marți, 26 aprilie 2011

SACRIFICIUL (Partea a II a)

De fapt este vorba de o înțelegere greșită a cuvântului sacrificiu.
Iubirea nu cere tribut niciodată, sacrificii….
Iubirea este naturală. Reprezintă esența din care suntem plămădiți cu toţii de către Dumnezeu. Din păcate toată lumea ne cere să facem sacrificii. Astfel ne mutilăm sufletele.

Cum să mai poți zbura spre cele mai înalte zări când toată lumea îți spune ce să faci? Ești pur si simplu prins în ghearele credințelor preconcepute care au dominat lumea de mii de ani.

“Țara și biserica cer ca oamenii să facă sacrificii pentru ele, de fapt toată lumea cere să se facă sacrificii. Doar privește în jurul tău: ei toți stau în jurul tău și cer să faci sacrificii. Și tot ei te învață că a face sacrificii este ceva moral”.

Maestrul nu poate să nu spună adevărul. Moralitatea este un cuvânt urât…Este falsitate la cel mai înalt nivel. Este ceva impus!
Suntem morali doar dacă……Dacă ce?

Dacă nu ne conformăm normelor impuse de societate nu mai suntem morali? Maestrul nu este moral?

“A face sacrificii este ceva imoral! Indiferent că faci sacrificii pentru țară, religie sau copii, tot imoral este. Acesta este un lucru imoral pentru că nu îți permite să-ți trăiești viața. Ești trist, frustrat, iar apoi te întorci către ceilalți și îi constrângi să facă sacrificii pentru tine. Atunci, întreaga viață a întregii lumi devine schiloadă și paralizată”.

Sacrificiul goleşte fiinţa umană de tot ce este uman. În final îţi spui tu însuţi: “M-am sacrificat pentru ceilalţi iar eu am ajuns o ruină”. Şi aşa şi este….Când te sacrifici prosteşte uitând de tine însuţi, nu înseamă că ești un om moral. Denotă prostie la cel mai înalt nivel.

Maestrul ne învaţă cum să trăim o viaţă demnă astfel încât să nu ne creăm în interior traume. Cum ai putea să te bucuri de viaţă când mereu ai tendinţa să te sacrifici pentru ceilalţi în defavoarea ta?

Aşa că nu trebuie să ne mai mire de ce “întreaga viață a întregii lumi devine schiloadă și paralizată”.

“Eu te învăț cum să te iubești. Nu ești creat pentru a te sacrificeapentru ceilalți, nu ești creat pentru a servi celorlalți. Ai fost învățat acest lucru pentru că ceilalți vor ca tu să îi servești, să te sacrifici lor. Așa că suntem mereu cu cuțitul la gâtul celorlalți, cerându-le să facă sacrificii”.

Maestrul ne oferă soluţia…..Ne învaţă cum să ne centrăm în interior, astfel încât să ajungem să ne preţuim mai mult, înainte de a ne sacrifica pentru ceilalţi. De fapt maestrul vrea să spună: “Nu te poţi sacrifica pentru ceilalţi dacă nu ai grijă de tine!”

“Trebuie să renunțăm la întreaga idee. Tu ești creat pentru a trăi și a te bucura, așa cum și ceilalți sunt creați pentru a trăi și a se bucura.”

Osho ne ajută să ne trezim şi să nu mai orbecăim prin întuneric. Ne goleşte de propriile credinţe false. Important este că nu ne lasă să cădem. Ne sprijină să vedem viaţa altfel, într-un mod contructiv, astfel încât să ne putem bucura cu adevărat de fiecare clipă. Atât pentru astăzi…

Niciun comentariu: