marți, 27 ianuarie 2009

IERI (Partea I)

“Ieri nu mai există….Numai astăzi – şi chiar şi azi a trecut. Numai această clipă este…. Ieri m-ai ascultat, acum a trecut. Nu mai există ieri, dar mintea continuă să recreeze ziua de ieri. Dacă m-ai ascultat cu adevărat ieri, atunci nu vei mai purta această amintire cu tine, pentru că, dacă vei proceda aşa, nu vei mai putea să mă asculţi acum. Urmele zilei de ieri te vor perturba; urmele acelea vor persista şi nu mă vei asculta decât prin perspectiva zilei de ieri şi vei pierde totul. Ar trebui să renunţi la ziua de ieri pentru a putea fi prezent aici şi acum…. Un trecut pe care îl porţi cu tine creează probleme. Problema nu este ce ai spus ieri sau ce spun eu azi; problema este că tu cari după tine ziua de ieri şi o ratezi pe cea de azi… Nu există trecut, nu există viitor. Nu există decât această clipă.”

OSHO
Comentariu
Din cele precizate mai sus de maestru, pot concluziona că 95% din populaţia globului, trăieşte ori în trecut, ori în viitor. Trecutul, ca şi viitorul de altfel, nu sunt decât aspecte existenţiale care în clipa de acum, nu există. Trecutul este o relicvă a minţii, de care fiinţa umană se leagă de cele mai multe ori cu disperare.

Experienţele din trecut, pot fi negative sau pozitive. Acestea sunt precum un analgezic…..
Dacă în prezent, simţim un gol în interiorul fiinţei noastre, tindem să ne umplem acest gol, cu amintirile pozitive care au avut loc în trecut. Un om care s-a despărţit de iubit(ă), tinde să se lege de trecut. Se încătuşează singur în amintiri.

Maestrul spune:” Ieri nu mai există….Numai astăzi – şi chiar şi azi a trecut. Numai această clipă este….
Ieri m-ai ascultat, acum a trecut. Nu mai există ieri, dar mintea continuă să recreeze ziua de ieri. Dacă m-ai ascultat cu adevărat ieri, atunci nu vei mai purta această amintire cu tine, pentru că, dacă vei proceda aşa, nu vei mai putea să mă asculţi acum. Urmele zilei de ieri te vor perturba; urmele acelea vor persista şi nu mă vei asculta decât prin perspectiva zilei de ieri şi vei pierde totul. Ar trebui să renunţi la ziua de ieri pentru a putea fi prezent aici şi acum….” Nu pot să nu-i dau dreptate maestrului! Din păcate, la televizor, nu prea auzi discutându-se despre importanţa prezentului în defavoarea trecutului şi viitorului. Atunci când vorbim cu cineva, de cele mai multe ori, se întâmplă ca mintea să ne zboare în cele două extreme (trecut-viitor). Din acest motiv, cel care ne vorbeşte dispare. Astfel devenim absenţi…

Niciun comentariu: