joi, 22 ianuarie 2009

IDEALURILE (Partea I)

„Cuvântul ideal este un cuvânt urât din punctul meu de vedere. Eu nu am nici un ideal. Idealurile te înnebunesc. Idealurile sunt cele care au făcut din lumea aceasta o casă de nebuni. Idealul semnifică faptul că nu eşti ceea ce ar trebui să fii. El creează tensiune, anxietate şi suferinţă. El te divizează. Te face să fii schizofrenic. Iar idealul înseamnă viitor, iar tu eşti aici, în prezent. Nu începe să tânjeşti după un ideal îndepărtat, după o idee de perfecţiune. Renunţă la toate idealurile şi trăieşte acum, aici.”

OSHO
Comentariu
Astăzi, maestrul ne vorbeşte despre idealuri. După cum observăm, acesta nu se pierde în cuvinte. Vorbeşte scurt, concis, pe înţelesul omului condiţionat de societate. Ceea ce spune Osho mai sus, este în contradicţie cu ceea ce ne-a învăţat societatea. Societatea ne învaţă pe fiecare dintre noi, cum să privim în viitor….Cei mai mulţi dintre noi, suntem atât de acaparaţi de ceea ce ne propunem să facem în viitor, încât prezentul devine inexistent. Uităm cu desăvârşire că fiecare clipă este un dar.

Idealurile sunt bune doar pentru cei care visează. În secolul vitezei, există multă lume care visează cu ochii deschişi….Din păcate, viaţa ne poate oferi multe surprize. Aşa că trebuie să fim atenţi. Maestrul spune:
” Cuvântul ideal este un cuvânt urât din punctul meu de vedere. Eu nu am nici un ideal. Idealurile te înnebunesc. Idealurile sunt cele care au făcut din lumea aceasta o casă de nebuni. Idealul semnifică faptul că nu eşti ceea ce ar trebui să fii. El creează tensiune, anxietate şi suferinţă. El te divizează. Te face să fii schizofrenic.”

Maestrul exagerează când spune: ”Cuvântul ideal este un cuvânt urât din punctul meu de vedere.” Din păcate, mintea categoriseşte totul! Cuvintele “urât” şi “frumos” aparţin minţii.
Maestrul a căzut în capcana minţii. Însă cine ştie, poate este doar o aparenţă… Îmi place, când spune că doar din punctul lui de vedere idealul este un cuvânt urât. Nu generalizează!

Cuvintele sunt energii. Din păcate, noi le dăm semnificaţie conform minţii pe care o avem. Maestrul se raportează la el însuşi. Acesta ne spune clar că nu are idealuri.De fapt, niciun maestru nu are idealuri. Orice ideal este o ficţiune.

Iluminat fiind, Osho nu poate să cadă definitiv în capcana minţii. Spune clar că idealurile ne înnebunesc. Adevăr grăieşte maestrul!

2 comentarii:

Carmen Gigartu spunea...

Idealurile te înnebunesc. Idealurile sunt cele care au făcut din lumea aceasta o casă de nebuni. Idealul semnifică faptul că nu eşti ceea ce ar trebui să fii. El creează tensiune, anxietate şi suferinţă. El te divizează.

Te face nefericit.....

Cristian spunea...

@Carmen
Mulţumesc pentru completare.Hugs from me!:)