vineri, 22 august 2008

DE-ALE ÎNŢELEPCIUNII (XXXVII)

"Dacă eşti învăţat să fii puternic, va trebui să te lupţi. Toţi se vor lupta, şi războaiele vor continua. Toţi liderii politici din lume spun că iubesc pacea, şi toţi se pregătesc de război. Toţi spun că sunt pentru pace, şi continuă să strângă armament. Vorbesc despre pace şi se pregătesc de război, şi toţi spun că se pregătesc de război pentru că le este frică de ceilalţi. Iar ceilalţi spun la fel! Toată treaba este stupidă. China se teme de India, India se teme de China. Rusia se teme de America, America se teme de Rusia. Ambele vorbesc despre pace, şi ambele se pregătesc de război. Şi bineînţeles că lucrul pentru care te pregăteşti se întâmplă.
Discuţiile despre pace sunt vorbe goale. Discuţiile despre pace nu sunt decât război rece. În realitate, politicienii au nevoie de timp pentru a se pregăti de război, şi pentru a căştiga vorbesc despre pace. De secole, omenirea cunoaşte două perioade: perioada războiului, şi perioada de pregătire a războiului. Acestea sunt singurele perioade. Întreaga istorie pare nevrotică.

Însă aşa trebuie să se întâmple, din cauză că forţa e preţuită, eul e preţuit. Dacă doi oameni, unul puternic şi unul slab, se bat pe drum, iar cel puternic l-a doborât pe cel slab şi cade pe pieptul lui, pe care dintre ei îl apreciezi? Îl apreciezi pe cel care a învins? Atunci eşti violent, atunci eşti pentru război. Sau îl apreciezi pe cel slab? Nu cred, nimeni nu-i apreciează pe cei slabi, nimeni nu vrea să fie asociat cu cei slabi, pentru că în adâncul inimii lui fiecare vrea să fie şi el puternic."
OSHO - INTIMITATEA

2 comentarii:

Laura spunea...

Pot spune ca Osho m-a ajutat mult intr-o anumita perioada a vietii. Insa acum a lasat locul altora :)

Cristian spunea...

@Laura
Mă bucur pentru tine.Şi mie mi-a deschis sufletul şi inima.Nu mai pun la socoteală faptul că, întotdeauna a spus adevărul despre politicieni.Acesta este şi motivul pentru care foarte mulţi înalţi demnitari nu l-au suportat.Era considerat un pericol social..Şi cum să nu fie mai ales că lovea acolo unde doare mai tare..Mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept!PA:)