miercuri, 20 august 2008

FRUCTELE ŞI ULEIUL DE CĂTINĂ

Fructul de cătină, mai ales coaja, conţine 2 până la 8% ulei gras cu proprietăţi terapeutice puternice, care însă nu poate fi obţinut casnic, ci numai cu ajutorul unor instalaţii speciale.
Acest ulei, pe care îl găsim în mai toate magazinele şi farmaciile naturiste, este foarte bogat în vitaminele A şi E, care sunt foarte uşor asimilabile în această formă. El are efecte regenerante, întineritoare şi este folosit în foarte multe boli, atât pentru prevenire, cât şi pentru tratare.
Se administrează, de regulă, la adulţi - câte 20 de picături, de trei ori pe zi, iar la copiii peste un an - câte 5 picături, de trei ori pe zi.

COMPOZIŢIA CHIMICĂ A CĂTINEI

Fructul de cătină conţine de două ori mai multă vitamina C decât măceşul şi de 10 ori mai mult decât citricele. În fructele coapte conţinutul depăşeşte 400-800 mg la 100 g suc proaspăt. Alte vitamine prezente în fruct sunt: A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regăsim celuloza, betacaroten (într-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier şi sodiu, uleiuri complexe, etc.

Iată în continuare câteva aplicaţii ale sale:
Boli de ochi - datorită extraordinarei sale bogăţii în vitamina A, uleiul de cătină este un elixir pentru ochi. El măreşte acuitatea vizuală, combate oboseala oculară, încetineşte evoluţia bolilor de ochi.
Potenţa, fertilitate la bărbaţi şi femei - uleiul de cătină este cea mai bogată substanţă naturală în vitamina E din lume. Vitamina E este supranumită şi vitamina tinereţii şi a fertilităţii, tratamente de 2-3 luni cu ea ajutând la relansarea activităţii glandelor sexuale, la redobândirea vigorii şi a dinamismului.
Regenerarea ţesuturilor după arsuri, răniri, intervenţii chirurgicale - cura internă de o lună cu ulei de cătină ajută la regenerarea rapidă a pielii şi a mucoaselor, dublând practic viteza de vindecare.
Psoriazis, sclerodermie, dermatoze rezistente la tratament - tratamentul intern de minimum două luni cu ulei de cătină are un efect benefic deosebit asupra pielii. La persoanele sănătoase, cura cu ulei de cătină face pielea mai strălucitoare, mai elastică şi îi dă un aspect tânăr.
Accelerarea proceselor de dezvoltare mentală şi fizică la copii - cinci picături de ulei de cătină, luate de trei ori pe zi, ajută la reglarea proceselor de creştere şi maturizare a copiilor şi pubertinilor.

Câteva utilizări externe ale uleiului de cătină:
Arsuri - se aplică ulei de cătină pe locul afectat, dezinfectat în prealabil.
Protecţia pielii la frig, vânt şi radiaţii solare - se unge pielea cu un strat subţire de ulei de cătină înainte de a fi expusă la factorii agresivi de mediu. Aplicat pe piele, uleiul de cătină are efecte de filtrare a razelor ultraviolete şi a altor tipuri de radiaţii cu efecte nocive asupra pielii.
Când am fost la mare m-am dat pe piele cu ulei de cătină şi vreau să vă spun că soarele nu a avut nicio şansă să mă ardă.
Uleiul de cătină este considerat cel mai bun protector împotriva radiaţiilor solare.
Alte indicaţii:
- tonifiant general;
- antianemic;
- vitaminizant;
- detoxifică ficatul;
- agent de protecţie a ficatului împotriva cirozei hepatice;
- protejează şi stimulează mucoasa gastrică;
- protector coronarian;
- scade nivelul trigliceridelor;
- datorită conţinutului ridicat de beta-caroteni, are acţiune de prevenire a carcinogenezei.
Asigură necesarul de nutrienţi şi vitamine pentru o dietă echilibrată cu efecte tonice generale, imunomodulatoare, de combatere a efectelor negative ale stresului; încetinirea procesului de îmbătrânire, afecţiuni cardiovasculare (fiind un bun protector coronarian); afecţiuni uro-genitale, neurologice şi psihice. Are un rol benefic în stagnarea şi regresul afecţiunilor oculare (hemeralopie, prezbitism, keratomalacie, miopie, astigmatism, hipermetropie, glaucom, cataractă).
Din experienţă personală, pot să vă spun că uleiul de cătină mă ajută enorm atunci când am mult de lucru şi trebuie să stau în faţa calculatorului. Îl recomand tuturor cu drag. Sănătate tuturor!

2 comentarii:

james crissilv spunea...

Are niste proprietati fantastice, alaturi de usturoi si alfalfa.
o zi minunata iti dorsc

Cristian spunea...

@james crissilv
Mă bucur că ai ajuns la această concluzie.Înseamnă că-l foloseşti şi tu.Sper să nu te desparţi prea curând de acest ulei extraordinar.Pe curând.PA!:)