"Nici un om nu ar trebui să-şi justifice iubirea; ea există sau nu există. Adevărata iubire este acceptarea totală a celeilalte persoane, exact aşa cum este aceasta, fără a urmări neapărat să o transformăm.
Atunci când urmărim să-i transformăm pe ceilalţi, aceasta înseamnă că nu ne plac cu adevărat. Bineînţeles, dacă decizi să trăieşti cu cineva, este bine să iei această hotărâre alături de cineva care este exact în modul în care tu doreşti să fie. Să găseşti pe cineva pe care să nu trebuiască să-l transformi deloc. Este mai uşor să găseşti pe cineva care este aşa cum doreşti tu să fie, decât să încerci să-l transformi. La fel, acea persoană trebuie să te iubească aşa cum eşti, deci să nu încerce nici ea să te transforme. Dacă cineva simte că trebuie să te transforme, înseamnă că nu te iubeşte aşa cum eşti. De ce să stai atunci alături de cineva care nu este mulţumit de modul în care te manifeşti, de felul tău de a fi?"
Atunci când urmărim să-i transformăm pe ceilalţi, aceasta înseamnă că nu ne plac cu adevărat. Bineînţeles, dacă decizi să trăieşti cu cineva, este bine să iei această hotărâre alături de cineva care este exact în modul în care tu doreşti să fie. Să găseşti pe cineva pe care să nu trebuiască să-l transformi deloc. Este mai uşor să găseşti pe cineva care este aşa cum doreşti tu să fie, decât să încerci să-l transformi. La fel, acea persoană trebuie să te iubească aşa cum eşti, deci să nu încerce nici ea să te transforme. Dacă cineva simte că trebuie să te transforme, înseamnă că nu te iubeşte aşa cum eşti. De ce să stai atunci alături de cineva care nu este mulţumit de modul în care te manifeşti, de felul tău de a fi?"
"Copiilor mici nu le este teamă să exprime ceea ce simt. Ei sunt atât de plini de iubire încât dacă percep dragostea, ei se topesc în ea. Lor nu le este deloc teamă să iubească. Aceasta este, de fapt, descrierea unei fiinţe umane normale. Atât timp cât suntem copii, nouă nu ne este frică de viitor şi nici nu ne este ruşine de trecutul nostru. Singurele noastre tendinţe sunt de a ne bucura de viaţă, de a ne juca, de a explora, de a fi fericiţi şi de a iubi."
DON MIGUEL RUIZ - CELE PATRU LEGĂMINTE
În imagine, Miguel Ruiz cu Linda Lightfoot UCM Reverend, Toltec Mentor
10 comentarii:
Am citit si recitit aceasta minunata carte, ce m-a invatat atat de multe! Si eu am simtit ca e un maestru autentic, doar din cuvintele cartii, fara sa ii vad vreo fotografie, sau film! Dupa cum spune si Iisus, unele cuvinte au viata!
Daca am putea aplica in fiecare clipa aceste legaminte, viata ar fi minunata, si noi am ajunge alte persoane, mai bune! Din pacate,tot ceea ce facem noi, oamenii, e imperfect si ezitant, deci si felul cum urmam invataturile!:)Daca ne gandim doar la Evanghelie, si la poruncile ce par atat de usor de urmat! Si totusi...nici pe acelea nu le urmam intotdeauna!Si, nu pentru ca n-am vrea...
Insa, aceste invataminte exista pentru a fi reluate iar, si iar! "Gloria cea mai mare nu este de a nu cadea, ci de a ne ridica din nou dupa cadere." (R.W.Emerson)
@florina r.
Cuvintele prind întotdeauna viaţă.Ele sunt energie!Un om care experimentează, nu doar vorbeşte cucereşte pe oricine.Oricine este marcat de ceea ce spune.Este ca o "vrajă".O floare, un răsărit de soare, un fluture, te cuceresc într-o fracţiune de secundă...Cuvintele noastre au acelaşi impact.Unele dintre ele construiesc, iar altele distrug.De noi depinde totul!Miguel Ruiz, nu doar vorbeşte, el transmite un mesaj. Nu doar a moştenit o artă de la părinţi, bunici....
