt parca din alta lume/din paradis - fericirea pur si simplu.

Cristian spunea...

Da, așa este...Cântecul mierlei este venit de pe altă planetă.:) Nu știm exact care planetă dar...:)) Să ne bucurăm de tot ce ne înconjoară cu toții.:)

cornelia spunea...

si in plopul din fata ferestrei mele si-au facut cuib niste mierle...le-am facut poze si cu blitz-ul si nu au zburat, nu s-au speriat...iar de cantat, doamne...mai nou, fluier si eu cu ele...si le pun viermisori de la pescari pe pervaz, viermisorii dispar dar nu le-am vazut pe ele mancandu-i....sunt minunate!!!

Cristian spunea...

@ Cornelia
Da, sunt niște păsări superbe! Atâta bucurie există în inimile noastre atunci când ascultăm păsările, privim cerul, mirosim florile. Să ne bucurăm și să trăim fiecare clipă. Ce frumos, să poți observa mierlele de la fereastră. Poate îmi arăți și mie pozele. O zi divină să ai Cornelia.:)