luni, 20 octombrie 2008

BEBELUŞII

"Toţi bebeluşii se nasc în armonie. Acesta este motivul pentru care bebeluşii sunt aşa frumoşi. Ai văzut tu vreodată un bebeluş urât? Acest lucru nu se întâmplă. Toţi copii sunt frumoşi, spre deosebire de adulţi. Ei au graţie, eleganţă desăvârşită care nu este exersată....Ei vin pe lume fără să fii exersat ceva. Ei există, sunt fericiţi, liniştiţi, în armonie cu universul. Sunt înconjuraţi de graţie, ca şi când întreaga lume îi protejează. Apoi, treptat, învaţă cum să fie oameni, şi aici greşesc. Apare urâţenia. Ochii se urâţesc, chipul frumos devine urât. Trupul armonios îşi pierde graţia. Inteligenţa dispare. Fiecare copil se naşte inteligent. Aşa stau lucrurile. Un copil inteligent poate deveni prost, mediocru. Acestea sunt realizările speciei umane.... "


OSHO
Comentariu:

Maestrul are dreptate! Toţi bebeluşii se nasc în armonie. În general, tot ceea ce este mic este drăgălaş. Nu prea am văzut în natură ceva care să fie urât când este mic....Dumnezeu are strategiile sale...Pe lângă aspectul mic pe care îl are un copil, trebuie să pătrundem dincolo de corp.

În acel corp, există conştiinţă Christică. Aceste suflete superbe, vin pe pământ să ne înveţe lecţii de viaţă. Aceste făpturi minunate, vin pe pământ să ne readucă aminte cum să iubim şi să fim mai buni. Din păcate, mintea egotică, intervine şi strică totul. Omul matur îşi lasă amprenta peste tot....Dacă este să vorbim despre fiinţele înţelepte, dătătoare de lumină, acestea sunt un câştig pentru umanitate....Din păcate, oamenii mai puţin treji, aruncă cu pietre în astfel de fiinţe, considerând că ceea ce spun este blasfemie...Lucrurile vor continua în acelaşi fel şi de acum încolo întrucât mentalitatea este aceiaşi de mii de ani.

Interesant ce spune maestrul...."Fiecare copil se naşte inteligent. Un copil inteligent poate deveni prost, mediocru." Aici trebuie să fim atenţi, întrucât cuvintele sunt interpretabile. Maestrul se referă la faptul că orice copil este(inteligent zglobiu, plin de viaţă, natural). Cu timpul, datorită condiţionărilor impuse de cei mari, acesta devine prost, mediocru. Osho, precizează faptul că viitorul adult, devine stupid prin însăşi comportamentul pe care îl are. Mediocritatea despre care vorbeşte maestrul, se referă la lipsa de înţelepciune, iubire din inima copilului. Copilul poate să fie deştept, să aibă numai note de 10 la şcoală însă condiţionat fiind de societate, părinţi, acesta devine fals. Adolescentul, este copia fidelă a societăţii în care s-a născut. Astfel, devine stupid, mediocru.

Mediocritatea la care se referă maestrul, nu are legătură cu numărul de ani petrecuţi de către adolescent pe băncile şcolii, ea are legătură cu condiţionarea.... Iată ce frumos spune maestrul....."Fiecare copil se naşte inteligent...." Dacă este să mă i-au după semnificaţia cuvintelor, acestea sunt în contradicţie....Un copil inteligent nu poate să fie prost.....Maestrul poate induce în eroare masa de oameni....Aşa că trebuie să fim atenţi!

Putem foarte repede să nu fim de acord cu Osho atunci când spune ceva, însă din păcate nu pătrundem semnificaţia celor spuse de acesta. În această vară, am întâlnit copii extraordinari de înţelepţi.....La Sovata, am avut plăcuta surpriză să am în faţa ochilor, un copil mic care nu-şi mai lua privirea de la mine.....În timpul orei de masă la restaurant, la o altă masă era o familie cu un copil destul de mic care abia se ţinea pe picioare. La un moment dat, a coborât de pe scaun şi a început să se uite în jur...A dat cu ochii de mine, ţinându-se cu mâinile de scaun...

Vreau să vă spun că acest copil nu-şi mai lua privirea de la mine....Recunosc, că i-am captat privirea, iubindul. Efectiv, sufletul acestui copil comunica extrasenzorial cu mine...Nu venea la mine,....,stătea acolo fără să se mişte...Nici măcar nu clipea! Preţ de câteva minunate, am făcut schimb de energie, iubire....Efectiv, mi-am deschis inima către acest suflet. La un moment dat, părinţii erau surprinşi să observe că fata lor nu mai scotea niciun sunet. Au luat-o şi au pus-o pe scaun! Nici atunci nu mă scapa din ochi. Părinţii, se minunau tare când vedeau ce se întâmplă. Exemplele pot continua....

Un copil, recunoaşte întotdeauna simplitatea, naturaleţea din sufletul unui om...Acest suflet, a simţit inima mea şi a răspuns ca atare....Un copil, niciodată nu minte atunci când vine vorba de sentimente....În schimb, omul matur, a uitat cu desăvârşire să fie natural...Să luăm cu toţii aminte!

4 comentarii:

pescarusul argintiu spunea...

Cristian, m-ai bucurat mult cu acest articol, felicitari ! :)
Copiii in stadiul de bebelusi sunt unici, expresivi, puri, fragili, dar scumpi si dragalasi ca niste papusi vii !
Tin minte ca in maternitate, neonatologul care vizita rezerva cu mame si bebelusi unde eram eu impreuna cu fetita mea, o doctorita cu multa experienta, dupa ce a examinat atent fiecare copilas nascut de 2 zile, verificandu-le constitutia si reflexele, a exclamat privindu-mi bebelusa: "Mica, dar armonioasa !"
Exact cum a spus maestrul Osho, asa cum ai spus si tu.
Cat despre atentia ce le-o trezim copiilor din prima perioada de viata, ceea ce marturisesti tu, mi se intampla deseori si mie: zambesc cu chipul senin unui mic strengar, iar el drept rasplata nu-si mai dezlipeste privirile fixate pe mine.
Un copil te va implini, cu siguranta, iti doresc sa te faca fericit! :)

Cristian spunea...

@pescăruşul argintiu
Mă bucur că te-a bucurat acest articol.Interesant ceea ce spui despre copilaşul tău...Nu uita de coplul din tine.Niciodată să nu uiţi de acesta, pentru că este singurul care te poate împlini cu adevărat.Să-ţi trăiască copii suflet bun.Hugs!:)

Anonim spunea...

Copiii sunt daruri ale vietii, dar si responsabilitati!Am invatat acest lucru, si il invat in fiecare zi, desi teoretic il stiam demult. Si, cat de repede prind lucrurile, sunt ca niste mici "buretei" dornici sa absoarba totul!
De exemplu, intr-o seara, pentru ca citeam din Biblie, si baietelul meu m-a intrebat ce e cu cartea asta, i-am povestit din viata lui Iisus.A doua zi, dupa obisnuita poveste de seara, am avut surpriza sa imi ceara din nou "povesti despre Doamne-Doamne". De atunci, a devenit un obicei! Chiar daca eu uit, nu uita el!:)
Da, copiii sunt mici minuni, si tocmai pentru ca ii iubim, si vrem ce e mai bun pentru ei in plan fizic, uneori avem tendinta de a uita ca ei sunt si mici sufletele care trebuie indrumate!
E adevarat si ceea ce spuneai despre comunicarea spontana cu un suflet de copil, am simtit-o si eu, si cu alti copii, nu doar cu al meu!Poate si unde lucrez intr-un domeniu in care e chiar necesara! (domeniul medical).
Sa ai o zi buna, si...sa iti pastrezi sufletul de copil!

Cristian spunea...

@florina r.
Mulţumesc Florina pentru cele scrise. Copii, sunt ca nişte tabule rase,..,iar cu trecerea anilor, înmagazinează tot felul de lucruri.Depinde foarte tare ce fel informaţii reţin.Unele sunt benefice, altele distrugătoare. După cum te-ai convins şi singură, copilul este receptiv la nou tot timpul.Iată, cum să nu-ţi ceară cel mic să-i citeşti o nouă poveste cu Doamne-Doamne când el tocmai a venit de sus? Week-end minunat sufleţel iubit!:)