duminică, 27 iulie 2008

ANOREXIA - ADEVĂR SAU BALIVERNE? (Partea I)

Deşi este şocant pentru foarte mulţi dintre noi să privim imaginile de mai jos, adevărul trebuie spus. În goana după pierderea kilogramelor, multe femei îşi distrug sănătatea. ANOREXIA este o boală, se manifestă printr-o obsesie pentru slăbit, mult peste limitele unei greutăţi normale. Corpul care nu primeşte suficiente elemente nutritive se degradează, apar probleme pe termen lung în numeroase organe.
Anorexicele nu mai ţin cont de alte caracteristici fizice şi psihice ale propriei persoane, au impresia că pierderea kilogramelor este remediul miraculos care le va schimba viaţa.
Îşi cultivă această iluzie şi în loc să îşi rezolve problemele se trezesc cu altele şi mai grave.

În Franţa, anorexia mentală atacă între 30 şi 40 de mii de persoane, în majoritate adolescente. Problemele legate de anorexie au revenit în actualitate după ce, în noiembrie 2006, Ana Carolina Reston, un manechin brazilian de 21 de ani, a murit la un spital din Sao Paolo din cauza anorexiei. Tânăra avea o înalţime de 1,72 metri şi cântărea 40 kg. Repercusiunile anorexiei sunt în general foarte grave, maladia putând antrena anemie, osteoporoză, pierderea capacităţilor fizice şi musculare, deteriorarea organelor vitale şi probleme cardiace.

Mai jos, o tânără anorexică internată la spitalul Sainte Anne în 15 februarie 2007 la Paris

Dr. Adrienne Key, psihiatru, a spus că, deşi anorexia este cea mai cunoscută tulburare nutriţională pentru modele, bulimia este cel mai des întâlnită. Dr. Key a adăugat că problema tulburărilor de nutriţie printre modele se agravează. Multe modele vomită sau consumă cantităţi mari de apă pentru a-şi ascunde greutatea - o acţiune periculoasă deoarece provoacă scăderea nivelului potasiului.
Dr. Key estimează că aproximativ 20% până la 40 % din modele se confruntă în prezent cu o tulburare de nutriţie.


12 comentarii:

starsgates spunea...

Interesant blogul tău. Am să mai trec.
Cât despre articolul tău.
Ce nu fac femeile ptr. bărbaţi, frumuseţe şi bani.:)

Cristian spunea...

@starsgates
Mulţumesc pentru gândurile tale.Te aştept cu inima deschisă şi cu mare bucurie în suflet....Da, ce nu fac femeile? Pentru bărbaţi, unele femei se ruinează...Cine are nevoie de o ruină? Nimeni!Din păcate, manechinele devin scheletice din inconştienţă.Culmea nebuniei constă în faptul că, mulţi creatori de modă chiar încurajează unele manechine să devină scheletice...Din ceea ce am citit până acum, aceasta este concluzia tristă la care am ajuns...Pe curând sufleţel..:)

james crissilv spunea...

Este o boala impusa de societate dar si a mintii in aceeasi masura. Pozele si filmuletele sunt graitoare. Din punctul meu de vedere o astfel de persoana are mai intai grave tulburari de personalitate si apoi tulburari fizice. Rezultatul......
o zi minunata iti doresc

Cristian spunea...

@james crissilv
Ce să facă săraca fată când mulţi îi spun că arată bine, mai ales designerii, creatorii de modă? Ea chiar crede!Îţi imaginezi ce "monştrii" există în mintea ei...Tu spui:"o astfel de persoană are mai întâi grave tulburări de personalitate şi apoi tulburări fizice". Nu poţi spune tulburări fizice,...,eventual tulburări emoţionale,personalitate..Poate ai vrut să spui, deficienţe fizice... În cazul manechinelor, aceste deficienţe sunt de cele mai multe ori închipuite.Cert este că au nevoie de ajutor pentru a ieşi din ghearele morţii.O săptămână uşoară!:)

Elisa spunea...

Ce cumplit!!Sa te uiti in oglinda si sa vezi altceva decat reflecta ea....
Oare de ce nu-i cred si pe aceia care le spun ca-s hidoase??Scheletice!!!
Da...si eu cred ca-i o boala psihica,fereasca Dumnezeu pe toata lumea!
Saptamana frumoasa,Cristia! :)

Elisa spunea...

nu-mi iese "n"-ul si ...gata...lol

Anonim spunea...

Ca sa nu mai asculte de sfatul creatorilor de moda, conform caruia ar trebui sa slabeasca, ar trebui probabil sa renunte la slujba... Ceea ce poate fi aiurea... Dar cred ca nu se merita sa ajungi "scheletica", doar din dorinta de a avea bani...

Cristian spunea...

@elisa
Sunt convins că există oameni care le spun că arată îngrozitor.Însă la un moment dat, ca să nu le jignească, preferă să nu le mai spună nimic..Cine ştie..Oricum, boala asta psihică este tare ciudată.Dintr-o fată drăguţă cândva să ajungi un "compot de oase" nu este tocmai OK!Pe curând sufleţel..:)

Cristian spunea...

@florian
Există o vorbă din bătrâni care sună aşa:"Baba la bătrâneţe suferă ca să arate frumoasă." Manechinele devin obsedate de-o idee şi chiar dacă devin un "compot de oase" nu se simt deranjate..Chiar şi atunci consideră că nu sunt suficient de slabe...Indiferent cu ce ne ocupăm, sănătatea este cea mai importantă...Prin urmare, nici ele nu ar trebui să-şi pericliteze viaţa pentru o idee stupidă..O săptămână uşoară!:)

Rhaluca spunea...

EU stiu perfect ce i asta !!!
Si pacat ca tinerele , adolescentele, care nu au nicio treaba cu modelingul sufera de ea !!

Anonim spunea...

Multe tinere vor sa slabeasca, si foarte multe persoane ajung anorexice. Doamne ferește de asa ceva

Cristian spunea...

@Anonim
Așa este...Din păcate multe fete sunt obsedate după slăbit!