miercuri, 22 octombrie 2008

CARACTERUL; COMUNIUNEA

"Viaţa este scurtă. Trăieşte-o din plin, dar nu încerca să fii consecvent. O persoană logică este săracă. Evident că societatea îi respectă pe oamenii cu logică, din simplul motiv că aceştia sunt previzibili. Ştii ce vor face mâine, ştii cum vor reacţiona. Societatea îi respectă pe oamenii cu logică; societatea îi numeşte pe aceştia oameni cu „caracter”. Iar omul adevărat nu are caracter. El este lipsit de caracter, pentru că se află dincolo de logică. Un om adevărat nu-şi permite să aibă caracter. Cea mai mare responsabilitate nu aparţine naţiunii, bisericii sau altcuiva. Adevărata responsabilitate este a ta. "

„Îţi ţii de mână prietenul. Aceasta se numeşte comunicare la nivel fizic. Îi spui ceva prietenului tău. Aceasta este comunicare la nivel mental. Apoi, doar rămâi în prezenţa prietenului tău - nu vă spuneţi nimic, nu faceţi gesturi, nu aveţi nimic să vă spuneţi, este doar simpla voastră prezenţă, atunci, acest lucru se numeşte comunicare spirituală. Această comunicare se numeşte comuniune.”



OSHO
Comentariu:

Maestrul spune: ”O persoană logică este săracă.” Foarte interesant! Maestrul ne spune că oamenii logici nu funcţionează decât prin minte. Calculează totul astfel încât să nu apară probleme. O minte logică este bună doar la matematică. În materie de interacţiune cu oamenii, aceasta este inutilă. Apoi, maestrul continuă: ”Societatea îi respectă pe oamenii cu logică; societatea îi numeşte pe aceştia oameni cu „caracter”. Superbă această afirmaţie!

Societatea produce roboţi! Miniştrii, preşedinţii, managerii diferitelor companii au caracter. Pentru ei, renumele şi faima sunt foarte importante. Aceştia, chiar pretind respect şi supunere celor din jur. Societatea actuală, este formată din oameni cu interese de toate felurile, unde ideea de a interacţiona de la suflet la suflet este inexistentă. Niciun om de afaceri nu o să facă afaceri arătându-şi partea umană. În afaceri, duritatea, lipsa de scrupule se află pe primul plan. Osho spune: ” Un om adevărat nu-şi permite să aibă caracter.”

Oamenii adevăraţi lucrează cu inima, nu pretind şi nu cer nimic în schimb. Fac ceea ce fac, fără să ceară ceva în schimb. Îşi deschid inima şi tot ceea ce fac este din iubire profundă pentru oameni. Se dăruiesc oamenilor necondiţionat! La prima vedere, mulţi ar spune că astfel de oameni sunt stupizi, proşti. Adevăr vă spun, că de fapt, aceşti oameni sunt consideraţi din cele mai vechi timpuri - nestematele preţioase ale Existenţei. Sunt atât de rari…..

Maestrul, spune în continuare: „Îţi ţii de mână prietenul. Aceasta se numeşte comunicare la nivel fizic. Îi spui ceva prietenului tău. Aceasta este comunicare la nivel mental...” Mesajul maestrului este subtil, atât de bine prezentat, încât este imposibil să nu-ţi dai seama ce a vrut să spună.

În general, prietenia are mai multe etape. La început ea, funcţionează pe nisipuri mişcătoare… Apare mereu îndoiala, lipsa de încredere. La început, doi prieteni, par uşor străini unul faţă de celălalt. Vorbesc, se explorează reciproc, pentru a căpăta încredere…Cu timpul însă „doar rămâi în prezenţa prietenului tău - nu vă spuneţi nimic, nu faceţi gesturi, nu aveţi nimic să vă spuneţi, este doar simpla voastră prezenţă, atunci, acest lucru se numeşte comunicare spirituală. Această comunicare se numeşte comuniune.” Iată cea mai importantă etapă a prieteniei, în care cuvintele sunt inutile. Te contopeşti efectiv cu cel pe care-l consideri prieten. Ce mai poţi spune când ochii sclipesc, inima se bucură, ochii dansează? Nu mai poţi spune nimic….O fiinţă spirituală autentică, încetează să mai vorbească, nu se mai pierde în cuvinte….

4 comentarii:

Anonim spunea...

Nu stiu daca sunt o persoana logica sau nu.Ceea ce spune Osho despre oamenii logici parca nu mi se potriveste.Sau nu inteleg eu bine.
Cu prietenii mei comunic fizic,mental,am si prieteni cu care comunic spiritual.Aceasta comuniune nu tine cont de varsta,educatie,situatie materiala,sex,e doar o prietenie deosebita.
Mi-ar fi placut sa spun mai multe,dar nu prea sunt in forma,ca sa zic asa.
Sa fii fericit si iubit!

Cristian spunea...

@g1b2i3
Fiecare dintre noi are momente în viaţă când raţiunea, logica trebuie să funcţioneze.Oamenii sunt unici şi diverşi...Este mai bine aşa.Dacă am fi toţi la fel, viaţa de zi cu zi, ar fi monotonă.Aşa este!Prietenia adevărată, nu ţine cont de vârstă, educaţie, situaţie materială, sex.Din păcate, oamenii au foarte multe criterii de selecţie...O zi superbă în continuare!:)

pescarusul argintiu spunea...

Ei, frumoase lucruri am citit aici la tine, chiar daca eu consider ca poti sa ai si inima si logica in acelasi timp, adica sa fii o persoana echilibrata, in armonie cu tine insuti, pastrand o intensa comunicare atat cu inima, cat si cu mintea. Nu putem disocia cele doua parti care intregesc si-i dau substanta unui profil uman de calitate.
In privinta prieteniei cu un alt suflet asemenea cu al nostru, etapa comuniunii este extrem de fericita si asteptata, cand se atinge acest nivel inseamna ca s-au depasit toate barierele si tatonarile reciproce.
Sa ai mereu dorinta de a te dezvolta spiritual si de a descoperi frumosul mister al vietii ! :)

Cristian spunea...

@pescăruşul argintiu
Ai dreptate! Inima şi logica deşi nu fac casă bună împreună, ele trebuie să existe.Important este să ştim exact când să lăsăm inima, logica să îşi spună cuvântul. De multe ori, facem greşeală să dăm prioritate raţiunii în detrimentul inimii.Cred totuşi, că accentul trebuie să cadă pe comunicarea la nivel de suflet, spirituală.Comunicarea non-verbală la nivel de suflet, este singura care te face să te simţi un om întreg. Dacă priveşti în jur, există atât de multă raţiune...Lucrurile nu merg tocmai bine.....Sper că ai atins şi tu acel punct în care, prietenia a devenit comuniune.Prietenia este până la urmă, dăruire necondiţionată, cea mai înaltă formă de iubire.Ceea ce îmi doreşti mie,....,îţi doresc şi ţie.Un week-end odihnitor.....Hugs!