sâmbătă, 7 noiembrie 2009

CAPODOPERA CINEMATOGRAFICĂ „CARRIE” (1976)


Vă mai aduceţi aminte de filmul „CARRIE” produs în 1976 în care joacă Sissy Spacek?

Chiar şi după atâţia ani, filmul este la fel de bun. Actriţa Sissy Spacek s-a făcut remarcată cu acest film. Când o văd pe actriţă de fiecare dată la televizor, imediat îmi aduc aminte de acest film.
Ieri am revăzut din nou filmul....

Pelicula cinematografică intră în categoria horror. Însă de fapt regizorul pe lângă groază, a vrut să scoată în evidenţă şi alte lucruri care din păcate sunt la fel de actuale şi în prezent.
Filmul ne vorbeşte despre religie care este dusă la extrem, despre răutatea celor din jur, despre frică, despre bunătate (ex.profesoara de sport), despre încredere şi pierderea încrederii.

Ador acest film pentru că scoate la suprafaţă tot ceea ce este mai urât din fiinţa noastră. Scoate la lumină multe lucruri care prin conştientizare, ne fac în final să devenim mai buni, mai îngăduitori, mai iertători cu cei din jurul nostru.

Şi când te gândeşti că şi în ziua de astăzi lucrurile stau la fel…..
Filmul „Carrie” reprezintă o capodoperă cinematografică a zilelor noastre. Respinsă de societate, urâtă de propria ei mamă, Carrie ajunge în pragul nebuniei la bal….

Avem atât de multe de învăţat din acest film care este psihologic. Sunt convins că în societatea noastră există oameni care au părinţi absurzi, există copii care sunt umiliţi şi batjocoriţi de alţii.

Un film extraordinar despre viaţă care merită urmărit…..Vreau să vă spun că filmul
a ajuns să fie pus şi în format blue-ray. Vă vine să credeţi că acest film a fost procesat în format high-definition?Iată nominalizările şi premiile obţinute de acest film în 1977:

Academy Awards, USA
1977
Nominated Oscar Best Actress in a Leading Role
- Sissy Spacek; Best Actress in a Supporting Role - Piper Laurie

Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA
1977
Nominated Golden Scroll Best Horror Film


Avoriaz Fantastic Film Festival
1977Won Grand Prize - Brian De Palma; Special Mention - Sissy Spacek for the acting

Edgar Allan Poe Awards
1977
Nominated Edgar Best Motion Picture - Lawrence D. Cohen


Golden Globes, USA 1977
Nominated Golden Globe Best Motion Picture Actress in a Supporting Role - Piper
Laurie


Hugo Awards
1977
Nominated Hugo Best Dramatic Presentation


National Society of Film Critics Awards 1977
Won NSFC Award Best Actress - Sissy Spacek

12 comentarii:

marada spunea...

N-am vazut filmul fiindca nu ma uit la filmele horror.
Ma straduiesc sa iau din ceea ce se prezinta pe sticla doar lucruri bune, care sa nu ma indispuna.
Sunt o fire mai sensibila si nu suport suferinta, nici chiar in film.
Dupa prezentarea pe care i-ai facut-o imi pare rau ca nu l-am vazut!
Toate cele bune!

Cristian spunea...

@marada
Filmul nu este doar horror!De obicei multe filme sunt ficţiuni.Această creaţie cinematografică loveşte în fiecare dintre noi. Scoate la suprafaţă inconştienţa omului, suferinţa, lipsa de înţelegere, iubire, acceptare...Un film despre viaţă!Poate vreodată vei intra în posesia filmului. Totuşi ai grijă să nu te identifici foarte tare cu ceea ce vei vedea.Priveşti şi tragi învăţăminte!Week-end liniştit în continuare.PA!:)

Anne spunea...

subscriu la cele zise de marada, nici eu nu cred ca as putea sa ma uit la el, cu toate ca pare foarte interesant ca si subiect

Anonim spunea...

Eu nu am vazut filmul, dar am citit cartea si, dincolo de povestea horror, mi-a placut mult personajul Carrie. O dovada "vie" ca a avea capacitati paranormale nu ne scuteste de suferinta, de greseli, de a fi umani. Poate tocmai de aceea, ar fi bine sa le avem numai dupa ce am atins un anumit prag al maturitatii spirituale...

Fara legatura cu subiectul:), nu stiu daca trebuie sa iti spun La multi ani pentru ziua de ieri! Candva acest blog se numea si Gabriel...

Cristian spunea...

@Anne
Eu cred ca vei putea să te uiţi.Au putut părinţii mei...Credeam că nu vor înţelege nimic din film, ori vor pleca din faţa televizorului.Nu s-a întâmplat asta! Un film din 1976 i-a ţintuit pe părinţii mei în faţa televizorului....
Din păcate nu toţi oamenii au capacitatea să descifreze enigmele care se ascund în spatele unui horror psihologic.De fapt, majoritatea filmelor transmit până la urmă un mesaj.O săptămână bună!:)

Cristian spunea...

@Florina R.
Mă bucur că ai citit cartea.Într-adevăr, Carrie este o fiinţă cu capacităţi paranormale.Este foarte interesant că protagonista din film, niciodată nu a vrut să folosească aceste capacităţi împotriva oamenilor.În film există o secvenţă în care Carrie se duce la bibliotecă să se documenteze...
Din păcate datorită răutăţii celor din jurul ei, nu a mai putut să îşi controleze aceste capacităţi.Pierzându-şi încrederea în societate, umilită public la bal, ajunge în pragul nebuniei.Şi era doar o fiinţă care nu vroia decât să trăiască în armonie cu toată lumea...Inocentă şi neştiutoare, Carrie era iubită de profesoara de sport şi de tânărul care a invitat-o la bal.Din păcate filmul se termină tragic.
Mulţumesc din suflet pentru urări. Da, mă cheamă şi Gabriel. Eşti o scumpă!:)O săptămână liniştită Florina!:)

Cristake1974 spunea...

Un film bun, de altfel e mai greu sa dai chix cand vrei sa faci un horror dupa cartile lui Stephen King. Iar "Carrie" este o reusita.

Cristian spunea...

@Cristake
Se pare că ai văzut şi tu acest film. Înseamnă că nu sunt singurul care consideră acest film o reuşită în domeniul cinematografic.O seară minunată prietene!:)

Andrei spunea...

Vazut film, citit carte:D. Iti recomand si cartea, este plina de mult mai multe detalii. Stephen King este un geniu al romanelor horror, iar Carrie este primul dintr-o lungă serie. Îți recomand și The Long Walk (Marșul cel lung), scris tot de el, dar sub pseudonimul Richard Bachman:)

Cristian spunea...

@Andrei
Wow....Ești la curent cu filmul, ai citit cartea și acum îmi recomanzi un alt film. Mulțumesc!:)

Andrei spunea...

Nu iti recomand un alt film, ci o alta carte:) Se vede ca ai avut o zi obositoare:) Hugs!

Cristian spunea...

@Andrei
Mmmm....Da, am crezut că s-a făcut și un film după cartea "The Long Walk".:) Da, sunt obo..:))