sâmbătă, 29 noiembrie 2008

CATTLEYA - REGINA ORHIDEELOR (FROM HOME)

Originară din America de Sud şi Centrală, Cattleya îşi ia numele de la William Cattley, colecţionar englez de plante exotice, primul care a reuşit să o facă să înflorească în cameră (1813).

Cattleya labiata este prima specie ajunsă în Europa din Brazilia şi pe care Lindley a botezat-o cu numele prietenului său. Genul Cattleya mai cuprinde circa 65 de specii epifite.

Există 2 forme de Cattleya: una cu pseudobulbii mai aplatizaţi, cu o singură frunză şi flori mari, cu labelumul foarte dezvoltat, şi alta la care pseudobulbul formează două frunze în vârf şi flori cev
a mai mici, dar mai multe, cu o textură mai fermă.

Pseudobulbul e voluminos la mijloc
şi subţiat la ambele capete. Frunzele sunt foarte groase, coriaceae de culoare verde deschis sau verde-oliv. Florile apar tot la locul de prindere a frunzelor. În fiecare an, la baza părţii anterioare a pseudobulbului format în anul precedent apar 2 pseudobulbi noi.

Climat: Cattleya necesită lumină multă tot anul, dar fără soare direct, care provoacă arsuri şi necroze. Se simte bine la căldură moderată, iarna trebuie să i se asigure minimum 15ºC. Variaţiile de temperatură zi-noapte şi de la un sezon la altul sunt absolut necesare pentru obţinerea unei bune înfloriri.

Apa: Aceste orhidee sunt foarte sensibile la excesul de apă în substrat, dar apreciază umiditatea ridicată a aerului. Se udă prin scufundare în apă. Se pulverizează în permanenţă frunzele cu apă.

Solul: Substratul trebuie să fie aerisit, poros, planta având rădacini aeriene sensibile. În compoziţia lui intră în proporţie mare muşchiul de turbă Sphagnum şi scoarţă de fag bine mărunţită.În locurile de origine, planta parcurge o perioadă de secetă pronunţată, când intră în repaus absolut. Înflorirea are loc toamna şi iarna, depinzând foarte mult de condiţiile în care se desfăşoară repausul şi de durata lui. Florile sunt plăcut parfumate.

Ce ziceţi de aceste superbe orhidee care cresc la mine acasă?

6 comentarii:

Anonim spunea...

E minunata orhideea,mai ales ca e ingrijita si crescuta de tine! :)
Am trecut sa-ti urez La multi ani de Ziua Romaniei,Ziua Unirii!
Sa fii iubit!
Gabi.

starsgates spunea...

la multi ani!
Superba floare!

Laura spunea...

La multi ani Cristian! La multi ani tuturor romanilor! :)

Cristian spunea...

@g1b2i3
Mă bucur că îţi place....Are un parfum suav.Îţi dăruiesc în dar această floare de Ziua României...:)La mulţi ani şi ţie!Sper că ai petrecut frumos astăzi.Hugs from me...

Cristian spunea...

@starsgates
La mulţi ani!Să nu uităm niciodată că suntem români iar ţara noastră este superbă!O zi minunată în continuare...

Cristian spunea...

@Laura
Eşti plină de vitalitate şi bucurie...Aşa îţi stă bine!Bucură-te, dansează, cântă.Este Ziua Naţională şi cu toţii trebuie să ne bucurăm! Hugs from me....