miercuri, 17 iunie 2009

LĂCOMIA (Partea II a)

Toată lumea apreciază oamenii deştepţi şi influenţi care ştiu să se descurce. Nimeni nu contestă acest lucru. Problema este limita….Care este limita noastră?
Ego-ul, mândria, dorinţa, lăcomia fac din noi nişte fiinţe de nerecunoscut.

Nu degeaba maestrul spune:” Ţine minte: este efortul omului mai puţin inteligent.”

Acesta are perfectă dreptate. Se pare că această planetă este locuită de oameni mai puţin inteligenţi. Există şi excepţii bineînţeles....
Cum ar putea milioanele din conturi să ne schimbe viaţa? Este imposibil! Privim doar în direcţia cantităţii….

Maestrul continuă: ”Ceea ce ai tu nevoie este o schimbare calitativă a fiinţei tale. Ai nevoie ca viaţa ta să se umple de lumină. Ai nevoie de bogăţie interioară; bogăţia materială nu te va ajuta. De fapt, te face mai conştient de sărăcia sufletească ce va contrasta cu bogăţia materială.”

Osho ne ajută să înţelegem şi în ceasul al 12-lea care este adevărul. Ne spune tot timpul că adevărata bogăţie stă în cunoaşterea de sine.

Oamenii care sunt bogaţi şi spirituali în acelaşi timp, sunt o mare bucurie pentru umanitate. Din păcate aceştia sunt foarte rari din considerentul că nu poţi să devii o fiinţă spirituală atâta timp cât eşti pe fugă mereu. Atenţia şi conştientizarea se pierd.

Maestrul continuă şi spune: ”Lăcomia înseamnă dorinţa de a avea mai mult fără a vedea inutilitatea ei. Dacă atunci când aveai mai puţin nu aveai vreo satisfacţie, atunci ca nu va veni nici când vei avea mai mult.”

Şi câţi dintre noi nu suntem orbi? Când eşti în „febra” acumulării este imposibil să te relaxezi, să vezi inutilitatea acţiunilor tale. Pur şi simplu înţelepciunea din interior este anihilată. Mintea anihilează orice şansă de redresare a conştiinţei.

Majoritatea dintre noi ne aflăm într-un „întuneric” total. Nu degeaba maestrul spune: „Dacă atunci când aveai mai puţin nu aveai vreo satisfacţie, atunci ea nu va veni nici când vei avea mai mult.” Să reflectăm cu toţii la cele spuse maestru. Atât pentru astăzi.

2 comentarii:

Carmen Gigartu spunea...

”Ceea ce ai tu nevoie este o schimbare calitativă a fiinţei tale. Ai nevoie ca viaţa ta să se umple de lumină. Ai nevoie de bogăţie interioară;
Recunosc, ca umblu si incerc sa gasesec si sa descoper aceasta bogatie interioara.Incep sa cred ca aceste comori interioare sunt nelimitate......

Cristian spunea...

@Carmen
Mereu învăţăm câte ceva.Viaţa ne dă lecţii.Nu trebuie să facem nimic.Trebuie să fim! Odată ce ne-am descoperit resursele interioare, scopul nostru prin viaţă nu este să acumulăm ci să dăruim.:)