duminică, 24 ianuarie 2010

MORALITATEA (Partea a II a)

"Doar priveşte în jurul lumii, priveşte imaginea de ansamblu şi vei fi surprins: există atâtea moralităţi.
Cum pot exista atâtea? Acest lucru ne arată că aceste moralităţi sunt invenţii – ele sunt inventate de diferite societăţi pentru a-i domina pe indivizii care formează societatea respectivă.
Este o strategie de a-i încătuşa."


OSHO
Comentariu
Maestrul continuă şi spune: ”Doar priveşte în jurul lumii, priveşte imaginea de ansamblu şi vei fi surprins: există atâtea moralităţi. Cum pot exista atâtea?”

Maestre te iubesc….Dar cine să audă ceea ce spui tu?

Pentru cei mai mulţi dintre noi, eşti considerat un pericol social. Te-ai născut într-o societate morală care în final te-a ucis. Umanitatea mereu a făcut asta cu maeştrii săi. O dovadă grăitoare? Iisus…..

Există atâta moralitate, atâta falsitate în lume….

„Acest lucru ne arată că aceste moralităţi sunt invenţii – ele sunt inventate de diferite societăţi pentru a-i domina pe indivizii care formează societatea respectivă. Este o strategie de a-i încătuşa.”

Acum maestrul pune punctul pe "i". Loveşte în egoul moraliştilor de pretutindeni. Loveşte în fiecare dintre noi. Ne lasă muţi de uimire şi ne îndeamnă să lăsăm de-o parte „masca”. Nu vedem că ne desfigurează? Ne distruge încet şi sigur…

Maestrul ne invită să privim păsările cerului şi să încercăm din nou să zburăm. Am uitat să zburăm! A venit vremea să ne luăm din nou zborul.

Societatea, gloata este lumea celor care nu caută. Efectul de turmă este la mare căutare. Te simţi în siguranţă laolaltă cu gloata.

Este mult mai simplu să crezi invenţiile altora decât să cauţi singur. Este comod şi convenabil! Este ca şi când cineva îţi aduce la nas tot ceea ce pofteşti fără să mişti măcar un deget.

Această societate morală în care ne-am născut cu toţii şi-a făcut bine lecţiile în toate domeniile (politică, economie, sănătate, învăţământ). Toţi oamenii care stau în fruntea ministerelor din domeniile amintite mai sus, sunt morali. Ei ne învaţă ce este bine şi ce este rău. Noi, ceilalţi nu avem drept de apel. Cum am putea?

Iată ce subtil suntem încătuşaţi. Să luăm cu toţii aminte…

4 comentarii:

danielle spunea...

Cristian, acum citesc Constientizarea-cheia pentru a trai in armonie de Osho. Iar faptul ca citesc de ceva vreme scrierile acestui intelept il datorez unui articol scris de tine acum mai bine de un an.

Cristian spunea...

@delliana
Mmmmm!Mă bucur Danielle că sufletul tău s-a aplecat asupra scrierilor acestui înţelept.Ca şi gerul iernii, scrierile maestrului ne taie răsuflarea.Mai bine aşa decât să "dormim" profund.:)

Elena spunea...

Daca nu ati citit deja ,va recomand amandurora "Bucuria-Fericirea care vine din interior(Osho).Vezi ,Cristian,cum se intalnesc oamenii care simt la fel?

Cristian spunea...

@Elena
Nimic nu este întâmplător.Oamenii sunt daruri.Atunci când avem inima deschisă, vedem acest Adevăr din fiecare suflet.Oamenii sunt frumoşi şi minunaţi.Din păcate ne cunoaştem atât de puţin. Fiecare om are un rol important în viaţa noastră.Însă este nevoie de o inimă deschisă.
Superbă cartea Elena...Am parcurs jumătate din ea....Mmmm! Imaginea de pe copertă,...,curcubeul...O seară frumoasă în continuare!:)