sâmbătă, 6 februarie 2010

DESPRE LĂUDĂROŞENIE (Partea I)

Să vorbim despre lăudăroşenie

Există oameni care sunt lăudaţi de alţii pentru merite deosebite şi alţii care se laudă singuri. Numai aşa ne putem simţi bine.


În data de 3 februarie 2010 la postul local de televiziune MIX TV, în studio a fost invitată d-na doctor psiholog Mihaela Capmare. Am intrat şi eu în direct prin telefon….


Le-am spus câteva lucruri interesante ...Din păcate, cei din studio nu au înţeles mesajul meu.


Realizatorii şi invitata au vorbit doar despre cât de nocivă este lauda de sine.

Şi pentru că tot nu am putut să spun lucrurilor pe nume în emisiune datorită timpului scurt, am decis să dezbat această problemă pe blog.
Să începem cu începutul…

Lăudăroşenia este de fapt „lupul” ascuns în blană de „oaie”. Nu spun că nu este bine din când în când să spunem unui om că a realizat ceva extraordinar. Spun doar că se poate cădea în extreme.
Lăudăroşenia înseamnă tot ego.

Dacă lăudăm mereu o persoană pentru merite deosebite, este posibil ca acea persoană să-şi deformeze imaginea de sine şi să se creadă foarte importantă. Ajunge cu „nasul pe sus”…..


Un om lăudat tot timpul poate să se transforme într-un mic "monstruleţ". În mintea acestuia poate să apară ideea că este „cel mai tare din parcare”. Poate ajunge chiar în postura de a uita de unde a plecat (valabil pentru cei care se găsesc în funcţii înalte).


În aceste condiţii, ceilalţi vor începe să bage „fitile”. Încep răutăţile, invidiile… etc.

Lăudăroşenia este tot o „boală” a sufletului. Mintea este foarte parşivă. Încearcă prin orice mijloace să-şi arate superioritatea, importanţa….

Omul se simte bine doar atunci când este ridicat în slăvi. Numai aşa simte că este util, că are un rost pe lumea asta.


Cum ar putea un om să se simtă util, important dacă nu primeşte laude? S-ar simţi doar un muritor de rând care nu se află în centrul atenţiei. Şi nimănui nu-i place acest lucru.


Omul lăudat tinde să devină superior….Se îndepărtează de Centru. Uită că nu este corp, minte, materie…..


Discuţia din emisiune a fost superficială. Din păcate d-na psiholog Mihaela Capmare nu a studiat în profunzime problema egoului, nu ştie că de fapt lauda înseamnă tot ego. Şi sunteţi doctor stimată doamnă…..Însă vă înţeleg neputinţa de a înţelege anumite lucruri. Trebuie mereu să lucrăm cu noi înşine.


Suntem cu toţii sclavii egourilor, a laudelor….

Niciun comentariu: