joi, 17 iunie 2010

POFTA TRUPEASCĂ (Partea I)

„Dragostea nu înseamnă altceva decât a fi sensibil la frumuseţe, la viaţă. Dorinţa trupească înseamnă dorinţa de a exploata, de a folosi femeia/ bărbatul ca pe un obiect. Ea este sexuală, dragostea este sensibilă. Aşa că dragostea are multe dimensiuni, cel puţin trei: cea fizică, spre sex, cea psihologică, transformată în prietenie, şi cea spirituală, care devine rugăciune.
Pofta trupească înseamnă că în centru este sexul: nu eşti sensibil la frumuseţe, nu ai acest simţ estetic. Poţi să îţi închipui un bărbat care posedă simţul frumosului se duce la o prostituată? Imposibil! Îţi poţi imagina un bărbat cu simţul frumosului care violează o femeie? Imposibil. Sau poate, îţi închipui că o astfel de persoană loveşte o femeie în mulţime sau o atinge într-un mod nepotrivit ca şi când s-ar fi întâmplat accidental? Aceasta nu este dragoste, nu este sensibilitate, este lipsa ei. Este poftă trupească.
Pofta trupească semnifică lipsa ta de respect faţă de ceilalţi. Ai o dorinţă ascunsă, reprimată, adică sexualitate reprimată care vine sub multe forme. Atunci, peste ochi ţi se aşterne un văl colorat îmbibat cu mireasma sexualităţii.”
OSHO

Comentariu

Uneori am senzaţia că oamenii nu ştiu să iubească. Fiinţa umană este incapabilă să se bucure de lucrurile mărunte. Dacă nu este capabilă să privească cerul şi să admire o floare, cu siguranţă că nu va şti să privească nici pe cei din jur….

Acelaşi lucru se va întâmpla şi în ceea ce priveşte relaţia cu partenerul de viaţă, iubitul (a).

Maestrul astăzi ne vorbeşte despre pofta trupească….Din păcate, în interiorul omului există un „animal” care este gata să atace, să profite.... Fără iubire, omul nu are nicio şansă să privească viaţa cu profund respect.

Maestrul spune: „Dragostea nu înseamnă altceva decât a fi sensibil la frumuseţe, la viaţă. Dorinţa trupească înseamnă dorinţa de a exploata, de a folosi femeia/ bărbatul ca pe un obiect. Ea este sexuală, dragostea este sensibilă. Aşa că dragostea are multe dimensiuni, cel puţin trei: cea fizică, spre sex, cea psihologică, transformată în prietenie, şi cea spirituală, care devine rugăciune. Pofta trupească înseamnă că în centru este sexul: nu eşti sensibil la frumuseţe, nu ai acest simţ estetic.”

Cât adevăr! Maestru ne arată cât de urât ne comportăm unii faţă de ceilalţi, atunci când funcţionăm prin raţiune, atunci când ne lăsăm conduşi de pofte trupeşti.

„Animalul”
din noi nu priveşte ce are în faţa sa, dorinţele sunt puternice, excesul de hormoni abundă….Şi nimănui nu-i place să fie folosit. Dorinţa trupească este strict sexuală.

Atunci când apare şi respectul, dorinţele trupeşti se schimbă. Se produce o anumită alchimie. Iubirea ne transformă….

Maestrul ne vorbeşte despre cele trei dimensiuni ale dragostei…Toate au importanţa lor. Însă cea mai importantă dimensiune are legătură cu dragostea spirituală, care devine rugăciune. Este de fapt, ultimul nivel la care fiinţa umană are acces. Până acum umanitatea s-a aplecat spre primele două dimensiuni. Ultima dimensiune aproape că lipseşte cu desăvârşire din viaţa omului….Însă nimic nu este pierdut…..De noi depinde totul!

„Pofta trupească înseamnă că în centru este sexul: nu eşti sensibil la frumuseţe, nu ai acest simţ estetic.”


Oamenii mai puţin spirituali, tind să pună accent pe sex. Din păcate maestrul are dreptate când spune că nu suntem sensibili atunci când suntem acaparaţi de dorinţe trupeşti. Simţul estetic nu există.

4 comentarii:

nykole spunea...

foarte foarte interesant!:) mult adevar se ascunde printre aceste randuri...

weekend placut, Cristi!:)

Cristian spunea...

@nykole
Dumnezeu mereu se îngrijeşte de noi. Ne oferă indicii, daruri preţioase. Un maestrul este un dar, o bijuterie a Existenţei prin care Dumnezeu se manifestă. Dumnezeu vorbeşte prin Maestru. Toţi suntem maeştrii în devenire, întrucât drumurile spre desăvârşire nu ne sunt închise...Avem liber arbitru! O fiinţă spirituală, nu poate să fie violentă, nu produce haos, dezordine. Nu jigneşte, nu violează, nu distruge nimic ce aparţine lui Dumnezeu. Dacă înţelegem toate aceste aspecte existenţiale Nykole, cu siguranţă că "pofta trupească" poate să fie transformată. Nimic nu este mai minunat decât să priveşti totul prin ochii lui Dumnezeu, să te iubeşti aşa cum eşti pentru ca să poţi să-i iubeşti şi pe alţii. Iubirea înseamnă schimb reciproc de lumină divină. Şi da, suntem nemuritori, pentru că viaţa este eternă. Ce este corpul? O adiere de vânt printre stele.Să ne bucurăm de tot ce ne înconjoară şi să nu uităm că viaţa nu este doar sex. Acesta dispare în final. În schimb, iubirea de suflet niciodată nu moare...Pupici suflet iubit!:)

nykole spunea...

foarte adevarat! pacat ca majoritatea persoanelor care ne inconjoara sunt asa superficiale...bleahhh :(

noapte buna, Cristi!:*

Cristian spunea...

@nykole
Din păcate Nykole, printre noi există foarte puţini oameni care au o altă concepţie despre viaţă. Suntem atât de superficiali! Însă sunt convins că o să ne vină fiecăruia timpul să ne trezim.Mă bucur că tu înţelegi cele scrise aici. Ferice celor care îţi sunt prin preajmă.Pupici suflet divin!:)