sâmbătă, 12 iulie 2008

DESPRE GELOZIE (Partea I)

GELOZIA este o otravă! De fapt, aceasta se manifestă în multe feluri şi îşi face simţită prezenţa în tot felul de situaţii. Dacă vă plac coşmarurile, atunci fiţi geloşi. Există o expresie foarte cunoscută care spune aşa: “Dacă nu eşti gelos nu iubeşti.” Ce stupid!! Păi ce fel de iubire este aceea în care gelozia este prezentă tot timpul?

Se pare că fiinţa umană mai are multe de învăţat. Deocamdată, ea doarme profund…Nu-i nicio grabă! Până la urmă, toţi oamenii se vor trezii. Aşa cum am amintit mai sus, gelozia are multe feţe şi se manifestă în foarte multe ipostaze în viaţa noastră. Putem să fim geloşi pe lucruri lipsite de importanţă….De exemplu, sunt gelos/geloasă pentru că prietenul(a) şi-a cumpărat o haină nouă, ori a câştigat la loto…Exemplele pot continua…

Să vedem în continuare, care sunt cauzele geloziei; de ce apare acest sentiment negativ faţă de altcineva….Ei bine, gelozia apare întotdeauna din nesiguranţă. Oamenii temători, care nu sunt siguri de ei înşişi au tendinţa de a fii geloşi.

Observându-mă cu atenţie de-a lungul timpului mi-am dat seama că gelozia apare întotdeauna pe terenul comparaţiei. Omul mereu se compară cu ceva. Nutrim tot timpul sentimente negative, distrugătoare faţă de cei din jurul nostru.

Un om gelos, compară tot timpul. Mereu îţi va pune sute de întrebări despre partenerul său de viaţă. Din păcate, se va agita degeaba. De fapt, îşi va consuma energia inutil.

Mintea generatoare de gânduri nu poate aduce pace, linişte. Când intervine şi gelozia, coşmarul este pe cale să se declanşeze.

În relaţiile de cuplu, gelozia apare atunci când unul din parteneri nu este foarte frumos fizic. Mereu se vor suspecta unul pe celălalt de infidelitate.
Există şi situaţii în care ambii parteneri pot arăta bine. Cu toate acestea, nu poţi împiedica gelozia să nu îşi facă simţită prezenţa.

Oamenii posesivi, sunt foarte geloşi. Devin un coşmar pentru ei înşişi dar şi pentru cei din jurul lor. Din păcate, ei nu-şi dau seama că de fapt i-a luat valul. Se lasă purtaţi de energia negativă, acaparatoare a geloziei. Şi uite aşa viaţa lor devine un coşmar.

Nesiguranţa aduce cu ea gelozia. Ideea că nu pot să ajung la înălţimea partenerului, la nivelul acestuia, contribuie la declanşarea sentimentelor de gelozie.

Se pare că omenirea nu a învăţat nimic din greşeli! Un om care nu acordă libertate de mişcare partenerului, nu-l lasă să respire, este sufocant.

Oamenii geloşi sunt sufocanţi! Sunt un chin pentru partener... Cele mai multe divorţuri apar datorită geloziei, crizelor de isterie şi bătăilor. De la gelozie până la pumni nu este decât un pas…De fapt, mulţi oameni geloşi au în cap ideea:”Mai bine te omor cu mâna mea decât să te văd cu altul!”

Un om gelos, nu suportă să îşi vadă partenerul(a) că se uită şi la alţi oameni. Acesta, doreşte întotdeauna să fie în centrul atenţiei. Orice mişcare greşită a partenerului declanşează conflictul. Oamenii geloşi, niciodată nu vor putea să ofere libertate....Îşi vor ţine partenerii în aşa numitele “colivii.” Un om gelos, nu face decât să-şi închidă partenerul într-o "colivie", considerând că celălalt este proprietatea sa.Trebuie să înţelegem odată pentru totdeauna că nimeni nu este proprietatea nimănui. Nici măcar certificatul de căsătorie nu reprezintă o dovadă grăitoare că celălalt ne aparţine.

Niciun comentariu: