sâmbătă, 8 iunie 2013

DESPRE RESPECT

"Uneori mă satur să-i văd pe toţi închipuiţii care se consideră superiori altora doar pentru că au o funcţie anume, un alt nivel social, altă educaţie… și doar prin prisma faptului că ţin în mâna un pix în loc de o lopată sau o mătură. Şi mă irită să-i văd cum desconsideră alte categorii de oameni… 


Respect celor care mătură străzile, pentru că ei muncesc pentru ignoranța noastră cu care aruncăm gunoaie şi pentru a ne bucura noi de o lume curată.

Respect celor care conduc autobuze, taxi-uri, trenuri, pentru că le încredinţăm viaţa atunci când urcăm în maşinile și în trenurile pe care le conduc.

Respect tuturor vânzătorilor pentru că stau în picioare şi se străduiesc să fie amabili, deşi noi îi tratăm ca pe nişte servitori şi suntem nervoşi, uitând că au şi ei necazuri şi dureri.

Respect ospătarilor care ne servesc și cărora unii le spun “Adu-mi și mie…”, deși ei ne vorbesc cu dumneavoastră… iar dacă sunt ospătărițe devin adeseori victime ale grobienilor.

Respect femeilor de servici care curăță după noi şi pe care le marginalizăm şi nu le chemăm la petrecerile de zi de naştere pe care le organizăm în firma în care lucrăm, de parcă ele nu ar fi colegele noastre şi nu ar merita o prăjitură.

Respect acelora care spală toalete și culeg căpșuni în străinătate pentru că au ales să muncească și să îndure dor și umilință, nu să își plângă de milă într-o țară care nu le oferă posibilitatea de a munci.

Respect celor care lucrează în construcţii, care îndură arşiţa soarelui şi gerul pentru a-şi întreține familiile, în timp ce pretenţioşii cu funcţii superioare se plâng de viaţa grea de la birou, în timp ce sunt îmbuibaţi de bunătăţi şi au tot confortul și în timp ce la prima “greutate” sau “rătăcire a sinelui” îşi abandonează familiile.

Respect tuturor și vă rog să nu mai considerați că faceți munci "de jos", pentru că a munci este onorant, indiferent de meserie.

Niciodată nu voi privi un om de sus doar pentru că nu a avut aceleași șanse ca mine și doar pentru că a ales altfel, pentru că știu că există anumite motive și conjuncturi care aduc oamenii acolo unde sunt… și pentru că știu că nimic nu poate fi superior omeniei."

După Irina B (Facebook)

Mulțumesc Irinei pentru cuvintele înțelepte.....Te binecuvântez cu inima mea!

Niciun comentariu: