duminică, 4 ianuarie 2009

IDENTIFICAREA

„Omul îşi trăieşte viaţa în mod inconştient, aproape ca un robot, un somnambul.
El continuă să facă anumite lucruri în mod mecanic. El nu este conştient de ceea ce face, el nu îşi observă propriile fapte şi nici nu ia seamă la gândurile sale. El se identifică atât de mult cu sentimentele sale, cu emoţiile şi stările, încât nu poate să observe.”
OSHO
Comentariu
În articolele anterioare publicate de-a lungul anului 2008, am făcut referire şi la identificare.
În cadrul “ABC-ului iluminării” mi-am propus să discutăm anumite teme, care ne conduc în final la transformarea noastră ca fiinţe.

Identificarea
, stă la baza tuturor nenorocirilor care se abat asupra noastră. În prezent, fiinţele cu adevărat iluminate sunt rare. Iluminaţii au altă mentalitate, cu totul diferită decât cea existentă la ora actuală, bazată pe condiţionare. Chiar dacă vor fi nevoiţi să stea în umbră, nu vor înceta să ne ajute….

Maestrul spune: “Omul îşi trăieşte viaţa în mod inconştient, aproape ca un robot, un somnambul. El continuă să facă anumite lucruri în mod mecanic.”

Regret că trebuie să spun asta, însă din păcate fiinţa umană este mai mult inconştientă decât trează. De fapt, cu toţii ne aflăm în aceiaşi barcă a inconştienţei. Fiecare dintre noi manifestăm inconştienţă atunci când mâncăm mult, stăm ore-n şir în faţa televizorului,etc. Din păcate, exteriorul contribuie foarte mult la această stare de lucruri.

Firmele în care ne desfăşurăm activitatea, doresc să facă din noi roboţii perfecţi. Cu cât muncim mai mult cu atât este mai bine. Exemplele pot continua….În prezent, se cunosc destule genii care sunt în pragul nebuniei…..Şi cum ai putea să nu o iei razna dacă toată viaţa te concentrezi numai pe afaceri, ştiinţă, politică? Cu siguranţă că nu mai poţi să rămâi un om normal.

Maestul nu spune că fiinţa umană nu poate să facă mai mult….Acesta foloseşte cuvântul „aproape”. Asta înseamnă că fiecare dintre noi avem potenţial să ne transformăm. De noi depinde totul. Nu este uşor dar nici imposibil….
Maestrul continuă: “El nu este conştient de ceea ce face, el nu îşi observă propriile fapte şi nici nu ia seamă la gândurile sale. El se identifică atât de mult cu sentimentele sale, cu emoţiile şi stările, încât nu poate să observe.”

Un om conştient nu produce dezordine….Din păcate, mai multă inconştienţă există în jurul nostru decât conştienţă. Suntem de cele mai multe ori incapabili să ne observăm propriile fapte. Atunci când ne identificăm cu propriile stări negative, este imposibil să acţionăm corect. Cum poţi să te mai observi când eşti plin de furie, invidie, ură, răutate? Rezultatul nu este altceva decât dezordine. Să luăm cu toţii aminte…

4 comentarii:

Anonim spunea...

De fapt, noi nu ar trebui să ne identificăm cu nimic din ceea ce constituie "rolul" vieţii noastre, lucru extrem de greu pentru un om obişnuit! Parcă Aivanhov spunea că actorii cei mai buni sunt cei în stare să "rămână ei-înşişi" în timp ce interpretează, iar la sfârşitul piesei, să lepede de tot masca! La fel ar fi şi cu viaţa, care e tot un "rol", deşi de durată!
Foarte interesantă problemă, şi, pe cât de simplu de pus, pe atât de greu de rezolvat!

O seară bună, şi...succes în "rol"!

Cristian spunea...

@Florina R.
Interesant ceea ce a spus Aivanhov.Din păcate, fiinţa umană a rămas sclava exteriorului. Orice identificare cu "a face ceva", duce în final la suferinţă.Oamenii din jurul nostru ne tot zoresc să terminăm un proiect, să construim ceva, să ne căsătorim, să facem copii, etc. Viaţa noastră a devenit un coşmar.Când să mai ai timp să mai şi respiri dacă toată viaţa alergăm în stânga şi în dreapta? De fapt, nici să respirăm nu mai ştim....Problema identificării se poate rezolva doar prin atenţie.Destul de greu având în vedere că totul a devenit o rutină, obişnuinţă. Sunt convins că fiecare dintre noi se gândeşte serios la subiectul abordat în acest articol. O săptămână bună Florina.Hugs from me!:)

Carmen Gigartu spunea...

“El nu este conştient de ceea ce face, el nu îşi observă propriile fapte şi nici nu ia seamă la gândurile sale. El se identifică atât de mult cu sentimentele sale, cu emoţiile şi stările, încât nu poate să observe.”

O,unde esti tu, mama detasare si constientizare?

Cristian spunea...

Hm!În noi..:)"Fii în lume dar nu aparţine ei!" Acesta este răspunsul...