duminică, 4 aprilie 2010

DE-ALE ÎNŢELEPCIUNII ÎN DUMINICA ÎNVIERII (TOATE ALE PRAZNICULUI)



MARIA MAGDALENA ŞI IISUS

Astăzi în ziua Sfintelor Paşti discutăm despre iubire…

În această zi de sărbătoare, vom parcurge împreună un alt moment important din filmul „Jesus of Nazareth”.

Este vorba despre întâlnirea Maestrului cu Maria Magdalena.

Mulţi dintre noi ne întrebăm cum este posibil ca o prostituată să devină sfântă? Ei bine, acest lucru este posibil întrucât nu contează ce faci în viaţă. Dacă în final ne recunoaştem greşelile, le acceptăm ca pe nişte lecţii importante de viaţă, ne iertăm pe noi înşine pentru ceea ce facem….

Orice este posibil.Însă este nevoie de claritate, pătrundere şi înţelegere a tuturor stărilor prin care trecem.

Anne Bancroft în această peliculă remarcabilă, joacă rolul Mariei Magdalena, o prostituată. Actriţa joacă extraordinar! Sunt convins că de acolo de sus, ne priveşte pe toţi cu blândeţe şi iubire. Doar este sărbătoare!

Actriţa a părăsit planul fizic acum 5 ani…Dar ce contează, ea este acolo sus şi ne veghează pe fiecare dintre noi.

Să revenim la film…

În momentul când Maria intră în încăperea în care se afla Iisus, dintr-o dată se aşterne liniştea. Toţi cei prezenţi rămân uimiţi când o văd pe femeie.

Aceasta se duce la Maestru şi îl priveşte direct în ochi…

Cei din jur încep să vocifereze….Aşa facem toţi dacă ceva nu ne convine, dacă cineva nu este pe placul nostru….Vociferăm pentru că egourile noastre se simt rănite.

Rabinii spun: ”Ce face? Îl murdăreşte!” Mintea lor condiţionată atacă, ripostează…

Simon spune: ”Acesta nu este un loc pentru tine, femeie! Haide, pleacă iute de-aici!”

Fiind preot, Simon era considerat o mare personalitate…Maria cine era? O amărâtă care îşi câştiga traiul prostituându-se.

Iisus îl opreşte pe Simon….

La un moment dat, femeia se aruncă la picioarele Maestrului, îi sărută picioarele, le mângâie şi le udă cu lacrimile….Un gest extraordinar! Doar un om care iubeşte profund poate să facă aşa ceva. Cuvintele dispar…Gesturile femeii spun totul. Iisus a citit-o imediat!

Cei prezenţi erau „orbi”…Însă Iisus vedea dincolo de învelişul fizic - iubirea din inima Mariei.

Iisus spune: ”Simon, am intrat în casa ta şi apă pe picioare nu mi-ai dat. Nici nu m-ai sărutat la vedere şi nici nu mi-ai uns capul cu untdelemn. Ea însă cu lacrimi mi-a spălat picioarele şi le-a şters cu părul ei şi le-a uns.” La asemenea afirmaţii Simon nu poate să spună nimic. Ce poţi să spui când cineva afirmă aşa ceva? Nimic…

Iisus continuă să spună mai departe: ”Fiica mea…Iertate sunt păcatele tale cele multe, căci mult ai iubit.” Năucitor mesajul Maestrului…

Iubirea iartă totul….Nu-i simplu? Numai noi ne complicăm existenţa…Şi acum se întâmplă la fel. Credeţi că lucrurile s-au schimbat? Cu siguranţă că nu….
Iubirea şi iertarea - iată cele două instrumente care ne înalţă efectiv.

Nu contează ce suntem, cine suntem. Dacă iubim şi iertăm avem la picioare totul. Universul este iubire. Şi noi tot iubire suntem…

Numai prin iubire poţi să renaşti, numai cu ajutorul ei poţi să mişti munţii din loc. Doar iubirea este cea care uneşte pe toată lumea.

Iisus ne oferă o alternativă. Ne ajută să ne ridicăm ceaţa de pe ochi şi ne arată Calea.

Rabinii atacă din nou…Egourile lor explodează! Mintea lor repetă continuu: ”Cum este posibil? Iisus se uită la o prăpădită ca ea? Cu noi cum rămâne? Noi nu suntem importanţi?” Sunt invidioşi…De aceea spun: ”Prostii! Numai Dumnezeu poate să ierte.” Ce convenabil pentru ei…Însă au uitat că în faţa lor stă Dumnezeu.

Comuniunea dintre cei doi s-a produs. Femeia de altădată a rămas în urmă. Acum a renăscut…

Iisus îi ridică capul, pătrunde efectiv prin ea… Aproape că cei din jur se dizolvă.
Iisus spune: ”Credinţa ta te-a mântuit. Du-te şi nu mai păcătui!” De fapt este vorba despre încredere…Este vorba despre iubire la cel mai înalt nivel existenţial. Iubirea şi încrederea merg mână în mână.

Paşte fericit!

4 comentarii:

mmary spunea...

Hristos a inviat!

Iti doresc sarbatori fericite si binecuvantate Cristian!

Cristian spunea...

@mmary
Adevărat a înviat!:)Şi ţie îţi doresc sărbători fericite în continuare.Paşte fericit!:)

Anonim spunea...

E minunat când poţi avea o asemena încredere! De fapt, cred că numai Iisus putea avea această încredere necondiţionată în puritatea sufletului acelei femei, pentru că El chiar îl vedea!
Dar, chiar dacă noi nu îl vedem, putem măcar să ne purtăm ca şi cum l-am vedea, aşa cum a făcut Iisus. E greu, foarte greu! Maria Magdalena era o femeie pierdută, dar nu le făcuse nimic personal celor din încăpere. la îndemnul lui Iisus, ei ar fi putut să o ierte cu uşurinţă. Cu mult mai greu este însă să ierţi pe cel/cea care te-a rănit, te-a tăvălit în noroi, chiar s-a fălit cu păcătoşenia lui/ei. Cred că aceasta este o probă pe care nu o pot trece mulţi! Cred că putem încerca măcar să nu le dorim răul greşiţilor noştri, şi să lăsăm judecata în seama lui Iisus. Mai departe, iubirea, e un lucru greu, şi tot numai cu ajutor de Sus poate veni!

Hristos a înviat, şi mulţumim pentru această pildă, atât de potrivită! pentru mine a fost, din mai multe motive...

Cristian spunea...

@Florina R.
Adevărat a înviat!Când vorbim despre iubire, vorbim şi despre încredere.Nu putem exclude încrederea! Într-o prietenie/relaţie, încrederea este necesară.Iisus ne readuce aminte că adevărata iubire nu ţine cont de nimic (religie, culoarea pielii, sexualitate, etc).
Iubirea doar există!Dacă avem resentimente faţă de cei din jurul nostru, cu siguranţă că noi înşine avem o problemă.Rănile sunt în noi. Ca să renaştem spiritual, trebuie să ne acceptăm rănile şi să ne iertăm.La suprafaţă apare iubirea.Să fim iubitori, îngăduitori cu cei din jur.Aşa să ne ajute Dumnezeu acum şi întotdeauna! Mulţumesc din suflet că exişti suflet iubit în viaţa mea.Să ai un sfârşit de săptămână liniştit Florina.PA!:)