joi, 22 ianuarie 2009

IDEALURILE (Partea a II a)

Când te proiectezi în viitor, nu mai poţi să ai somn, linişte interioară. Oamenilor le plac visurile…… Viaţa pare mult mai “colorată” atunci când visezi. Din păcate, “culorile“ nu au legătură cu realitatea. Maestrul afirmă: Idealul semnifică faptul că nu eşti ceea ce ar trebui să fii. El creează tensiune, anxietate şi suferinţă. El te divizează. Te face să fii schizofrenic.”

Privesc în jur şi observ că fiecare dintre noi se leagă de ceva…Ce s-ar face omul dacă nu s-ar lega de speranţă, idealuri? Se pare că nu este uşor să renunţi la cele lumeşti în favoarea spiritualităţii, a cunoaşterii interioare. Este mult mai plăcut să rămânem ancoraţi în ficţiune decât să privim lucrurile la "rece"…..

Atunci când omul rămâne încorsetat în vise, se simte confortabil, liniştit. Idealurile, îi dau forţa necesară pentru a putea merge mai departe …. Diferenţa dintre noi şi maestru este mare….Maestrul renunţă la cele lumeşti, la iluzii, poveşti cu zâne. Însă din păcate, fiecare dintre noi continuă să-şi creeze tot felul de speranţe, iluzii….Maestrul ne învaţă cum să privim viaţa cu adevărat. Prezentul este singurul aspect existenţial care contează. Clipa prezentă creează ziua de mâine.

„Iar idealul înseamnă viitor, iar tu eşti aici, în prezent. Nu începe să tânjeşti după un ideal îndepărtat, după o idee de perfecţiune. Renunţă la toate idealurile şi trăieşte acum, aici.”
- superbă această afirmaţie!

Crezi că un iluminat ar face mişto? Cu siguranţă că nu! Maestrul spune: „idealul înseamnă viitor, iar tu eşti aici, în prezent.„ Este ca şi când Osho ar spune: "Hei, trezeşte-te nu mai visa! Nu te mai proiecta în viitor….." Trecutul este inexistent, viitorul de asemenea. Tot ceea ce există cu adevărat este clipa prezentă. Atât pentru astăzi…

Niciun comentariu: