joi, 11 decembrie 2008

GREŞELILE

“Greşelile sunt acceptate, nimic nu este în neregulă cu ele. Toată lumea comite greşeli şi toată lumea trebuie să le comită. Nu cere perfecţiune. Greşelile sunt bune ele te fac să fii uman. Altfel, ori vei fi neomenesc, ori supraomenesc, şi nici una dintre aceste variante nu este benefică. A fi uman înseamnă a fi frumos, dar pentru a rămâne uman trebuie să greşeşti. Şi nu este nimic în neregulă cu greşelile! De ce faci atâta vâlvă? Doar ţine minte un lucru: nu face aceeaşi greşeală.”

OSHO
Comentariu
Maestrul este discret ca întotdeauna. Uneori, are tendinţa de a spune lucrurilor pe nume, iar alteori ne lasă pe noi să rumegăm ceea ce a vrut să spună. Dacă ne preocupă creşterea spirituală, cu siguranţă că vom prinde ideea, continuarea a ceea ce a vrut să spună maestrul. Este posibil să citim ceva şi să nu înţelegem nimic….

Maestrul spune:”Greşelile sunt acceptate, nimic nu este în neregulă cu ele. Toată lumea comite greşeli şi toată lumea trebuie să le comită. Nu cere perfecţiune.” Interesant!

Maestrul evidenţiază câteva lucruri importante pentru cel care doreşte să se cunoască pe sine. Societatea, nu acceptă atât de uşor greşeala. Aceasta condamnă tot timpul greşeala! Osho afirmă exact contrariul……El spune:”Toată lumea comite greşeli şi toată lumea trebuie să le comită.” O afirmaţie şocantă! Cu toate acestea, afirmaţia nu este spusă întâmplător. Maestrul ne spune de fapt că, fiecare greşeală pe care o facem este o binecuvântare şi că până la urmă ne ajută să evoluăm.

Greşelile ne ajută să creştem, să ne trezim.
Motivul este cât se poate de simplu…..Degeaba încercăm să dăm sfaturi celorlalţi pentru că niciodată nu vor ţine cont de ele. Doar dacă......Maestrul chiar insistă să facem greşeli. Astfel, reuşim să ne trezim! Şi până la urmă, suntem fiinţe umane care de cele mai multe ori ne identificăm cu exteriorul.

Maestrul continuă: „Greşelile sunt bune ele te fac să fii uman. Altfel, ori vei fi neomenesc, ori supraomenesc, şi nici una dintre aceste variante nu este benefică.” Superb ceea ce spune maestrul.... Greşelile ne fac să simţim că suntem fiinţe umane…Iată un motiv pentru care trebuie să manifestăm compasiune faţă de noi înşine şi faţă de ceilalţi. Un om care îşi propune să nu greşească, este un om chinuit. Acesta nu se poate relaxa, de teamă să nu greşească. Frustrările şi neliniştea îl copleşesc. De fapt, frica este cea care anihilează orice posibilitate de creştere a individului respectiv. Dacă ne gândim să devenim perfecţi, fără de greşeală, cu siguranţă că acest lucru presupune tortură psihică continuă…Până la urmă, tot vom comite greşeli….Ce vom face atunci?

Maestrul spune mai departe: “Şi nu este nimic în neregulă cu greşelile! De ce faci atâta vâlvă? Doar ţine minte un lucru: nu face aceeaşi greşeală.” Finalul, este exact ceea ce am intuit din partea maestrului. Oamenii fac atâta vâlvă atunci când greşesc, pentru că au uitat să fie mai buni, plini de compasiune, iubire. De fapt, societatea a sădit în sufletul nostru sămânţa – fără de greşeală! Astfel, această idee, a început să ne tortureze pe fiecare dintre noi.

Toate greşelile ne ajută să creştem, să ne dezvoltăm. Există situaţii în care fiinţa umană nu învaţă din greşeli. În acest caz, suferinţa este pe măsura inconştienţei individului. Nu întâmplător maestrul spune: “Doar ţine minte un lucru: nu face aceeaşi greşeală.” Atât pentru astăzi…..

