marți, 14 aprilie 2009

DESPRE JURĂMINTE (Partea I)

"Viaţa nu se schimbă niciodată datorită unor jurăminte, ea se schimbă datorită conştientului. Să nu faci jurăminte niciodată, acest lucru nu înseamnă decât să te forţezi să urmezi ceva. Încearcă să înţelegi. Acolo unde există înţelegere nu este nevoie de jurământ; înţelegerea ta este superficială. Tu vezi ceva greşit şi renunţi.
A vedea este destul, înţelegerea este suficientă; nu ai nevoie de nicio altă disciplină. Ori de câte ori ai nevoie de o disciplină înseamnă că îţi lipseşte înţelegerea, ceva lipseşte în modul tău de a percepe lucrurile."

OSHO
Comentariu
Nu pot să nu îl admir pe maestru....Acesta spune: „Viaţa nu se schimbă niciodată datorită unor jurăminte, ea se schimbă datorită conştientului. Să nu faci jurăminte niciodată, acest lucru nu înseamnă decât să te forţezi să urmezi ceva.”

Superb! De multe ori facem tot felul de jurăminte celor din jurul nostru astfel încât să-i înduplecăm să ne ajute, să ne înţeleagă. Jurămintele sunt un fel de linguşire astfel încât să cădem în graţiile celor din jurul nostru. Nimic mai adevărat…..

Maestrul spune clar că la baza transformării nu stau jurămintele ci conştientul. Un om conştient nu poate face jurăminte. Acestea sunt inutile. De ce spun asta?

După cum ştim cu toţii, există tot felul de bărbaţi care sunt mari fustangii. Aceştia mai sunt denumiţi şi libidinoşi. Bărbatul are tendinţa să înşele mai des din simplul motiv că nu are o conştiinţă clară. Se foloseşte de spectrul vizual, de “capul de jos”….Astfel raţiunea îi este întunecată! Pur şi simplu impulsurile sunt cele care îl fac pe bărbat să devine animal.

Există femei care acceptă cu stoicism escapadele bărbatului. Multe pretind că îşi iubesc bărbatul şi nu pot să-l părăsească. La baza acestor afirmaţii stă teama de un nou început. Astfel, bărbatul exploatează acest punct nevralgic al femeii promiţându-i acesteia cât în lună şi în stele că va devenii bărbat de casă. Din păcate sunt doar vorbe….

Atunci când lucrurile se îngroaşă, bărbatul dar şi femeia apelează la jurăminte….Jurămintele sunt de fapt vorbe-n vânt….Ceva de genul:să mai dregem busuiocul.

2 comentarii:

Carmen Gigartu spunea...

„Viaţa nu se schimbă niciodată datorită unor jurăminte, ea se schimbă datorită conştientului.

Juramintele nu au nici o valoare...
Schimbarea trebuie sa se produca in constient...

Cristian spunea...

@Carmen
Hmm!Dacă am înţelege cu toţii cât de stupid ne comportăm uneori...Mă bucur că ai înţeles mesajul maestrului.:)