marți, 24 iunie 2008

DE-ALE ÎNŢELEPCIUNII (XXVII)

"Ideea de ego este veche de milioane de ani. Ea provine din dorinţa de a te distinge de alte fiinţe, de a te simţi ca o entitate independentă. Odată ce te consideri ca o entitate separată, te poţi găsi doar în legătură cu lucrurile, cu ceea ce percepi. Ego-ul are nevoie de situaţii pentru a supravieţui şi când nu se întâmplă nimic, îşi simte nesiguranţa şi se străduieşte să creeze mai mult. De aceea nu poţi trăi momente de linişte între gânduri şi activităţi. Trăieşti în supravieţuire psihologică. Încearcă să te cunoşti aşa cum erai înainte ca trupul tău să se trezească. Cunoaşte-te aşa cum erai înainte de a te naşte."

"De ce mintea mea este în mişcare neîncetată?

Răspunsul maestrului: Pentru că te-ai identificat cu mişcarea. Dacă te opreşti, unde te vei afla? Trebuie să explorezi intervalele scurte dintre gânduri şi momentele dinainte de trezirea corpului, dimineaţa.

"Ce înseamnă "oferit"?

Răspunsul maestrului: E un mod de a vorbi. Nu e nimeni care oferă şi nimeni care primeşte. Nu vine de nicăieri ci apare în tine ca fiind "tu". Când am folosit expresia "oferit", am vrut să pun accentul pe faptul că nu există nimic ce poţi face pentru a atinge fiinţa înţelegerii. Tu trebuie să asculţi în acelaşi mod relaxat şi receptiv ca şi cum ai citi o poezie sau ai privi un tablou. Simte ritmul, sunetul şi culoarea şi nu trage concluzii.

Cum pot exista soluţii pentru problemele vieţii, dacă noi trăim fără concluzii?

Răspunsul maestrului: N-am spus că nu există concluzii, dar soluţia vine direct din situaţia însăşi, nicidecum din proiecţia ta. Fiecare situaţie e unică şi îşi are propriul răspuns. Când tu urmăreşti o situaţie din întregul tău, fără interferenţa vreunei imagini a eului, există percepţie directă. Atunci, situaţia conchide în tine. Dacă încerci să manipulezi o soluţie, tu poţi aranja lucrurile temporar pentru a face pe plac egoului tău, însă rămâi la nivelul personal şi conflictual.
Mintea poate schimba toată mobila dintr-o cameră, dar pereţii rămân. Fiinţa ta, pacea şi satisfacţia ultimă se află în ceea ce este fără limită şi fără timp."

JEAN KLEIN - CINE SUNT EU?

4 comentarii:

Anonim spunea...

foarte interesant ceea ce scrii tu Cristi,citesc toate insemnarile tale cu interes insa cateodata chiar nu stiu ce comentarii sa-ti fac. cu ceva ani in urma ma fascina si pe mine toata aceasta filosofie izvorata din intelepciunea Asiei, invatam sa fac asane, sa mananc cat mai natural , sa gandesc mai pozitiv si sa ma comport mai altruist insa acum socialul cu toate framantarile, stressul, goana dupa timp si material m-a schimbat. mi-e dor, pot spune de perioada aceea, insa nu as mai putea avea acelasi entuziasm in a crede...

Anonim spunea...

@loculdenicaieri
vad ca ai preocupari tare faine.

Cristian spunea...

@danielles
Te înţeleg perfect.Nu este nicio problemă..Dacă ai înţeles mesajul meu, atunci totul este perfect.Jean Klein nu este singurul om care şi-a dat seama cât de important este să te cunoşti pe tine însuţi.Multe alte fiinţe transformate au spus acelaşi lucru.Chiar dacă Calea este cu totul alta, mesajul rămâne acelaşi.Acum, şti şi tu Dana, că nu contează cine vorbeşte,...,cine ascultă contează.Poate, nu întâmplător, Dumnezeu îţi călăuzeşte paşii pe paginile de bloguri cu tematică spirituală astfel încât să nu uiţi niciodată de tine..Niciodată nu este târziu să îţi readuci aminte....O zi minunată suflet iubit..:)

Cristian spunea...

@loculdenicăieri
Vorbeşti serios?:)Dacă spui tu...După cum vezi, sunt atât de multe lucruri interesante de arătat celor din jurul nostru....Pe curând..Ciao!