7 comentarii:

pescarusul argintiu spunea...

Cristian draga, merita sa ne gandim mai profund la acest fapt, toti suntem supusi greselilor de tot felul, nu le putem eluda daca traim cu implicare, doar ca trebuie sa ne asumam urmarile lor si sa ne straduim asa cum spuneai si tu prin inteleptul Osho, "sa nu facem aceeasi greseala mereu".
Greseala este imboldul spre cresterea noastra morala, e calea de a ne dezvolta personalitatea, dar si un mod de a ne autocunoaste, in fond.
Minunata tema ai ales, felicitari! :)
Sa invatam din greseli si sa avem curajul sa le recunoastem!

Anonim spunea...

Maestrul se ocupa mai mult de "partea umana" din noi, si e normal sa fie asa! Pentru ca, abia dupa ce ne vom trai umanul in mod desavarsit(adica, asa cum spun toti marii maestri, inclusiv Iisus), vom fi capabili sa trecem mai departe.
Fiecare afirmatie a sa e adevarata, dar numai pentru o etapa a evolutiei omului. Ceea ce vrea el sa spuna este ca nu trebuie sa "ardem etapele".

Uite aici un link de la o insemnare a mea de pe alt blog, care se ocupa tocmai de acest subiect...atat de uman!:)

http://child.weblog.ro/2008-09-28/534769/Despre-greseli

Sa avem cu totii o zi frumoasa, in ciuda greselilor...inerente naturii umane!:)

Anonim spunea...

Scuze, mi-am dat seama că nu a ieşit linkul! Nu de alta, dar n-aş vrea să crezi că e o păcăleală!:)

Uite:

http://child.weblog.ro/2008-09-28/534769/Despre-greseli.html

Doar aşa, ca idee, şi nu pentru că aş crede că sunt la nivelul maestrului Osho!:)

Cristian spunea...

@pescăruşul argintiu
Am ales această temă, pentru că fiecare are tendinţa de a judeca pe celălalt.Înainte de a arăta cu degetul spre ceilalţi, este bine mai întâi să privim spre noi înşine. Greşelile ne ajută să creştem.Prin urmare, nu ar trebui să fim foarte duri atunci când cineva ne greşeşte.Din păcate, nervoşi fiind, spunem lucruri care de cele mai multe ori înrăutăţesc şi mai tare situaţia.Iisus spune:"Cine nu a greşit niciodată să ia piatra şi să arunce primul".Greşeala este umană! Aceasta ne conduce spre cunoaşterea de sine....Aşa este,...,să învăţăm din greşeli şi să avem curajul să le recunoaştem.Numai prin asumarea responsabilităţilor faptelor noastre, putem să vedem lumina de la capătul tunelului.Hugs from me...:)

Cristian spunea...

@Florina R.
Prima etapă a evoluţiei noastre are legătură cu greşelile. Din păcate, nu vedem că fiecare etapă a vieţii noastre, ne conduce spre un singur scop şi anume - desăvârşirea. Maestrul ne călăuzeşte paşii spre cunoaşterea de sine.Oamenii, sunt precum nişte boboci de flori....Ca să înflorim, este nevoie de perseverenţă. Noi nu trăim....Nu este suficient să mergem pe stradă şi să ne mişcăm ochii în cap.Asta nu este viaţă! Adevărata viaţă, nu are legătură cu vorbele.Tăcerea şi meditaţia, înfloresc doar în absenţa ego-ului.Sunt atât de multe de făcut şi totuşi nu trebuie să facem nimic.Trebuie doar să fim....O să citesc materialul indicat de tine.:)Week-end minunat sufleţel.Hugs!:)

Cristian spunea...

@Florina R.
Tocmai am constatat că nu merge...:)Orice idee este bine venită atâta timp cât este constructivă....:)Mulţumesc pentru rectificare sufleţel.:)PA!

Cristian spunea...

@Florina R.
Hmmm...:)Oare de ce nu merge? Oricum, sunt convins că cele scrise acolo, nu fac decât să completeze ceea ce am scris în acest articol...Hugs!:)