sâmbătă, 5 septembrie 2009

CONŞTIINŢA ESTE SINELE INTERIOR (Partea a II a)

Un om inteligent nu este neapărat şi înţelept. Este foarte important să înţelegem acest lucru.

Am întâlnit de exemplu nu de mult timp pe cineva care a terminat psihologia,
apoi a făcut doctoratul în sociologie….

Credeţi că era înţelept? Cum poţi să te consideri un om înţelept când fugi de tine însuţi, când laşi mintea să te conducă şi să îţi spună:”Lasă, anul acesta nu îţi iei concediu pentru că trebuie să finalizezi proiectul X”.


Acest „doctor” nu şi-a mai luat concediu de mult timp. A preferat să se ascundă sub foi de hârtie şi proiecte….Din păcate nu este conştient că şi la anul o să facă la fel. Mintea nu o să-l lase niciodată să se relaxeze. Mereu va încerca să îi pună în cârcă alte responsabilităţi. Şi era doctor….

M-am lovit ca un zid de acest om pentru că pur şi simplu era doxă de carte. Era condiţionat de societate, era sclavul acesteia. Mi-am dat seama că niciodată nu a citit lucrări despre ego, minte, conştiinţă. Ori poate le-a citit însă nu a pus doi bani pe ele.

Nu vreau să judec pe nimeni….. Cum poţi să judeci pe cineva care încă doarme profund? Vreau doar să scot în evidenţă faptul că acumularea din minte nu ne face mai înţelepţi.

Înţelepciunea aparţine sufletului, aparţine sinelui interior.

Maestrul spune mai departe:” Deveniţi din ce în ce mai conştienţi. Cu cât veţi fi mai lucizi, cu atât mai mare va fi comoara pe care o veţi transporta din această lume în cea de dincolo. În acest fel, nu veţi ajunge acolo ca un om sărac, ci ca un bogat.”

Ce comoară poţi căra dincolo dacă trăieşti prin minte? Luciditatea aparţine sinelui. Însă domnul de mai sus, se pare că nu este deloc lucid. De fapt, egoul nu-i permite să recunoască că este doar un sclav al minţii. Şi cum să-mi dea mie dreptate când el este doctor şi eu nu sunt?

Bogăţia adevărată nu se măsoară în avere ci în conştiinţă. Aceasta este singura comoară cu care plecăm dincolo. Nu întâmplător maestrul spune:” În această lume puteţi arăta ca un cerşetor, dar în lumea de dincolo veţi fi la fel ca un rege, căci acolo nu poate fi transportată decât propria fiinţă.”

Din păcate omul se încăpăţânează să rămână mediocru. Astfel rămâne toată viaţa un cerşetor. Atât pentru astăzi….