luni, 23 iunie 2008

HENRIETTE YVONNE STAHL - MARTORUL ETERNITĂŢII

Tema din Martorul eternităţii a fost deja anunţată într-o lucrare precedentă. Între zi şi noapte, unde eroina, după un lung şi dureros drum în căutarea "sensului vieţii", sfârşeşte prin "a cunoaşte fericirea", prin a şti că "fericirea a aşteptat-o, refugiată în ea, mai puternică decât suferinţa, indicibilă şi atotputernică".

Această carte marchează, fără îndoială, o nouă etapă, atât în înaintarea pe drumul iniţierii, cât şi în rezultatul obţinut. Punctul de plecare, dacă nu chiar raţiunea acestei povestiri este, vizibil, un efort pentru a-l face pe cititor să admită că datele şi metodele ştiinţei occidentale moderne pot şi trebuie să fie aplicate studiului stărilor de suflet şi să ne furnizeze un mijloc tot atât de eficace de dezvoltare interioară ca şi metodele tradiţionale ale Islamului, Indiei sau Extremului Orient, atât de la modă în Occident.

Notă:
HENRIETTE YVONNE STAHL - Scriitoare română, născută la 9 ianuarie 1900 în Franţa, la St. Avald. Face liceul în particular. Urmează Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti (1922 - 1925).

Cartea Le Temoin de L’Eternite (1975), din 1995 în traducerea lui Viorica Ciorbagiu, înfăţişează acele momente din viaţa scriitoarei care i-au schimbat viaţa, unul dintre cele mai importante fiind întâlnirea (de la începutul anilor ’70) cu Jean Klein, care i-a devenit „Maestru”.

Henriette Yvonne Stahl
a exercitat, de-a lungul timpului, o fascinaţie constantă, nu numai pentru calităţile ei scriitoriceşti (mai ales ca prozatoare dar şi, sporadic, ca poetă ori traducătoare), dar şi pentru carisma ei aparte. A primit în Franţa şi în România numeroase premii literare, ca o recunoaştere a meritelor „vizibile” ale unui spirit aflat neobosit în căutarea Adevărului. Henriette Yvonne Stahl şi-a părăsit corpul la data de 25 mai 1984 în Bucureşti.

2 comentarii:

Anonim spunea...

loculdenicaieri
interesanta postare. din pacate nu mai avem atata rabdare si placere sa mai citim.
cum mai e prin brasov ?

Cristian spunea...

@loculdenicăieri
Degeaba este interesantă postarea dacă nu citim...Mă rog, aşa ne-am obişnuit să trăim în secolul vitezei...Să înţeleg că ai citit titlul,ai privit imaginea şi atât..:)Nu-i nimic!:) La Braşov vremea este superbă însă aseară a plouat.Acum când îţi scriu este cald însă soarele a fost acoperit de nori..Pe curând...Ciao!:)