duminică, 24 august 2008

DE-ALE ÎNŢELEPCIUNII (XXXVIII)

"Poate ai observat că e mai uşor să fii adevărat, să fii sincer cu străinii.

Oamenii care călătoresc cu trenul intră în vorbă cu străinii şi spun lucruri pe care nu le-au spus niciodată prietenilor lor, şi asta pentru că discuţia cu un străin nu implică nimic. După o jumătate de oră ajungi în gară şi cobori, şi uiţi ce ai spus, şi uită şi străinul. Aşa că nu contează ce ai spus. Cu un străin, nu e nimic în joc.


Oamenii care vorbesc cu străinii sunt mai sinceri şi îşi deschid inima. Însă în discuţia cu prietenii, cu rudele - mama, tata, soţul, soţia, fratele, sora - exită o inhibiţie inconştientă."Nu spune asta, s-ar putea să se simtă jignit. Nu fă asta, s-ar putea să nu-i placă. Nu te purta aşa, tata e bătrân, s-ar putea să fie contrariat." Aşa că te controlezi mereu. Încetul, cu încetul adevărul e împins în subsolul fiinţei tale, şi devii foarte isteţ şi viclean, expert în neadevăr. Zâmbeşti fals, spui lucruri frumoase care nu înseamnă nimic.

Ai ajuns să te plictiseşti de prietenul tău sau de tatăl tău, dar continui să spui:" Ce mult mă bucur să te văd!" Iar toată fiinţa ta spune:" Mai lasă-mă-n pace"! Dar verbal continui să te prefaci. Şi ei fac acelaşi lucru, şi nimeni nu îşi dă seama, pentru că toţi suntem în aceiaşi barcă."

*Osho, a punctat foarte bine acest aspect al falsităţii. M-am regăsit şi eu în cele postate mai sus. Asta îmi place la Osho, loveşte acolo unde nouă nu ne place. În ego-ul nostru prostesc....Ador maeştrii care nu ne lasă să dormim....

OSHO - INTIMITATEA

2 comentarii:

Anonim spunea...

Cam asa se intampla.Cu strainii ti-e mai usorsa vorbesti cateodata si intotdeauna esti amabil.Doar cu cei apropiati iti permiti sa fii rautacios.

Cristian spunea...

@g1b2i3
Trist dar adevărat!Niciodată nu m-am gândit la acest aspect existenţial.Osho are dreptate!În spatele bunătăţii noastre, există multe "umbre" (lucruri pe care le ascundem atunci când vorbim cu "străinii").Numai atunci când stai mult timp cu cineva, observi şi aspectele mai puţin plăcute....Una peste alta, toate trebuiesc acceptate.Evoluţia înseamnă a călca şi strâmb,a face greşeli.Important este să nu repetăm la nesfârşit aceste greşeli.Iubirea, până la urmă, înseamnă acceptare şi iertare.Pe curând, suflet iubit!:)