luni, 13 octombrie 2008

CONOPIDA

Plantă anuală din familia verzei. Partea comestibilă o reprezintă mugurii tineri de flori, de culoare albă. Este cultivată în regiunile de climă temperată.

CONOPIDA
provine din Cipru, la început a fost numită „varză de Cipru” Este cunoscută de 2500 ani. Era cultivată deja în Egiptul şi Persia antică.

Ulterior planta a început să fie cultivată şi în Italia, pentru ca în secolul al XVI-lea să se popularizeze în întreaga Europă. Conţine: potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, fluor, caroten, vitaminele C, K, B1, B2, B6. Această legumă este recomandată pentru prevenirea bolilor de cancer.

Pentru că are o valoare calorică destul de scăzută (34 kcal/100 g), conopida este indicată persoanelor care urmează o cură de slăbire. Consumul ridicat de conopidă, se asociază cu o incidenţă scăzută a bolilor de inimă şi a atacului cerebral.

Enzimele care se găsesc în conopidă ajută la detoxificarea organismului. Compuşii toxici, dacă nu sunt eliminaţi la timp pot duce la deteriorarea celulelor, ceea ce poate cauza cancerul. Enzimele specifice, împreună cu vitaminele şi mineralele conţinute în conopidă dau acestei plante proprietăţile sale anti - cancerigene.

De obicei nu prea mănânc conopidă crudă…Cu toate acestea, am auzit că are un gust extraordinar. Aşa că m-am dus şi mi-am luat o conopidă. Am tăiat câteva părţi din ea, le-am spălat şi le-am mâncat. Are gust de varză…Vă imaginaţi că după cele aflate mai sus, de acum încolo, conopida o să facă parte din meniul meu ( vara şi toamna). Nu degeaba a denumit-o Mark Twain: ”varza cu studii superioare”.

8 comentarii:

pescarusul argintiu spunea...

Si eu vedeam conopida ca pe un fel de regina intre legumele toamnei, dar chiar la formularea "varza cu studii superioare", recunosc ca nu m-am gandit :)
Excelent articol, e menit sa trezeasca latura gurmanda ascunsa tainic dupa perdeaua de prioritati ale zilei ! ;)
Imi amintesc denumirea latineasca, invatata in anii de liceu, cu accente usor amuzante: "Brassica oleracea" :)
Pofta buna la salata de conopida cruda, stropita pe alocuri cu sos de smantana !

Cristian spunea...

@pescăruşul argintiu
Da,...., varza cu studii superioare...:)Când te uiţi la ea, arată ca un cap de tocilar,ori un creier..:)Important este că această legumă este extraordinară şi are atât de multe întrebuinţări.Ce nume ştiinţific fain are ....:)Există atât de multe reţete culinare unde conopida se află la loc ce cinste.Hugs from me!:)

pescarusul argintiu spunea...

Ca tot vorbeam despre conopida si accentele ei studioase, am pescuit de pe net o fotografie haioasa intruchipand leguma necuvantatoare, stilizata intr-o colonie de ierbivore behaitoare :)
Pentru detalii, vino sa vezi ultima postare :)
Iti doresc multa prosperitate si bogatie sufleteasca de Ziua Mondiala a Alimentatiei !

Cristian spunea...

@pescăruşul argintiu
Ce drăguţă eşti!O să mă uit...:)Conopida noastră trebuie să fie pusă la loc de cinste...Trăiască conopida de Ziua Mondială a Alimentaţiei.Hugs from me!:)

pescarusul argintiu spunea...

O revarsare gingasa de crizanteme cu miresme discrete si purtand cele mai stralucitoare culori sa-ti insenineze ziua, Cristian ! :)
Stiai ca si aceste flori au virtuti terapeutice si gastronomice ?
Se pare ca bucataria traditionala chineza foloseste frunzele si lastarii fragezi de crizantema la prepararea salatelor si la aromatizarea mancarurilor, imbogatindu-le cu o savoare speciala.
Ai incercat sa gusti o crizantema ? :)

Cristian spunea...

@pescăruşul argintiu
Ce drăguţă eşti...:) Să şti că am auzit că aceste flori sunt comestibile.Nu am mâncat niciodată crizanteme...Este perioada lor.... Prin urmare, ar trebui să încerc..:)Am mâncat până acum flori de salcâm, petale de trandafir şi picăturile dulci de pe "Lacrima Maicii Domnului (floare). Îmi închipui că nu sunt rele la gust aceste flori, dacă stau şi mă gândesc cât de parfumate sunt.Mulţumesc pentru că te gândeşti la mine...Hugs from me!:)O zi supebă şi ţie...

Anonim spunea...

pot spune ca ma intereseaza subiectele despre alimentatia sanatoasa si virtutiile terapeutice ale plantelor. insa despre conopida nu mi-as fi inchipuit ca are asemenea proprietati. natura este cu adevarat o farmacie uriasa iar noi continuam sa gasim remedii eficiente printre plantele care ne inconjoara. De asemenea in terapiile care se folosesc de lumina, culoare, miros, sunete,mare etc, etc.

Cristian spunea...

@danielles
Buna suflet bun!:)Am crezut că nu mai vrei să comunicăm, să ne împărtăşim impresii despre viaţă. Într-adevăr, conopida este foarte bună pentru sănătate.Arată tare drăguţ....Ai impresia că este un creier uriaş!:)Bine că este comestibilă.Dumnezeu ne oferă întotdeauna remedii naturiste. Hugs from me!:)