Tu spui:"Din păcate,tot ceea ce facem noi, oamenii, e imperfect şi ezitant, deci şi felul cum urmăm învăţăturile!" Nu ştiu dacă trebuie să spunem că facem lucrurile imperfect şi ezitant.Sună negativ...De exemplu, eu folosesc cuvântele: din perfect în mai perfect...Acestea îţi dau un imbold să mergi mai departe, chiar dacă la un moment dat te-ai poticnit.Foarte important este să învăţăm din greşeli şi să ne asumăm responsabilitatea faptelor noastre.Simplul fapt de a recunoaşte că ai greşit, te conduce spre înţelepciune. O săptămână minunată Florina!PA!:)
Draga Cristian, in privinta copiilor, Maestrul are multa dreptate. Cand imi privesc fiica ma minunez cat poate fi de expresiva si de generoasa in a ne darui sentimenetele, emotiile, trairile ei, fie ele cat de mici si de firave.
Ea stie ca nimeni alta sa se bucure, sa vibreze, sa se joace, sa exploreze, sa descopere misterele lumii ei, sa iubeasca, sa fie fericita si sa imparta cu cei dragi toate acestea :)
Sa ai o seara plina de darurile intelepciunii !
@pescăruşul argintiu
Copilul tău este un îngeraş venit pe pământ.Cred că este tare fericită să aibă lângă ea o mamă ca tine.Rar întâlneşti mame care să fie şi spirituale în acelaşi timp. Bucură-te de ea şi urmăreşte-i evoluţia.Nu mi-ai spus câţi anişori are....
Nu o condiţiona!Las-o să fie ea însăşi.Din păcate, oamenii nu prea ştiu să-şi crească copii.Ei cred că copilul trebuie să aibă doar note bune la şcoală şi să fie cuminte.Niciodată să nu faci din fetiţa ta un om care să trăiască în competiţie cu alţii.Ajut-o, să înţeleagă că cel mai important lucru este să fie în competiţie cu ea însăşi.Las-o să zburde, să se simtă liberă, să fie ea însăşi...Dacă ceva nu face bine, nu o pedepsi niciodată.Toate pedepsele se răsfrâng asupra psihicului...Aşa ajung oamenii să-şi mutileze copii emoţional.Cu cât aplicăm mai multe pedepse copiilor noştrii, cu atât îi distrugem.Te-ai uitat la copii de pe stradă? Trist dar adevărat! Acesta reprezintă viitorul acestei ţări.Câţi dintre ei sunt spirituali? Foarte puţini!!Să sperăm că numărul lor va creşte.....Ai grijă de copilul tău minunat!Iubeşte-o necondiţionat!Te îmbrăţişez cu drag.PA!:)
Revin cu necesare completari, pe marginea comentariului tau anterior, atat de generos in aprecieri :)
Fetita mea are aproape patru anisori (fara 2 luni), este ca argintul viu si are personalitate, de regula este extrem de atenta la ce se intampla in jurul ei, extrem de analitica si de vigilenta, fara sa faca nici un efort.
Retine detalii importante sau mai neinsemnate despre situatii de viata, pe care eu, de multe ori nu le remarc atat de usor.
Mai este si foarte rasfata, fiind adorata de bunici.
Voi incerca sa fiu mai putin exigenta cu ea, sa nu-i mai aplic pedepse, insa dojenirile si corectiile se impun, caci nu trece zi fara un sir de boacane la activ.
Iti multumesc mult pentru recomandari, apreciez mult sfaturile tale, cu siguranta vei sti sa-ti cresti frumos si corect copilasul, cand el va veni, in caz ca nu exista deja.
O iubesc si o voi iubi neconditionat, pentru ca nu as putea altfel.
Te imbratisaz si eu, prietene drag !
@pescăruşul argintiu
Tocmai am venit de la muncă!Este ora 21.18 şi am intrat pe blog.Am văzut mesajele tale şi nu am putut să nu îţi răspund.Am o perioadă dificilă şi nu mai apuc să mai postez materiale interesante.Însă, nu renunţ la blog pentru că ştiu că există oameni care sunt însetaţi după adevăr.
Mi-a trecut repede oboseala când am citit mesajele tale.Copii sunt foarte buni observatori.
Aşa sunt copii,...,năzdrăvani!Un copil, are multă energie.De aceea, trebuie consumată cumva.Niciodată să nu impui copilului să doarmă atunci când nu îi este somn.Cel mai bine este s-o laşi să îşi consume energia.Singură o să vină la tine să-ţi spună:"Mama, îmi este somn!" Există multe lucruri legate despre cum să-ţi creşti copilul într-un mod sănătos şi armonios.Îţi recomand să citeşti lucrarea:" Cartea despre copii" - OSHO.Este superbă...!O recomand tuturor să o citească pentru binele cel mai înalt al copiilor.....Mulţumesc pentru urări şi pentru că eşti mereu aproape de sufletul meu.Eşti o rază de soare care luminează sufletul tuturor, inclusiv al meu.:)Trimit iubire,pace şi linişte familiei tale.Hugs from me...:)
Draga Cristian, am sosit din nou cu ganduri senine pe taramurile tale pline de armonie si atat de bogate spiritual :)
Apreciez mult raspunsul tau prompt catre mine si mai ales consistenta lui emotionala.
Inteleg perfect ce inseamna lipsa de timp pentru a te dedica unei pasiuni, cum intuiesc ca a devenit blogerritul pentru tine, dar nu-ti face griji, exista destul material aici pentru aprofundare, chiar daca uneori zilele din calendar fug mai repede decat frecventa postarii :)
Si mie mi se intampla de multe ori acelasi lucru, dar nu disper ;)
Multumesc pentru cartea recomandata, sunt nerabdatoare s-o aflu si sa-i descopar miezul plin de esente.
Cat despre insistentele pentru somnul de dupa-amiaza al strengaritei mele, pot spune ca mereu ne exersam talentele spre a-i stimula nevoia de odihna.
Am zambit cand te-ai referit la aspectul disciplinarii somnului, caci acum 1 an si ceva, o doamna psiholog imi recomanda acelasi lucru: sa nu-i impun sa doarma la comanda, ci sa-i las bioritmurile sa decida :)
Si cam asa se si intampla, nici nu o prea ating impunerile adultilor :)
O alta raza de soare esti si tu, pe cerul sufletelor prietenilor adevarati si ale familiei tale ! :)
Sunt onorata ca ma percepi in acest fel si iti intorc cu drag, acele "friendly hugs", pentru o noua zi de provocari si reusite !
Fii binecuvantat alaturi de cei dragi !
@pescăruşul argintiu
N-am să-ţi mulţumesc tot timpul pentru că deja tu şti că bucuria mea este imensă atunci când citesc mesajele tale.Acestea sunt profunde şi nu superficiale.Astfel, se pot crea discuţii pe anumite teme care sunt foarte utile cititorilor.Îţi recomand din suflet această carte (Cartea despre copii).Mai sunt şi alte cărţi cum ar fi:"Copii de Cristal" - Doreen Virtue de la Editura For You.A venit timpul să ne aplecăm mai mult spre potenţialul ascuns din interiorul copiilor noştrii.Acolo există armonie, simplitate, iubire.Hugs from me!:)
Sigur ca da, e un domeniu de prima importanta, cel de explorare a potentialului urias al copiilor ! :)
Din nou sunt de acord cu tine, vezi ? ;)
Dar inca nu mi-ai lamurit o problema: esti si tu parinte fericit de copil ?
Daca da, realizezi ca astept cu nerabdare detalii, nu ? :)
@pescăruşul argintiu
Copilaşi încă nu am...:)Deocamdată, sunt un copil "mare"...Mai am de crescut.:)După cum vezi, mă documentez...Secolul XXI, aduce o altă viziune despre cum să ne creştem copii.Nu vreau să se creadă că le ştiu pe toate.Încerc să aduc un pic de lumină acolo unde lucrurile nu funcţionează.Hugs!:)
Trimiteți un comentariu