marți, 24 februarie 2009

J.KRISHNAMURTI - ÎNTÂLNIRI CU OAMENI REMARCABILI

“A murit şi se pare că lumea îşi vede de calea ei fără să privească măcar o secundă în urmă, că cel mai inteligent om al secolului nu mai este. Oamenii sunt nişte somnambuli, nu au părut să observe. Moartea lui a fost anunţată în ziare, mic în colţuri, unde nimeni nu citeşte. Şi se pare că un om în vârstă de 90 de ani care a vorbit încontinuu timp de 70 de ani, călătorind în întreaga lume, încercând să-i ajute pe oameni să devină liberi – nimeni nu pare să-i aducă vreun omagiu celui care s-a străduit cel mai mult în întreaga istorie pentru libertatea omului, pentru demnitatea lui.
Nu regret moartea lui. Moartea lui a fost frumoasă; a ajuns la tot ce-ţi poate oferi viaţa, însă cu siguranţă îmi pare rău pentru lumea întreagă.
Unul dintre prietenii mei s-a întâlnit cu J. Krishnamurti cu numai trei zile înaintea morţii acestuia. Mi-a povestit că J. Krishnamurti era foarte trist şi că singurul lucru care i l-a spus a fost: „M-am străduit din răsputeri să ajung la oameni, dar, în loc să îi transform, n-am făcut decât să-mi consum energia, aşa cum un râu se pierde în deşert- Oamenii care m-au ascultat au luat-o în cel mai bun caz drept un divertisment. Însuşi cuvântul divertisment mă doare – mă doare faptul că întreaga mea viaţă a fost o viaţă de actor.”
Şi aşa se pare. A murit şi nu s-a produs nici cea mai mică agitaţie, nicăieri în lume. Un om care a trăit nouăzeci de ani şi care a servit omenirea începând de la vârsta de douăzeci şi cinci de ani. Nimeni nu se gândeşte la el, nimeni nu se gândeşte că merită totuşi un anumit omagiu. A încercat să ajungă la oameni. Însă împotriva lui au fost bisericile, religiile, a fost condamnat de toţi preoţii; încetul cu încetul, a renunţat la ideea de umanitate.
Şi este întristător faptul că oamenii care l-au ascultat timp de cincizeci de ani încontinuu nu s-au schimbat câtuşi de puţin. Şi-a dat toată silinţa. Însă umanitatea devine din ce în ce mai neclintită, din ce în ce mai adormită, drogată, din ce în ce mai moartă. Devine foarte dificil să-i mai trezeşti pe oameni.”
OSHO
Comentariu
Osho spune lucruri minunate despre J.Krishnamurti. Cu toate acestea, umanitatea aproape că a şi uitat de existenţa acestuia. Nu pot decât să-i dau dreptate maestrului în ceea ce priveşte inconştienţa omului. Krishnamurti şi-a dedicat întreaga viaţă transformării fiinţei umane. Din păcate, părăseşte această lume trist pentru că umanitatea continuă să doarmă profund. Ca şi în cazul altor maeştrii, fiinţe transformate spiritual, J. Krishnamurti a fost înţeles de foarte puţini oameni. Toate instituţiile statului erau împotriva sa. Însă, ce contează…. Mulţi dintre noi suntem orbi, nu vrem să ne deschidem aripile să zburăm. Suntem în stare să aruncăm cu pietre într-un maestru…..Noi, cei care deja am pornit pe Cale, îl iubim pe Krishnamurti…..Şi vreau să-i spun, că nu trebuie să fie trist. Îl pot asigura pe Krishnamurti, că efortul său nu a fost în zadar….Pace ţie suflet divin şi îţi mulţumesc pentru tot ce ai făcut pentru umanitate.

6 comentarii:

Paul spunea...

A aborda o discutie pe tema insemnatatii tezelor sale despre viata,stat,religie, ar fi ca si cum m-ai lega la ochi si mi-ai da drumul printre serpi, asa ca prefer sa raman cu ceea ce ai scris despre el.
O dupa masa placuta!

Cristian spunea...

@Paul
Aşa este....Cele scrise de mine te fac să conştientizezi Paul, că pe această planetă au existat oameni remarcabili. J.Krishnamurti, de exemplu are un limbaj care îi aparţine doar lui.Totul se rezumă la:cunoaşte-te pe tine însuţi şi eliberează-te de condiţionarea societăţii.Dacă vreodată ai timp, mergi prin librării şi caută-i cărţile.Te vor surprinde în mod plăcut.Dacă eşti gata să te lepezi de lucrurile care îţi produc suferinţă, cu siguranţă că vei înţelege mesajul maestrului.Dacă încă nu eşti pregătit, este OK.La fiecare până la urmă ne vine timpul.O zi minunată în continuare Paul!:)

fram spunea...

L-am gasit intamplator pe krishnamurti, rasfoind cartile unei librarii, prima mea reactie a fost una de respingere, el spunea o chestie ca adevarul este un drum fara reguli si nu puteam intelege cum vine chestia asta , adica cum putem trai fara reguli, acum dupa cativa ani pot sa spun ca il nteleg mai bine, si acum sunt asa dwe convins de ceea ce spune incat am incercat sa construiesc un site dedicat numai lui. Era trist dar din ce am citit tristetea lui a fost la fel cum iti pare rau de cineva care nu face nimic sa se schimbe si continua in acelasi sablon. Eu las aici adresa de site si pentru cei interesati pot sa arunce un ochi http://jkrishnamurti.lx.ro. Faci o treaba buna, asta inseamna ca te voi mai vizita. Adresa ta de contact vad ca nu merge asa ca ti-am scris pe aici. Toate cele bune. Mircea

Cristian spunea...

@fram
Mulţumesc Mircea pentru gândurile tale.Ai mare dreptate în privinţa maestrului.Sentimentul respingerii vine din frică.Cum am putea să ne lepădăm de tot ce ne-a învăţat societatea? Destul de greu, însă nu imposibil.Şabloanele sunt foarte bine întipărite în conştiinţa oamenilor. Este foarte greu să renunţi la toate iluzile impuse de societate.Maestrul ne deschide ochii.... Mulţumesc pentru adresă şi pentru vizită.Mă bucur că şi tu ai început să-ţi dai seama care sunt adevăratele valori umane.O seară minunată!:)

Unknown spunea...

De curand l-am "descoperit" pe Krisnamurti si nu mi-a lipsit zi sa nu-i citesc scrierile, sa nu-i ascult monologurile, dialogurile, raspunsurile la diverse intrebari puse de oameni care cauta un raspuns la diverse probleme ale vietii. Citindu-l, ascultandu-l incepi sa intelegi ceea ce vrea sa transmita...
A vrut doar o lume mai buna, fiecare putem constientiza asta!
Toata admiratia si respectul meu pentru acest om!

Cristian spunea...

@Luminița Cristian
Bună!:)Mă bucur foarte tare că ești atrasă de cunoașterea de sine.Este foarte important ca fiecare dintre noi să se trezească.Din păcate cei mai mulți dintre noi suntem preocupați de alte lucruri și nu de cele care ne bucură și încântă sufletul.Continuă să te descoperi, citește și pune în practică...Evoluția înseamnă conștientizarea greșelilor și transformarea lor.Succes Luminița!:)