marți, 19 august 2008

SPIRULINA

În natură există creaţii de-a dreptul uimitoare. Spirulina, alga microscopică marină de culoare verde, este parintele a tot ce-i viu, cea mai veche plantă de pe pământ (de 3,5 miliarde de ani).
Spirulina (Spirulina Platensis) conţine o puternică combinaţie de substanţe esenţiale pentru organismul uman, unele dintre ele fiind extrem de rare şi neîntâlnite în hrana vegetală.
Se ştie că legendarii asceţi ai Americii de Sud şi aborigenii africani, care locuiau în jurul lacului Ciad, se diferenţiau prin sănătate deosebită şi prin longevitate tocmai datorită faptului că foloseau în alimentaţie spirulină.

PRINCIPIILE ACTIVE

Microalgele se află undeva la hotarul dintre regnul vegetal şi cel animal, oferind avantaje nutritive unice. În stare deshidratată, pe lîngă clorofilă, mai găsim şi o bogată sursă de proteine, beta-caroten şi acizi nucleici pe care le conţin orice alte alimente din carne sau vegetale. Cantitatea foarte mare de ARN şi ADN justifică încrederea specialiştilor în calităţile de regenerare celulară şi încetinire a proceselor de îmbătrânire.

CE CONŢINE SPIRULINA

Spirulina este foarte bogată în proteine: 100 g spirulină conţin 60 - 70 g proteine (de 3 ori mai mult decât carnea de porc, de 2 ori mai mult decât carnea de vită, peşte şi de 1,5 ori mai mult decât boabele de soia). În plus, toate proteinele din spirulină sunt asimilate foarte uşor de organismul uman (până la 80 %) deoarece conţin 18 aminoacizi necesari omului dintre care 8 esenţiali care, spre deosebire de ceilalţi, nu pot fi sintetizaţi de către organismul uman şi trebuie obţinuţi din hrana zilnică. Spirulina mai conţine o multitudine de micro şi macroelemente, inclusiv fier, calciu, magneziu, zinc, fosfor, seleniu, o mare cantitate de vitamine, inclusiv beta-carotenul, acizii nucleici (ADN şi ARN).

PREVINE ŞI VINDECĂ

Conform principiilor nutriţiei şi dietoterapiei chinezeşti tradiţionale, spirulina are următoarele proprietăţi: nutritivă, detoxifiantă a rinichilor şi ficatului, îmbunătăţeşte calitatea sângelui, inhibă dezvoltarea fungiilor, bacteriilor şi fermenţilor.Spirulina se asimilează foarte bine, normalizează microflora intestinului, curăţă intens organismul, având ca rezultat micşorarea conţinutului toxic rezultat din schimbul de substanţe în articulaţii, muşchi, limfă, care intoxică nu numai diferite organe ci şi creierul. Spirulina îmbunătăţeşte vederea, elasticitatea pielii, funcţiile ficatului, întăreşte sistemului nervos, normalizează nivelul colesterolului în sânge, etc.
Spirulina este folosită deja în 60 de ţări ale lumii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii prognozează folosirea pe scară largă a spirulinei în calitate de tratament profilactic, drept componentă în hrana secolului XXI.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Sa zicem ca vreau spirulina. De unde o cumpar? Farmacie?

Cristian spunea...

@Florian
Da, Florian.De obicei, nu există punct farmaceutic să nu aibă spirulină.O poţi găsi la toate farmaciile.De asemenea, o poţi găsi la majoritatea magazinelor naturiste.Spirulina, este comercializată de multe firme aşa că poţi să alegi.În general, vei găsi cutii cu 30 de tablete (vei vedea că tabletele sunt verzi, însă există şi cutii cu capsule).Eu prefer cutiile cu tablete de 500 mg pentru că nu mai înghit tot timpul plastic.:)Dacă înainte spirulina era ceva mai scumpă, acum ea este accesibilă pentru foarte mulţi dintre noi (nu depăşeşte 10 RON).Îţi recomand să-ţi cumperi pentru că este foarte utilă pentru sănătate.Consum de câţiva ani buni spirulină şi mă simt foarte bine.Aşa cum ai citit, dacă nu am omis în articol, spirulina revigorează organismul, măreşte performanţele fizice şi intelectuale, antioxidantă, stimulează imunitatea,este utilă în afecţiuni hepatice, grăbeşte vindecarea rănilor stimulând refacerea ţesuturilor.Nu mai pun la socoteală faptul că, spirulina este un supliment nutriţional ecologic pur.PA!:)