luni, 4 august 2008

PLANTELE NE CITESC GÂNDURILE

Baza tuturor cunoştinţelor obţinute recent o reprezintă experienţele lui Cleve Backster, renumitul expert american al detectorului de minciuni. La sfârşitul anilor '60, în biroul său din New York, el a conectat un filodendron la aparatele sale electronice ultrasensibile.

Backster a vrut să ardă o frunză, dar încă înainte de a pune mâna pe chibrit, detectorul a înregistrat o curbă dramatică. Exact ca şi când planta i-ar fi putut citi gândurile.

A testat peste 25 de specii de plante diferite, iar toate au produs impulsuri în momentul în care au fost ameninţate, când a intrat în camera un câine, sau când au simţit miros de ars.

Cel mai senzaţional experiment al lui Backster a fost acela când a încercat să descopere, cu ajutorul unei plante, un "ucigaş de plante".

În cartea lor, "Viaţa secretă a plantelor", P. Tompkins şi C. Bird descriu experimentul în felul următor: "Şase dintre studenţii lui Backster au scos, legaţi la ochi, câte un bileţel împăturit dintr-o pălărie. Unul din bileţele conţinea ordinul ca una din cele două plante aflate într-o încăpere să fie smulsă din rădăcină, călcată-n picioare şi distrusă complet. Autorul faptei nu trebuia să fie cunoscut de ceilalţi, singurul martor al "crimei" urmând să fie cea de-a doua plantă prezentă în cameră.
Planta rămasă-n viaţă a fost conectată la un detector de minciuni şi prin faţa ei s-au perindat, rând pe rând, cei şase studenţi. La cinci dintre ei n-a reacţionat deloc, dar de fiecare dată când se apropia cel de-al şaselea (cel vinovat), galvanometrul intra într-o mişcare nebună. Planta ştia că el va fi criminalul."

Să mai spună cineva că plantele nu sunt inteligente….

2 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte interesant experimentul cu plantele.Am citit si eu mai demult ca plantele sunt adevarate fiinte vii care simt cand e bine sau rau.Cred ca ai citit ca le place si muzica,dar nu orice gen de muzica.
Mi-a placut articolul tau.

Cristian spunea...

@g1b2i3
Oricine ar rămâne fascinat de plante.Numai când te uiţi la ele îţi dai seama că sunt mult mai mult decât nişte simple flori care nu se pot apăra (există totuşi plante care au posibilitatea de a se apăra).De exemplu, am avut acum 2 ani,Passiflora..Vreau să-ţi spun că am stat efectiv lângă ea şi am văzut cum şi-a deschis florile parfumate...Până acum, nu am mai întâlnit o floare care să ajungă într-un timp foarte scurt la apogeul înfloririi.Am rămas surprins.Apoi, aşa cum spui şi tu, florilor le place muzica.Adoră muzica clasică şi cea liniştitoare, meditativă. Nu agrează muzica zgomotoasă tip hard rock.Cuvintele sunt de prisos.În Univers, totul este inteligenţă. Totul este Divin.Numai oamenii care nu şi-au descoperit esenţa divină din ei înşişi,pot să afirme că Dumnezeu nu există...Cine s-a descoperit pe sine, concluzia la care a ajuns este:DUMNEZEU ESTE PESTE TOT!O zi plină de soare..PA!:)