marți, 22 iulie 2008

DESPRE EMOŢII (Partea I)

Toate fiinţele se emoţionează…. Fiecare dintre noi, în funcţie de conjunctura în care ne aflăm, ne exprimăm emoţional.

Mulţi dintre noi ne întrebăm dacă aceste EMOŢII sunt benefice sau nu…Ei bine, din câte ştiu, nu există fiinţă pe acest pământ să nu se emoţioneze într-un fel sau altul.

Dacă nu ne-am emoţiona, cu siguranţă că nu ne-am mai considera fiinţe vii. Roboţii nu au emoţii, deşi există oameni de ştiinţă care vor să inventeze roboţi „emotivi”, care să imită perfect stările oamenilor…..Cine ştie…
Fiecare dintre noi putem genera emoţii pozitive dar şi negative… Nu poţi să fii mereu cu zâmbetul pe buze…..

Emoţiile negative sunt trăiri puternice care de cele mai multe ori creează tensiuni puternice în interiorul nostru. Acestea ne dezechilibrează energetic, pentru ca în final să ajungem să ne îmbolnăvim.

Emoţiile negative sunt rezultatul identificării cu mediul exterior. Din păcate, există oameni sensibili care pot genera adevărate conflicte în relaţiile cu ceilalţi. Un om care nu este implicat direct într-un conflict poate să fie la rândul său influenţat negativ de cei din jurul său.
Înainte, mă identificam foarte uşor cu exteriorul. Mă simţeam îngrozitor….
Oamenii care sunt sufletişti, altruişti din fire, devin „containere”….Spun containere, întrucât aceştia preiau suferinţa celorlalţi foarte uşor; vor suferii cot la cot cu cei din jurul lor.

Un om altruist, darnic, milos mereu are tendinţa de a se identifica cu problemele celorlalţi. De multe ori, acesta preia aceste probleme ca fiind personale. Optica de a vedea în acest mod viaţa nu este tocmai OK.

Oamenii sufletişti se identifică foarte uşor cu ce se întâmplă în jurul lor. Uneori, viaţa lor devine un calvar. Nici măcar nu-şi dau seama că de fapt se autodistrug. Nu spun că nu este bine să fim miloşi însă, trebuie să înţelegem cu toţii că problemele celorlalţi nu întotdeauna ne privesc pe noi înşine. Până la urmă, fiecare are cap să se conducă singur. Să te identifici cu problemele altora este cea mai mare greşeală. Spun acest lucru întrucât, oamenii sufletişti în final au tendinţa să se judece singuri.

De exemplu, pot foarte uşor să dau sfaturi, să ajut pe cineva….Din păcate, există posibilitatea ca acea persoană să îmi reproşeze şi să-mi spună că din cauza mea nu i-au ieşit lucrurile aşa cum vroia. Prin urmare, tot eu i-au “bobârnace.” De multe ori, cei din jurul nostru ne spun tot timpul să nu ne mai băgăm în vieţile lor însă noi suntem surzi…

Datorită faptului că ne simţim respinşi de oamenii pe care-i iubim foarte tare, suferim şi noi. Cel mai bine este să nu intervenim în viaţa nimănui dacă nu ne este permis. De exemplu, mama mea mereu a vrut să ajute pe toată lumea…..Suferea foarte tare atunci când era respinsă de cei din jur.

Vreau să vă spun că atunci când începi să te cunoşti, să-ţi cunoşti resursele interioare, optica de a vedea viaţa se schimbă total.În ultimii 7 ani, niciodată nu m-am mai băgat în viaţa nimănui.

4 comentarii:

Anonim spunea...

frumos ai scris despre emotii si mi se potrivesc si mie cateva dintre observatiile tale despre emotii,despre identificarea noastra cu mediul exterior,cu cei care au probleme.Cred ca unii oameni nu pot sa nu se identifice si sufera cand li se refuza ajutorul(ca in cazul mamei tale),dar nu stiu daca se poate face mare lucru in acest sens pentru ca acesti oameni asa simt ca sunt fericiti.

Cristian spunea...

@g1b2i3
Mersi!:)Ce să faci, adevărul doar este....Nu poţi ascunde ceea ce este evident..Oamenii sufletişti se simt bine să ajute..Cine nu s-ar simţi? De fapt, te ajuţi tot pe tine însuţi.Din păcate, mulţi dintre noi nu ştim să primim un ajutor.Iar când suntem nervoşi,începem să lovim cu cuvinte dure în oamenii pe care-i iubim.Ajutorul pe care vrei să-l oferi celorlaţi are şi el o limită.Despre ajutor, putem vorbi la infinit...Tu spui:"nu ştiu dacă se poate face mare lucru în acest sens pentru că aceşti oameni aşa simt că sunt fericiţi." Da, aşa se simt ei bine.Din păcate, bucuria lor este de scurt moment...Trebuie să fim atenţi cu toţii, când şi în ce situaţie putem oferi ajutor celor din jurul nostru, astfel încât să nu fim copleşiţi de emoţii negative..Pe curând!PA!:)

7 spunea...

Uneori este greu sa faci distinctie intre emotiile pozitive si emotiile negatine. Granita dintre ele este subtila. Un nivel de constientizare scazut te poate tine in "morisca" (vorba unui apropiat prienten care mi-a vorbit de acest site) si cu usurinta poti confunda emotiile pozitive cu cele negative. Si, nu este placut in "morisca"...
Greselile se repeta pentru ca lectia nu a fost cu adevarat invatata si asimilata. Si astfel ramanem in "morisca"...

Exteriorul ajunge sa te afecteze in masura in care uiti de interior; exteriorul gaseste "portite" sa patrunda in interior... Portitele sunt atasametele la care tinem sau atasamente pe care nu le constientizam.

Cristian spunea...

@Cornelia
Cercul vicios al repetiţiei înseamnă "morişca" amintită de tine.Emoţiile sunt trăiri interioare profunde cu impact puternic asupra fiinţei umane.Gradul de percepţie diferă de la individ la individ în funcţie de ceea ce crede fiecare despre viaţă.Mediul în care trăim îşi pune amprenta asupra noastră.Un om înţelept, nu se mai identifică foarte tare emoţional. Emoţiile constructive aparţin inimii şi au legătură cu iubirea necondiţionată.Oricare alt sentiment ce nu conduce la iubire, este distructibil.Societatea în care trăim, este formată din oameni bolnavi emoţional.Vindecarea multora dintre noi este dificilă datorită faptului că nu suntem aplecaţi spre spiritualitate.De multe ori uităm de interior şi ne amăgim cu exteriorul care nu face altceva decât să ofere himere.Mulţumesc din suflet pentru cele scrise.O seară bună.PA!:)