Crinul este una dintre cele mai frumoase și grațioase plante. Crinul de pădure (Lilium martagon) face parte din familia Liliaceea și crește în zona pădurilor de stejar și fag, fiind o specie mezofilă.
Poate fi întâlnit foarte rar în păduri cu substrat calcaros, molidișuri sau în zona de munte. Este o specie rară, declarată monument al naturii și este ocrotită prin lege.
Crinul de pădure poate fi recunoscut ușor în natură datorită florilor de aproximativ 5 cm, cu șase petale roz-violet, ce prezintă pete roșii și cu șase stamine lungi, parfumate numai seara. Este o plantă sălbatică, perenă, originară din Europa și înflorește în lunile mai - iunie.
Celor care vor avea bucuria de a întâlni crinul de pădure în drumețiile lor le amintesc recomandarea lui Emil Pop valabilă și pentru alte flori: “Aviz stăruitor celor care cu toată opreliștea oficială, nu-și vor birui ispita: să rupă ori să taie numai partea aeriană, să cruțe organul din care va renaște floarea; păcatul lor va fi mai mic.” Astăzi am întâlnit această floare...Din start mi-am dat seama că este o plantă rară și bănuiam că este protejată de lege...Am admirat-o și m-am bucurat de ea! Mulțumesc Doamne, pentru posibilitatea de a vedea această floare rară, pentru prima dată în viața mea...Când o privești, pur și simplu ceva din tine te oprește să rupi această floare. Are o gingășie aparte, un rafinament deosebit, o floare mistică....Solitară pe drum, mi-a atras atenția....A mai fost una înflorită chiar lângă ea, dar cineva din inconștiență a rupt floarea fără să știe că este rară și este declarată monument al naturii, fiind protejată de lege. În imagine, se vede clar că cineva a rupt această floare. Dacă vedeți această plantă, bucurați-vă de moment, admirați-o, fotografiați-o dar nu o rupeți. Protejați-o!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu