sâmbătă, 15 noiembrie 2008

DATORIA

"Ori de câte ori faci ceva bun, fă din dragoste - nu din datorie. Să nu faci niciodată nimic din simţul datoriei, pentru că asta înseamnă să te forţezi, încerci să îndeplineşti o anumită cerinţă, înseamnă că urmezi o anumită disciplină care ţi-a fost predată de societatea în care trăieşti.

Nu acţiona decât din dragoste. Numai atunci acel act va fi unul frumos şi binecuvântat. Orice lucru făcut din datorie este urât. Datoria este un cuvânt urât, evită-l! Fă lucruri din bucurie, niciodată din datorie."
OSHO
Comentariu:
Din nou trebuie să îi dau dreptate maestrului. Dacă este să mă refer la mine, în trecut, multe lucruri le-am făcut din datorie în special faţă de oamenii care mi-au fost doar amici, colegi. Din păcate, în acest fel merge societatea....Atunci când ajutam pe cineva, primeam imediat răspunsul:"Îţi rămân dator!" Nu-mi place deloc această expresie,....,sună urât!Maestrul spune:"Ori de câte ori faci ceva bun, fă din dragoste - nu din datorie. Să nu faci niciodată nimic din simţul datoriei, pentru că asta înseamnă să te forţezi." Superbă această afirmaţie....

Din păcate, omul este un mic roboţel, care mereu are senzaţia că rămâne dator atunci când primeşte un ajutor. Fiecare dintre noi simte că face ceva din datorie..... Astfel devenim falşi! De fapt, societatea, nu oferă prea multe alternative....Mereu cădem în capcana condiţionării. Maestrul continuă:"Nu acţiona decât din dragoste. Numai atunci acel act va fi unul frumos şi binecuvântat. Fă lucruri din bucurie, niciodată din datorie."

Un om care nu cere nimic în schimb, reprezintă un dar preţios pentru fiecare dintre noi. Oamenii care acţionează din dragoste pentru semenii lor, sunt nestematele Existenţei. Oriunde mergeţi, dacă întâlniţi astfel de suflete, încercaţi să îi ţineţi aproape. Aceştia îşi hrănesc fiinţa dăruind celorlalţi din puţinul lor. Sentimentul este extraordinar! Te îmbogăţeşti efectiv dăruind....

6 comentarii:

pescarusul argintiu spunea...

Draga Cristi, bine te-am regasit cu un articol atat de frumos si de sensibil! :)
"Daruind, vei dobandi!", ce mult adevar contine acest indemn simplu...
Este minunat sa atingem in viata acel nivel cand putem lasa in urma datoria ca perceptie sau ca motivatie si sa imbratisam doar impulsul devenit crez si ratiune mai apoi, nobilul gest al daruirii.
Sa te bucuri de tot ce e mai frumos, daruind!

Cristian spunea...

@pescăruşul argintiu
Bine te-am regăsit...:)Mulţumesc pentru cele scrise.Dacă societatea percepe totul din prisma datoriei, măcar aici, pe acest blog lucrurile să stea altfel.Adevărul, există chiar dacă avem tendinţa să ne ascundem după degete.Sunt convins că fiecare dintre noi, îşi imaginează o societate în care ideea de datorie să dispară.Chiar şi aşa, într-o societate bolnavă,interiorul nostru nu se dă bătut.Simplitatea, iubirea, iertarea, înţelepciunea sunt pietre de temelie în dezvoltatea unei societăţi.Iubirea nu are nevoie de datorie.Ce ne constă să fim buni, iertători, să spunem o vorbă bună, să dăruim un zâmbet celor din jur? Nimic! Doar dacă....Uneori, am senzaţia că nu mai fac parte din această lume.Cu toate acestea, un alt gând venit din alte dimensiuni, îmi spune că am un scop....Să ai grijă de tine şi să rămâi mereu o lumină pentru ceilalţi.Hugs!:)

Anonim spunea...

"Iti raman dator",asa spunem toti cand suntem ajutati cu ceva.
Nici mie nu-mi place expresia,dar o folosesc.
Ajut si eu cum pot si intotdeauna am fost ajutata cand nici nu ma asteptam.Ajut din dragoste,compasiune si nu trebuie sa fiu rasplatita.Un multumesc e de-ajuns.
Esti un baiat foarte sensibil si textele tale ne ung la suflet.
Sa fii iubit! :)

Cristian spunea...

@g1b2i3
Există o vorbă:"cine are urechi de auzit şi ochi să vadă" va înţelege mesajele de pe acest blog. Blogul, este singurul loc în care poţi să spui lucrurilor pe nume.În societatea prezentă, toată lumea se foloseşte de etichete.Etichetele, ne omoară efectiv!Sunt bune şi ele atunci când te afli într-un anumit loc select, însă uneori se exagerează prea tare....De aceea, ideea de datorie sună urât, fals!De multe ori, spun cuiva că îi rămân dator doar pentru că ştiu că asta vrea să audă.Dacă nu aş spune nimic, m-ar considera nesimţit.Nu ştiu dacă pot număra pe degete oamenii care nu pretind nimic de la mine.Câţiva înţeleg mesajul meu.... Cadrele de conducere sunt cele mai egotice persoane pe care le-am întâlnit vreodată. Vor să se simtă importante, să umilească pe cei din jur.Există şi excepţii, dar....Acestea, numai aşa se simt importante, simt că au valoare.De fapt, valoarea este de altă natură....Oamenii cu putere materială şi mai puţin spirituală (directori, preşedinţi de companie)vor încerca să-şi construiască ziduri de protecţie.Iată marea iluzie a fericirii....De fapt, aceştia de cele mai multe ori, nu fac decât să devină rigizi în relaţiile cu ceilalţi.Astfel, se vor condamna la suferinţă! Etica nu le va permite să devină umani cu cei pe care îi au în subordine.Iată falsitatea!Acesta este motivul pentru care niciodată nu-mi doresc să devin un om important,director, etc.....Oricât ai vrea să rămâi omul simplu care erai cândva, nu vei putea face faţă condiţionării impuse....Societatea, îţi impune anumite reguli de respectat.Un om care pune accent pe reguli de conduită, mai mult decât pe simplitate, este o fiinţă nefericită.Văd acest lucru în fiecare zi...Trist dar adevărat!Oamenii cu putere, de cele mai multe ori, fac din ceilalţi nişte servitori.Cu toţii suntem servitori care trebuie să ne supunem regulilor. Totul vine forţat, nu vine din bucurie pentru celălalt.Sunt atât de multe de spus....
Mă bucur că putem să ne împărtăşim gândurile şi trăirile interioare.O zi minunată îţi doresc. Hugs from me...:)

Anonim spunea...

Oare dragoste din datorie exista?
O seara minunata iti doresc

Cristian spunea...

@jamescrissilv
Dragostea adevărată nu are legătură cu datoria.Cele două cuvinte, dragoste şi datorie nu fac casă bună din simplul motiv că una tinde spre falsitate şi cealaltă spre adevăr.Adevărul doar este.Dragostea şi iubirea merg mână în mână.Datoria aparţine oamenilor care au uitat să iubească.Cu cât un om devine mai important, plin de ego, cu atât uită ce înseamnă iubirea.Datorită conjuncturilor în care se află, uită să se exprime pe sine într-un mod autentic, simplu.Trebuie să fie mereu pe fază, pentru ca nu cumva "hienele" să sară la beregată....În acest caz, cu siguranţă că nu poţi să ai o stare relaxantă de profundă iubire pentru cei din jur.Dragostea este caldă, te îmbie să ajungi pe cele mai înalte culmi existenţiale.În schimb, datoria este rece, are scopuri precise,este falsă.Tu spui:"Oare dragoste din datorie există?" Cu siguranţă că NU! O zi bună şi ţie.