vineri, 3 octombrie 2008

DE-ALE ÎNŢELEPCIUNII (XXXXVI)

"Majoritatea oamenilor nu le permit copiilor lor să danseze, să cânte, să strige şi să sară liberi. Din motive atât de penibile - să nu spargă ceva să nu-şi murdărească hainele - pentru toate aceste lucruri mărunte, o mare calitate spirituală, spiritul jocului, este complet distrusă."

"Egoul nu există nicăieri în natură, cu excepţia omului. El începe să crească pe măsură ce copilul creşte. Părinţii, şcoala, colegiul, universitatea, toate aceste instituţii contribuie la întărirea egoului, din simplul motiv că timp de secole omul a fost nevoit să lupte pentru supravieţuire, iar această idee a devenit treptat o fixaţie, o condiţionare subconştientă profund înrădăcinată, potrivit căreia numai un ego puternic poate supravieţui în lupta pentru existenţă. Viaţa s-a transformat astfel într-o simplă luptă pentru supravieţuire. "

"Voi nu faceţi altceva decât să vă reproduceţi inconştient propriile voastre copii la indigo. Ar fi mai bine să vă gândiţi mai întâi: Dacă aduceţi pe lume un copil, îi veţi oferi oare lumii ceva în plus? Sunteţi dumneavoastră o binecuvântare pentru lume, sau un blestem? Apoi, ar trebui să vă gândiţi: Sunteţi pregătiţi să deveniţi mama sau tatăl unui copil? Sunteţi pregătiţi să iubiţi necondiţionat? Căci, deşi copii vin pe lume prin intermediul vostru, ei nu vă aparţin. Voi le puteţi dărui iubirea voastră, dar nu ar trebui să le impuneţi cu forţa ideile voastre. Nu ar trebui să-i obligaţi să trăiască la rândul lor modul vostru nevrotic de viaţă."

"Nu uitaţi, până când omul nu va ajunge să se iubească pe sine, el nu va putea iubi pe altcineva; până când copilul nu va ajunge să se respecte pe sine, el nu va putea respecta pe altcineva. Aşa se explică de ce iubirea şi respectul vostru sunt false, de ce nu au nimic de-a face cu realitatea. Voi nu vă respectaţi pe voi, cum i-aţi putea respecta atunci pe alţii? Până când iubirea de sine nu va ajunge să strălucească în fiinţa voastră, ea nu se va putea revărsa asupra celorlalţi. Mai întâi trebuie să deveniţi o lumină pentru voi înşivă, şi abia apoi se va revărsa aceasta asupra celor din jurul vostru."

OSHO - CARTEA DESPRE COPII

2 comentarii:

pescarusul argintiu spunea...

Cristian draga, iti multumesc mult pentru aceasta gingasa invitatie la lectura ! DA, promit ca voi cauta si musai voi gasi cartea aceasta magica, despre cresterea si educarea puiutilor de om ! :)
Desi la Bucuresti acum ploua si pe afara e stapan un vant patrunzator, rece si hain, am cules cateva piersici din livada sufletului meu si ti le-am adus in dar, sa le poti savura in linistea acestei Duminici binecuvantate ! :)

Cristian spunea...

@pescăruşul argintiu
Special am postat pentru tine aceste cuvinte înţelepte din această carte, ştiind că eşti nerăbdătoare să afli mai multe lucruri despre cum se cresc copii.Şi la mine plouă şi este rece afară.Ieri era superb,mergând pe stradă în mânecă scurtă.Chiar dacă afară este urât,în interiorul inimii noastre este soare.Mulţumesc pentru piersici...:)M-ai lăsat într-adevăr fără cuvinte....O Duminică binecuvântată îţi doresc şi ţie suflet iubit.Hugs from me..:)