miercuri, 20 august 2008

DE-ALE ÎNŢELEPCIUNII (XXXVI)

"Ai nevoie de relaţie numai pentru că nu poţi să fii singur, nu eşti încă în stare să meditezi. De aceea, meditaţia este o condiţie obligatorie pentru a putea iubi cu adevărat. Trebuie să fii capabil să fii singur, absolut singur, şi totuşi extraordinar de fericit. După aceea poţi să iubeşti. Atunci iubirea nu mai e o nevoie ci o împărtăşire, nu mai e o necesitate. Nu vei mai depinde de oamenii pe care îi iubeşti, vei împărţi cu ei, şi e frumos să împarţi."

"Dar ce se întâmplă în mod obişnuit e că tu nu ai iubire în fiinţa ta, nici persoana pe care crezi că o iubeşti nu are, şi amândoi cereţi unul de la celălalt iubire. Doi cerşetori, care cerşesc unul de la altul! De aici lupta, cearta continuă dintre îndrăgostiţi - pe fleacuri, pe lucruri neimportante, pe te miri ce, dar se ceartă întruna."

"Cearta de bază este că soţul crede că nu primeşte ce are dreptul să primească, soţia crede că nu primeşte ce e dreptul ei să primească. Soţul crede că a fost înşelat, soţia crede că ea a fost înşelată. Unde este iubirea? Nici unul nu vrea să dea, amândoi vor să primească. Şi când amândoi vor să primească, nu primeşte nimic nici unul, şi fiecare se simte în încurcătură, pustiu, încordat."
OSHO - INTIMITATEA

Niciun comentariu: