marți, 13 aprilie 2010

SECRETELE ORAŞULUI BRATISLAVA (Partea I)

În vacanţa de Paşti am fost plecat pentru câteva zile în Slovacia (Bratislava) şi Austria (Viena). Experienţa a fost extraordinară.

Pe site-urile de pe internet, nu am găsit informaţii foarte multe despre Bratislava. Nici în librării nu am găsit ghiduri de vacanţă. Până la urmă m-am dus....Ce am descoperit acolo?

Un oraş de vis! Uneori am senzaţia că România este în urmă cu 50 de ani.

Slovacii au trecut de anul trecut la moneda euro. Aşa că vă puteţi imagina că mi-a fost puţin greu să mă familiarizez cu preţurile. Vreau să vă spun că nu am văzut în viaţa mea monezi euro.

Viaţa în Bratislava este destul de scumpă. O singură călătorie cu tranvaiul/autobuzul costă 0,50 cenţi. Destul de mult în condiţiile în care la mine în oraş o călătorie costă 1.5 lei.Însă nu mă mir foarte tare pentru că standardul lor de viaţă este altul.
Nu prea există mulţi cerşetori aşa cum există la noi.

Bratislava este un oraş primitor din multe puncte de vedere. Are destul de multe parcuri îngrijite, clădiri superbe cu un design ce îţi taie răsuflarea. Au şi câţiva zgârie nori. Toate clădirile mai înalte de 10 etaje sunt considerate zgârie nori. Am numărat la unele clădiri şi peste 2o de etaje....

Oraşul este împărţit în două părţi. Oraşul vechi şi cel nou...Aşa că aveţi pe unde să vă plimbaţi dacă vreodată mergeţi în Bratislava... De asemenea, oraşul este tranzitat de Dunăre. Mai există şi râul Morava care se uneşte cu Dunărea (zona în care există castelul Devin).

De la castelul Bratislava se poate observa foarte bine oraşul tranzitat de Dunăre. Podurile sunt superbe....

Oamenii sunt destul de simplii. Nu au fiţe şi nici haine foarte scumpe pe ei. Românii sunt mult mai împopoţonaţi decât slovacii. Palatul prezidenţial arată superb....

Există spaţiu cât vezi cu ochii! La noi spaţiile pietonale sunt strâmte şi înguste. În Bratislava aşa ceva nu există...Pietonul slovac are pe unde să se mişte. Dacă vă place natura vă puteţi duce la Grădina Botanică dar şi la Zoo.

6 comentarii:

Elena spunea...

Daca tie ti s-a parut ca Bratislava e cu mult inaintea Brasovului,Cristian,inchipuie-ti cum mi se pare mie,daca eu traiesc si muncesc in Elvetia.Orasul nostru are oameni de calitate ,pacat insa ,ca nu s-au nascut in locul potrivit.Si cand spun asta nu ma refer la peisajul mirific din Brasov.

Cristian spunea...

@Elena
Mă bucur să ne auzim din nou.:)Îmi dau seama Elena!Chiar dacă Braşovul nu se ridică la nivelul Bratislavei, consider că este un oraş superb.Peisajul este mirific mai ales acum primăvara.Eu zic că oamenii care ne conduc oraşul s-au născut în locul potrivit.Din păcate atât pot...Aşa că nu am de ce să mă supăr pe ei!O zi binecuvântată Elena.:)

Elena spunea...

Eu nu m-am referit la domnul Scripcaru,pentru care am o stima deosebita pentru felul in care a schimbat "fata"orasului,ci spuneam de nesansa romanilor de calitate de a se naste intr-o perioada in care tara noastra se afla intr-o situatie dificila.Numai bine,prieten drag!

Elena spunea...

Ma bucur mult sa aud asta,Cristian! Habar n-aveam.E minunat sa auzi ca se schimba ceva in bine,sunt fericita sa stiu ca incet ,incet si in tara mea lucrurile incep sa se miste.Bravo celor care fac aceste schimbari.Sa auzim de bine! O primavara minunata!

Cristian spunea...

@Elena
Domnul Scripcaru a făcut multe pentru Braşov.Recunosc că a schimbat "faţa" Braşovului.D-nul Ghişe nu a făcut mare lucru pentru oraş. Aşa că din punctul acesta de vedere respectele mele pentru Scripcaru.Vreau să îţi spun că au început să apară în Braşov automate de scos bilete.Bagi bancnote, monede în aparat şi apare biletul.:)Aşa da! Suntem un oraş european. Pupici Elena!:)

Cristian spunea...

@Elena
Şi eu mă bucur pentru oraşul nostru.Lucrurile încep să se mişte.:)Bine că începem să avem şi noi automate pentru că sincer să fiu, în Europa acestea există de mult timp.Să ai grijă de tine sufleţel!:)