luni, 23 februarie 2009

CHUANG TZU - UŞOR ESTE CORECT (ÎNTÂLNIRI CU OAMENI REMARCABILI) Partea I

Chuang Tzu este o floare rară, mai rară decât un Buddha sau un Iisus, deoarece a realizat exclusiv înţelegând. Pentru Chuang Tzu nu există nicio metodă, nicio meditaţie. El spune: înţelege pur şi simplu “faptitatea” faptelor. Prin urmare, primul lucru pe care trebuie să-l înţelegi referitor la Chuang Tzu este - fii natural. Nu face nimic care să nu fie natural. Natura este suficientă – nu ai cum să-i aduci vreo îmbunătăţire.
Însă ego-ul spune nu, poţi să îmbunătăţeşti natura – aceasta este mijlocul prin care există toate culturile. Priveşte natura – totul este atât de perfect. Poţi să aduci vreo îmbunătăţire trandafirului? Dacă trandafirul este frumos fără nici un efort din partea lui, de ce nu ar fi şi omul? Omul este o parte din natură, la fel ca şi stelele. Aşa că Chuang Tzu spune: fii natural şi vei înflori.

Chuang Tzu spune:
Uşor este corect. Începe corect şi este uşor.
Continuă uşor şi este corect.
Cale corectă, pentru a fi uşor, este să uiţi de calea corectă.
Şi uită că drumul îţi va fi uşor.

“Uşor este corect.” Nimeni nu a îndrăznit vreodată să o spună. Dimpotrivă, oamenii fac în aşa fel încât ceea ce este corect să fie cât mai complicat. Pentru voi, care aţi fost condiţionaţi cu toţii de diferite tradiţii, ceea ce e incorect este uşor şi ceea ce este corect este dificil.
„Continuă uşor şi este corect.” Nu uita nicio clipă că ceea ce este dificil reprezintă hrana ego-ului, iar ego-ul este bariera care te orbeşte, care te surzeşte. Care îţi face inima să se deschidă greu, care te face să-ţi fie imposibil să iubeşti, să dansezi, să cânţi. Oamenii care încearcă să fie extraordinari ratează scopul. Fii pur şi simplu obişnuit, fii pur şi simplu nimeni. Însă toate condiţionările tale au o mare capacitate de corupere; te corup profund. Ele spun: să fie uşor înseamnă să fii leneş să fii obişnuit este umilitor. Dacă nu te străduieşti să obţii putere, prestigiu, respectabilitate, atunci viaţa ta este lipsită de sens – asta ţi s-a vârât cu forţa în minte.“
OSHO
Comentariu
Superb ceea ce spune Chuang Tzu. Am citit de câteva ori acest pasaj şi nu-mi vine să cred că au existat pe pământ astfel de flori rare. Adevăratele "flori rare" sunt cele care degajă parfumul înţelepciunii. Majoritatea dintre noi, suntem abia la început.

Condiţionaţi până în măduva oaselor, fiecare dintre noi credem că facem lucruri măreţe. Stupiditatea noastră este atât de mare încât, uneori mă gândesc, cum de ne mai rabdă Dumnezeu. Iubirea din "inima" Creatorului este atât de mare încât are multă răbdare cu fiecare dintre noi.

Osho ca şi Chuang Tzu, spun acelaşi lucru: „Continuă uşor şi este corect. Nu uita nicio clipă că ceea ce este dificil reprezintă hrana ego-ului, iar ego-ul este bariera care te orbeşte, care te surzeşte. Care îţi face inima să se deschidă greu, care te face să-ţi fie imposibil să iubeşti, să dansezi, să cânţi.”

Cât adevăr! Societatea ne învaţă să fim competitivi. Competiţia este “molima” societăţii. Numai aşa te simţi important, simţi că exişti. Competiţia aparţine ego-ului….

Dacă majoritatea iluminaţilor spun acelaşi lucru, înseamnă că ceva nu este în regulă cu modul nostru de a percepe viaţa. Toată urâţenia acestei lumi aparţine competiţiei. Nouă ne plac lucrurile dificile, care ne incită, cele care ne fac să spunem la final: Am învins!

Niciun comentariu: