sâmbătă, 5 septembrie 2009

CONŞTIINŢA ESTE SINELE INTERIOR (Partea I)

„Conştiinţa este sinele interior. Ea este singura care răzbate până pe malul celălalt. Fiinţa întrupată include în sine ambele lumi: cea materială şi cea spirituală. Între ele există o punte: cunoaşterea. Singura comoară care merită să fie cultivată este însă conştiinţa, luciditatea. Deveniţi din ce în ce mai conştienţi. Cu cât veţi fi mai lucizi, cu atât mai mare va fi comoara pe care o veţi transporta din această lume în cea de dincolo. În acest fel, nu veţi ajunge acolo ca un om sărac, ci ca un bogat. În această lume puteţi arăta ca un cerşetor, dar în lumea de dincolo veţi fi la fel ca un rege, căci acolo nu poate fi transportată decât propria fiinţă."
OSHO - SĂMÂNŢA DE MUŞTAR, Vol.II

Comentariu
Când citesc afirmaţiile maestrului îmi dau seama că acestea vin din partea unei fiinţe care a trecut prin multe de-a lungul timpului. Cum ai putea să rămâi indiferent în faţa unui maestru? Este aproape imposibil….


Iată ce frumos începe maestrul: ”Conştiinţa este sinele interior.”


Din păcate acest sine nu este trezit în noi. Ne agităm mai mult decât trebuie, ne irosim viaţa acumulând tot felul de lucruri inutile.

Nimeni nu spune să nu ai... Până la urmă fiecare dintre noi are nevoie de cele necesare supravieţuirii.

Maestrul spune mai departe:” Ea este singura care răzbate până pe malul celălalt. Fiinţa întrupată include în sine ambele lumi: cea materială şi cea spirituală. Între ele există o punte: cunoaşterea. Singura comoară care merită să fie cultivată este însă conştiinţa, luciditatea.”

Conştiinţa este singura noastră comoară. Restul sunt iluziile noastre lumeşti. Maestrul are dreptate când spune:” Fiinţa întrupată include în sine ambele lumi: cea materială şi cea spirituală.”


Aspectul spiritual în secolul vitezei păleşte în faţa lumii materiale.
Cunoaşterea este de două feluri: cunoaşterea acumulată din cărţi şi cea acumulată din experienţă directă cu viaţa.

Cunoaşterea acumulată din cărţi, ne ajută să devenim: doctori, avocaţi, ingineri, economişti. Mintea este cea care intervine şi sedimentează totul în creier.


Cunoaşterea acumulată din experienţă directă cu viaţa, este aspectul cel mai important în ceea ce priveşte trecerea noastră pe celălalt mal (astral).

Un om care experimentează şi este atent la tot ceea ce face ştie şi ce vorbeşte. Cuvintele pe care le rosteşte nu sunt doar vorbe-n vânt. Omul cu conştiinţa trează ştie să treacă prin viaţă. Nu se mai identifică atât de uşor cu lucrurile efemere.

Niciun comentariu: